Merdeka!Merdeka! Lazada Blogger Contest

Asalamualaikum.


KLIK SINI UNTUK JOIN!!!
AMARAN KEPADA SESIAPA YANG BELUM JOIN CONTEST MERDEKA! MERDEKA! BLOGGER CONTEST. SILA SERTAI PERTANDINGAN INI SEBELUM 31 AUGUST 2017. ANDA PASTI TIDAK AKAN MENYESAL!!!

Kembali lagi dalam contest yang aku selalu masuk. Iaitu contest yang dibuat Lazada. Hahaha. Jom ramai-ramai memeriahkan lagi hari anda dengan Lazada. Ish, asyik-asyik Lazada Blogger Contest sahaja contest yang aku masuk. (Siapa suruh Lazada buat contest yang best-best 😝) So, aku dah masuk untuk Birthday Contest, Ramadhan Contest dan sekarang, untuk Merdeka punya contest pula.Yeayy!.

Jom, jom tengok apa soalan Encik Lazada kali ini. 😊

 a. What do you love about being Malaysian? 
Menjadi seorang warganegara Malaysia adalah satu kelebihan. Iaitu dapat hidup dalam satu negara yang mempunyai pelbagai bangsa,budaya dan agama. Cuba lihat di negara lain, ada ke macammani?. Ramai orang luar sering berkunjung ke Malaysia untuk menikmati pelbagai makanan-makanan tradisional. Roti canai, Nasi Lemak, Dim Sum dan sebagainya. Dan sejujurnya, makanan favourite aku adalah nasi lemak. Serius! Kalau dulu, memang 1 bungkus nasi lemak tidak cukup buat aku. Aku perlukan 2 bungkus!. Kalau aku belajar di luar negara nanti, aku akan pastikan aku sudah mahir dalam memasak Nasi lemak yang sedap. Apa-apapun, aku bangga menjadi Malaysian.


 b. Choose your favorite local brand here : http://www.lazada.com.my/local-brands/ 



Tisu inilah selalu bantu aku semasa aku selsema, menangis, lap meja, dan menjadi mainan buat adikku yang kecil.


 c. Select two product from that brand that you love. The Article must contain screenshots of the products mentioned. 



 Kalau korang ada baca salah satu post lepas tentang Contest Lazada, mesti korang tahu aku memang nak beli kamera ini dari dulu lagi. Tunggu masa sahaja. Ada duit lebih insyallah nanti aku beli benda ini kat Lazada. Nothing is imposible!.


JADI! APA TUNGGU LAGI? JOMLAH JOIN CONTEST INI!!!


Prizes – Merdeka!Merdeka! Blogger Contest


 1st Prize: 1 x RM600 
 2nd Prize: 2 x RM300 
 3rd Prize: 3 x RM200 


TUNGGU APA LAGI? JOIN SAHAJALAH!!!

Salam Jumaat


Curhat (curahan + hati)

12:29 a.m di mana sepatutnya mengikut jadualku. Aku perlu tidur. Mengantuk tetapi aku rasa aku perlu post sesuatu. Maka terbitlah post ini.

Nak dijadikan cerita, hari ini aku tiada kelas langsung. Tetapi, tiada kelas bukan bermakna boleh tidur di dalam bilik sepanjang masa. Aku perlu renew lesen kereta di pejabat pos. Kebetulan senior aku Kak Syamimi ajak keluar makan breakfast. Menggunakan keretanya, kami pun ke pejabat pos dan makan roti canai telur di kedai mamak.

Selama 4 bulan aku berada di alam universiti, aku rasa diri aku semakin berubah. Aku tidak lagi mengharapkan semua masalah aku untuk ibubapa aku selesaikan. Aku selesaikan sendiri. Pergi berurusan dengan bank sendiri, pergi renew lesen sendiri. Walaupun banyak lagi aku perlu belajar, tetapi aku bersyukur kerana diri aku kini lebih yakin bermuamalah dengan orang.

Pendek kata, aku bangga dengan diri aku. Semoga akan datang nanti aku boleh buat perkara yang lebih mencabar dengan tenang dan matang. Jangan lupa untuk pastikan hari anda hari ini lebih baik daripada semalam. Ok?. 😊. Your future banker, Nurul Najihah.

Just Be Yourself




Hanya Propaganda

Asalamualaikum.
Tak jawab dosa, kalau jawab sayang. Hashtag Peliks Fan.
Sekarang aku sedang menikmati cuti mid-sem. Selepas sahaja cuti, ada mid-term exam. Walaupun ada sedikit perasaan gentar dalam diri tetapi, teruskan sahaja.

***
Di mana lagi aku mahu bercurhat (curahan + hati) melainkan di blogku A Little Light Of Mine. 
Aku ada seorang kawan yang memakai niqab. Dia sangat baik dan gadis yang kuat sukan orangnya. Ya. Dia boleh main pelbagai sukan seperti bola tampar, larian dan sebagainya. Bukan itu sahaja, Semua permainan yang dimainnya, dia mewakili sekolah. Hebatkan?. Siapa kata orang yang berniqab terhad aktivitinya?.

Satu hari, kami berjalan membeli keperluan kami di asrama. Tiba-tiba ada seorang budak menjerit "ninja!" kepada kawanku yang berniqab. Terus dia memandang ke arah lain malu. Berniqab kan tutup semua angota di muka kecuali mata. Memang macam ninja lah jawabnya. Apa yang korang rasa sekiranya berada di tempat aku. Masa itu, aku hanya fikir "oh, budak-budak lama-lama nanti dia tahu lah.". Tetapi, bila aku fikir balik, sebenarnya ramai lagi yang tak kenal islam. Even muslim sendiri pun tak kenal lagi apa itu islam sebenarnya. And that's why we need to learn. Learn everything.

Kawan aku yang berniqab itu pasti malu dikatakan seperti itu tetapi menurut pandanganku. Itulah yang dia perlu hadapi. Tetapi, disebabkan dia kuatlah dia still istiqamah (berterusan) memakai niqab/purdah. Doakan dia supaya kuat. Aku sering terasa dengan permikiran mereka yang aku ragu-ragu kebenarannya. Mereka memakai tudung yang boleh dikatakan pendek. Kemudian dengan bangganya di cakap yang dia dari sekolah agama sendiri yang memakai tudung yang boleh dikatakan labuh dan memerli orang yang bertudung labuh itu sendiri. Aku terasa sangat yang dunia sekarang diputar-belit. Perkara baik dipandang buruk, malah perkara yang buruk dipandang baik pula.. Sungguh pelik.

Namun, apa yang kita nampak di mata tidak semestinya betul. Aku juga ada seorang senior yang bukan bertudung labuh tetapi still auratnya ditutup. Setiap maghrib, mereka akan membaca Al-Quran dan itu mengukuhkan lagi hormat aku kepada mereka. Mereka tidak lokek dalam memberi panduan kepada aku selama 2 bulan aku tinggal di kolej.

Lain orang lain ragamnya. Aku sering perhati bahawa ada segolongan niqabis yang suka mengambil gambar. Nak senang faham selfie lah namanya. Siap menyimpan angan-angan untuk membeli set make-up. Ada lagi yang mencarut. memang tidak sesuai dengan pemakaiannya. Akhlak dan cara pemakaian lain?. tapi still dua perkara ini memberi kesan pada diri. Memakai niqab itu bagus. Tetapi, perlu ditambah sekali dengan ilmu, ikhlas dan iman. Ada sahaja yang memakai purdah ketika sedang solat. Nak buat apa lagi?. tegurlah.

Manusia. kadang-kadang aku lelah. Aku sering melihat orang yang menjaga auratnya orang yang kuat. Tetapi kadang-kadang semua itu propaganda. Aku juga sedih apabila aku post gambar diriku, gambar itu ramai orang like daripada post gambar landscape. Memandangkan zaman sekarang ramai orang post dirinya, tidak semestinya aku perlu mengikut trend itu.

Tetapi. Walaupun semuanya hanya propaganda. Kuatkanlah dirimu. Perbaikilah selagi mana kita rasa ia perkara betul. Alla kulli hal we need to remember that this dunya is temporary.

your maybe future banker,
Nurul Najihah M.A
(a traveller and succesful banker and business woman)

When You're An Introvert And You Joined Debate.

Gambar rakan yang sedang menunjukkan contoh cara perdebatan. Mana Najihah?. Oh Najihah tengah ambil gambar la hahaha.

Sudah lama Najihah menyepi. Ya. Banyak. Terlalu banyak assigment yang perlu dibuat. Alhamdulillah disebabkan Najihah pandai jugala menyusun masa, banyak perkara yang dapat diselesaikan. So guys, duduk di universiti memang kena berdikari sendiri. Tiada ibubapa yang mahu menegur. Pandai-pandai kita nak buat apa. #Najihahdahbesar huhu.

Di Universiti, aku masuk koku debat. Debat?. Bukanke Si Najihah itu Introvert orangnya?. Kenapa mahu masuk debat?. Ya aku memang pemalu. Di sekolah aku kurang bercakap di depan. Kalau presentation itu kacang sahaja. Tapi, disebabkan ada anxiety dan rasa diri ini tidak layak ke depan mulalah gementar, takut orang kata apa dan sebagainya.

Namun sampai bila kita mahu duduk di comfort zone sendiri?.

Aku kagum dengan orang yang pandai berdebat. Aku cemburu dengan keyakinan dan keberanian mereka menyampaikan hujah mereka. Disebabkan itu jugalah semakin lama, semakin aku berani untuk tampil kehadapan. Tak kisah apa orang kata, aku still mahu masuk debat. Aku tak tahu di mana tiba-tiba kekuatan itu datang tetapi yang pasti aku tidak akan sia-siakan kekuatan yang diberikan.

Jadi, tengahari tadi kelas debat aku yang kedua. Aku dan group aku membentangkan presentation yang pertama. Tajuk kami, Pengenalan Struktur Debat. Pada mulanya memang gementar. Bibir tidak boleh duduk diam asyik menggeletar sahaja.

Tetapi.

Aku cuba untuk berusaha memperbaiki diri aku. Alla kulli hal semuanya berjalan dengan lancar. Walaupun presentation kami tidak sehebat yang lain tetapi itu satu langkah untuk aku dan group aku lebih maju kehadapan. Yang lain punya group presentation mereka sangat gempak. Tabik!.

Experience kedua kelas debat aku rasa, sangat gembira kerana wishlist 2017 aku tercapai. Iaitu mahu masuk debat. Sebenarnya aku masuk debat kerana aku mahu meningkatkan lagi keyakinan komunikasi aku. Kemudian, pendapat aku kalau masuk debat banyak maklumat yang aku akan dapat. Debat kan perlu banyak mencari maklumat. Itu yang aku suka itu.

Apa-apapun aku kagum dengan diriku yang berjaya melangkah keluar dari comfort zone. Aku sangat sangat terharu dengan diriku. Serius.

Kadang-kadang, diri kita mampu untuk melakukan sesuatu yang kita mahu.
Gerak dan percaya sahaja.

your future banker,
Nurul Najihah M.A

Move out your comfort zone. You can only grow if you're willing to feel awkward and uncomfortable when you try something new - Brian Tracy

Finally Got A Laptop

Asalamualaikum.

Sebenarnya sudah lama aku mahu updated blog. Tetapi, seperti semua orang tahu. Kalau duduk di U mesti sibuk sedikit. Nak fokus study, main kokurikulum dan sebagainya. Tetapi kalau perancangan masa bagus, pasti dapat sahaja melakukan semua perkara yang kita mahukan. Kuncinya adalah menepati masa. Dalam surah Al-Asr juga sudah memperingatkan. Hanya diri kita mahu bergerak atau tidak.

Ayah aku membelikan sebuah laptop untuk aku. Jadi sudah boleh aku buat karangan 'Aku Sebuah Laptop." eh, "Komputer Riba". Kah kah semangat sahaja. Sudahlah gembira dapat laptop, warna merah pula itu. Ya Allah bestnya. Terima kasih ibu abah. Setiap kali buka laptop mesti akan cakap, cantiknya warna merah ini. Bestnya warna merah ini. Aku puji tak habis-habis laptop ini. Kalaulah laptop aku itu ada perasaan mesti lagi merah dibuatnya. Tahan malu kononnya hahaha.

Jadi, kalau sudah dapat laptop mesti kena tahu cara jaga laptop bukan?. Mempunyai laptop tetapi tidak tahu cara menjaganya tidak gunanya. Jadi aku ada baca di blog-blog di google ini dan aku dapat membuat kesimpulan.

Cara Menjaga Laptop Tersayang Korang Dengan Baik

1) Pastikan Laptop korang sentiasa sejuk.
Disebabkan laptop menjana banyak haba, maka ia akan menjadi panas. Lebih-lebih lagi menggunakan software yang terbaru. Kesan ini menyebabkan kerosakan pada motherboard korang. Apa itu motherboard?. Ini contohnya.



Kemudian, selain daripada memastikan laptop korang sejuk, anda perlu memastikan laptop korang mempunyai pengudaraan yang baik. Pastikan korang tidak menghalang aliran angin dari kipas laptop kerana di situ adalah hanya satu-satunya ruang udara yang ada.

Jadi, bila mahu menghantar laptop untuk diservis?.
1) Apabila laptop anda panas di bahagian kipas
2) Setiap 6 bulan sekali

Laptop kita still akan memerangkap habuk di bahagian kipas processor. Dan ini memberi kesan kepada laptop korang yang menjadi panas dan kesan kepada motherboard korang. Ini buktinya.


2) Jaga Screen LCD korang

Korang perlu elakkan diri korang daripada main screen LCD korang. Daripada main screen LCD baik layari internet, main game sebagainya. Tak perlu kot naik main Screen LCD kan?, Insyallah.

Jadi, apa kesannya kalau kita ter'main' Screen LCD? Apa jadi?

LCD korang akan ada garisan putih-putih, bergegar-gegar, memaparkan warna merah, hijau atau kuning dan menjadi seperti TV yang rosak. Jadi jagalah baik-baik, kalau tak akan jadi macam ini.

Ada berani?. 
kalau boleh, jangan letak apa-apa di atas laptop. Senang!.

3) Sila cuba untuk tidak menjatuhkan laptop korang.

Pastikan masukkan laptop anda ke dalam beg yang betul-betul boleh menjaga laptop korang. Tidak perlu beg yang cantik tetapi langsung tidak dapat meindungi laptop sendiri bukan?.


4) Menggunakan beg yang selamat untuk laptop anda.

Biasanya, apabila kita membeli laptop, kita akan mendapat sekali beg jenama yang kita beli itu. Beg itu sesuai digunakan untuk meletak dan menyimpan laptop korang. Jangan letak ke dalam beg yang mungkin tidak akan tahan lama. Dengan itu, satu alternatif untuk menjaga laptop kesayangan korang dengan baik. 

Lampiran
1) http://www.okcomputersolution.net/2011/12/tips-tips-umum-menjaga-laptop-anda.html
2) https://profhariz.com/tips-menjaga-laptop/

Aku dapat banyak cara penjagaan laptop. Semoga korang ada dapat informasi sedikit tentang penjagaan laptop ini. Aku bukan profesional dalam bab ini tetapi selagi kita boleh baca dan elakkan perkara buruk berlaku, kita patut lakukan perkara tersebut. Ok Fighting!. kalau korang mahu informasi lebih boleh ruju' di lampiran.

Oh. Korang nak tahu aku pakai laptop apa? 

Doakanlah supaya ia dapat bertahan selama-lamanya insyallah. Doakan tau!.

With sarang,
Nurul Najihah
(One day a CEO of 'a bank')

Bualan Orang Tua di Hari Raya

Tertanya apa yang selalu difikirkan orang tua pada zaman ekonomi yang tak stabil ini, maka aku memasang telinga mendengar luahan dan pendapat mereka sambil makan kuih raya. Omnomnom.

Mereka memberitahu bahawa keadaan ekonomi mereka banyak memberi kesan kepada pekerjaan mereka. Ada satu orang yang berbual dengan ibuku. Berkelulusan Degree di UTP  dalam bidang Engineering. Pelajar cemerlang mungkin. Mendapat biasiswa namun pekerjaannya terjejas kerana masih tiada projek yang boleh dijalankan.

Kisah lain, dia bekerja sebagai arkitek. Rumahnya cantik, citarasanya luas. Namun, sering kali dia berasa risau akan banjir menimpa rumahnya. Mengapa banjir? Adakah longkang masih tidak cukup?. Ataupun semakin meningkat orang membuang sampah dengan tidak berhemah dan berilmu?.

Ada juga, datang beraya dengan perut yang lapar. Kemudian tuan rumah sajikan makanan dan dakwah. Dakwah?. Macammana itu?. Sambil kita makan, sambil dia kata yang makanan itu rezeki kita yang Allah dah rancang untuk kita. Sambil berbual, banyak tuan rumah mengucapkan kebesaran Allah. Subhanallah, Alhamdulillah Allahuakbar. Kata-katanya yang berumpama zikir tidak lekang dari mulutnya. Membuatkan aku setiap kali mengunyah berasa insaf. Serius. Makan pun jadi tidak gelojoh. Hahaha.

Banyak sebenarnya aku dapat bila makan berdekatan dengan orang yang lebih tua daripada kita. Pelbagai pengajaran yang aku dapat. Sekurang-kurangnya aku tidak pulang beraya dengan ilmu yang kosong. Bukan hanya mendapat duit raya sahaja. Selamat hari raya maaf zahir dan batin. Peace!.

Ditulis dalam dorm dengan tergopoh-gapah kerana mahu jimat data. :')
Kalau tak tulis nanti tidur tak lena. Otak terasa penuh. Huhu. Gurau sahaja.

Suasana Di Bank

Sekarang, Aku sedang tunggu giliran untuk mendapatkan pin ptptn kawanku. Pertama kali datang ke bank tanpa ibu bapa. Mungkin ini dapat membuktikan bahawa aku ini sudah membesar dan menuju ke arah kematangan.

Suasana di Bank adalah suasana yang paling aku kurang gemar . Bukan kerana penjaga kaunter yang sombong. Bukan juga kerana Pak Guard yang bengis. Tapi disebabkan customer yang datang ke Bank. Kenapa customer?

Aku sedih melihat bapa yang tua. Tidak larat untuk berjalan. Tetapi digagahkan kakinya untuk ke Bank. Barangkali membeli ptptn. Ataupun menghantar duit untuk anaknya yang sambung belajar. Ditemani isteri yang sabar. Mereka membawa buku akaun itu dengan harapan masa depan anaknya.

Banyak lagi suasana di sini yang banyak memberikan aku pengajaran. Biarlah ia menjadi pemangkin semangat untuk terus berbakti pada ibu-bapaku  dan belajar bersungguh-sungguh. Bukan sekadar untuk  mendapat pekerjaan yang bagus tapi untuk membantu dunia, menjadi lebih baik.

Nak sedih sedih pun, sekarang aku belajar perbankan juga. Kena masuk Bank juga.

Sudah pukul 11:45 a.m tapi still penjaga kaunter tak panggil no giliran kami lagi. Huhu cepatlah...

Hasilkan Keunikan Anda

Dulu aku pernah baca di surat khabar yang rakyat negara aku malas membaca. Harap-harapnya kesan buku Teme mendapat anugerah menjadi pilihan pembaca nombor 1 menangkis pandanganku yang generasi sekarang ini malas membaca. Hopefully.

Kalau ditanya buku mana yang paling aku suka, semua orang tidak akan hairan kenapa aku pilih buku Pelukis Jalanan dan Arkitek Jalanan. Sebenarnya, semakin lama aku masuk ke ipts semakin banyak aku rasa apa yang Teme rasa. Sedikit sebanyak, aku mengikut jalan penyelesaian yang Teme lakukan. Dan ia berjaya.

Aku kagum dan bangga dengan Teme kerana berjaya mengeluarkan 'anak' (buku) yang kontra dengan genre kesukaan remaja iaitu kahwin, cinta dan sebagainya. Dari zaman aku sekolah lagi, apabila bab kahwin diutarakan semua orang bersemangat mendengar dan bertanya tentangnya. Tidak lupa juga di alam universiti. Sama sahaja. Pandanganku, tiada kestabilan pendidikan dan kewangan membuktikan aku masih belum mampu lagi untuk membicarakan tentang alam perkahwinan. Perkahwinan, ia adalah suatu sunnah dan tidak bermakna kita harus lakukannya segera tanpa ilmu di dada.

Teme berhasil mengutarakan genre yang tersendiri dalam menghasilkan buku. Sebenarnya, ramai sahaja penulis-penulis di luar sana yang menulis genre seperti Teme, tetapi mereka tidak berjaya dalam mempromosikannya. Tidak berjaya mengekalkan dalam market dan akhirnya, buku mereka ditenggelamkan.  Buku mereka tersisih. Disebabkan itu juga ramai yang menggunakan nama Islam kerana untuk mendapat tempat di pasaran. Rezeki. Semuanya di tangan Allah.

Sekiranya korang follow instagram aku @nnajihahmamzi . Korang akan mendapati bahawa gambar aku tidak banyak mempunyai gambar selfie aku. Bagiku, tiada sebab untuk aku menghantar gambar aku sendiri yang tidak akan membawa sebarang faedah. Melainkan seseorang itu ada review dan endorsement untuk dikerjakan. Itu aku sokong.

Di instagramku banyak aku hantar gambar hasil tangkapanku. Dan kebanyakannya gambar nature dan scenery yang aku lihat selama aku hidup. Kemudian satu hari, aku terfikir untuk membuat satu Insta yang berlainan iaitu @nnajihahgraphy. Ia bertujuan untuk mengasingkan minatku terhadap photography dan perkembangan semasa.

Tetapi, apabila difikirkan balik. photography yang aku tangkap itulah yang membuatkan aku ini lain daripada yang lain. Inilah keunikanku. Ia menjadi satu ancaman apabila ramai orang disekelilingmu menghantar gambar yang lain daripada kau. Membuatkan kau terasa asing kerana tidak sama genre post  dengan masyarakat yang lain.

Dan akhirnya. Untuk menjaga keunikanku sendiri, aku delete @nnajihahgraphy.

Create your own style. 
Let it be unique for yourself & yet identifiable for others
-Anna Wintour-

Kadang-kadang mungkin kita terlalu melihat keunikan orang lain dan lupa keunikan kita sendiri.

Aku mula berblogging semasa umurku 12 tahun lagi. Sentiasa buat blog yang baru dan ingin menjadi seperti orang lain. Aku hairan kerana tidak boleh mengekalkan blog aku sendiri.. Ternyata aku tersalah kerana tidak appreciate keunikan yang ada padaku.

p/s : Susunan bahasa mungkin sedikit lari gara-gara membaca blog indo dan menulis dalam bahasa melayu dalam pada yang sama. Well, who cares?.

You Are My Life


"You Are My Life" Lyrics:-

O Allah!
You're the light that shines above
You're the reason I never give up
You're The One I try for, live my life for
Give up all I have
You're the melody, You're the key
All the inspiration I need
And when times get tough
I know You'll stand by me

You are the love I need
The One who is guiding me
And You know my destiny
For You are The Light

CHORUS:
And You are my life
Oh oh oh

O Allah!
Your words light up my heart
This connection I've felt from the start
I’ll never lose sight of my dreams
Without You where would I be?
And although I feel like I'm
A million miles away from home
I can lose all that I have and when I feel the pain
I know that I can count on You

You are the love I need
The One who is guiding me
And You know my destiny
For You are The Light

CHORUS:

When I reach the final chapter
I know it’s only You that matters, oh
So I give it my all
‘Cause I’ll stand alone that day

CHORUS

And You are my life

Written by: Olmi, Twist & Stanbury
Arrangement: Maher Zain
Choir arrangement: Jeremy Karodia
Video by Osama Alsaadi

Mengalir Ke Syurga



Telah lama dibelenggu,
Gelap malam tak bercahaya,
Menangis dalam sendu yang terhiba.

Tangan kecil calar luka,
Gelora yang tak berhenti,
Menggapai mimpi sepi yang melara.

Bebanan yang ditanggung,
Sedih yang menggunung,
Deraikan air mata.

Insan hulurkan doamu dalam tahajjudmu,
Curah rasa pada Maha Esa,
Damai yang kita damba moga dikabulkan,
Mengalir tenang hingga ke SyurgaNya.

Hidup ini sementara,
Berbaktilah sepenuhnya,
Sekecil doa tetap kan bermakna.

Lirik : Fedtri Yahya
Lagu : Imtiaz Simfoni
Artis : Simfoni & Heliza Helmi

Rindu Ber'curhat'

Disebabkan nak jimat data, Najihah berjalan menuju masjid. Nak guna internet masjid katakan. Jalan jauh dan panas matahari  tidak menjadi penghalang. Korbankan harga dan tenaga. Demi menulis blog tercinta. Aiwahh. Naik tempat rehat muslimat, Najihah mula menulis.

***

Asalamualaikuuuuuuum.
Huhu lama tak jumpa korang semua. Apa khabar? Najihah di sini Alhamdulillah sihat sahaja. Sekarang tak mahu lah cakap aku aku dah. Sebab dalam realiti tak cakap pun aku kau sebenarnya. Haha acah acah sahaja. Alhamdulillah kalau korang ada baca post sebelumnya, Najihah ada mention yang Najihah akan masuk U. So sekarang Najihah dah bergelar mahasiswa. Wahh tepuk tangan!. Najihah masuk KUIS. Sebenarnya. U ini adalah last choice Najihah. Memandangkan Najihah still tak dapat rayuan UPU isnin baru baru ini. Aduh sedih juga ditolak 2 kali tapi Allah knows best. Akhirnya, Najihah terpaksa  dengan rela hati berbekalkan air mata belajar di sini. Drama queen.

Huhu. Jadi menetaplah Najihah di sini.
Untuk minggu pertama, minggu orientasi KUIS sangat best. Taaruf Comitee di sini melakukan perancangan yang terbaik dalam sesi orientasi berjalan. Ia berlaku pada hari ahad, isnin, selasa, sabtu dan ahad. Jangan tanya penat atau tidak kerana ia semestinya penat yang teramat. Dari pukul 4 pagi hingga 10 malam siapa tak penat. Tapi tak apa demi ilmu Najihah sanggup bekorban!. Haha

Jadi, apa yang Najihah buat semasa hari rabu, khamis dan Jumaat?. Itu, Najihah pergi kelas. Part nak pergi kelas inilah culture shock. Bayangkan tiba-tiba kena pergi kelas mengikut jadual yang dia bagi. Jadual dia pun bukan macam sekolah menengah dulu. Nama bilik pula pelik pelik. Kalau di sekolah ada juga nama 5 Ibnu Taimiyyah dan sebagainya. Tapi sekarang BT 1117. Dan nombor-nombornya bukan satu tapi banyak!. Masa itu mula la menggelabah. Portal pelajar selalu buka. Tengok peta cari kelas kat mana. Sebab, Najihah ini mudah sesat. Cari fakulti kat mana. Rasa macam tak nak belajar di sini sahaja. Nak terus fly pergi belajar luar negara hahaha. Lagi sesat kat sana kah kah. Ok gurau je.

Lepas itu, first time tak berbuka puasa dengan family. Tetapi, Alhamdulillah ada 2 orang senior yang baik hati offer ajak keluar KUIS beli kat bazaar luar walaupun dalam U ini pun ada bazaar. Peluang jangan dilepaskan. Roommate Najihah 2 diploma 2 degree. Yang degree itu lah senior yang selalu ajak keluar dengan keretanya. Dan betapa lawaknya sebilik Najihah yang diploma itu nama dia pun Najihah. Hahaha. Tetapi dia kata dia tak selalu guna nama Najihah so dia guna nama depan dia. Mar.

***

Disebabkan masa berbuka sudah hampir, Najihah berlalu pergi beli juadah berbuka di bazaar dan pulang ke asrama. Seorang diri.

Masuk Universiti

Hey guys.
Pejam celik pejam celik aku nak masuk universiti dah. Alhamdulillah. Rasa takut memang ada tetapi gerak sahaja. Packing barang alhamdulillah berjalan dengan lancar. Haha aku sekolah swasta yang balik rumah tak tidur asrama. Rasa kekok sangat nak kemas barang lagi-lagi sudah lama tidak ber'camping'. Kah kah kah. Ketawa pilu.

Jadi aku harap selepas aku masuk universiti ini, fikiran aku lebih matang. Nak tulis blog pun ada hikmah dan info yang bermanfaat. Aku akui dalam blog ini tak banyak aku sebarkan maklumat atau pendedahan ilmu. (lagipun aku baru budak hingusan haha). Ok tak ada alasan walaupun kau budak.

Terima kasih kepada follower-follower yang follow blog aku. Walaupun kau terpaksa follow aku kau follow jugak hahaha. Insyallah aku dah follow blog blog korang semua. Adil kan. Kau nak suruh aku apa, comment, blogwalking, kau cakap sahaja dekat chit-chat itu insyallah aku buat. Ok tipu sahaja. Kalau pasal insta dan facebook bagai sorry tak boleh. Aku tak aktif dan malas nak buka kedua app itu. Serius. Sebab itu lah aku hanya join segmen-segmen yang tak ada nak kena follow insta dan fb semua itu.

Kalau kau tertekan nuffnang aku, bagi tahu juga dekat chit-chat nanti aku tolong tekan kau punya. Hahaha. Kalau kau rajin sekalipun bagi tahu aku juga. Nanti aku balas jasa. Then, kalau siapa-siapa yang baru datang and follow aku bagi tahu juga ya. Oh. Selamat berkenalan. Saya Najihah, ini blog saya. Saya suka bla bla bla. Awak suka ini?. Oh saya sempat bla bal bla (tengah cakap dengan follower baru)

Haha aku macam nak tinggaklan wasiat sahaja.

Akhir sekali, korang doa-doakanlah aku diploma selama 3 tahun ini berhasil. Matlamat aku, aku nak PhD sebelum umur 30/31 tahun. diploma pun belum. Kah kah tinggi sangat angan-angan itu. So what kann. Asalkan ada tolakan untuk belajar. Kadang-kadang rasa macam nak matrik sahaja. 3 tahun sekali kan jadi 1 tahun. Hmm. Hmm. Hmmmmmmmmmmm.

Aku masuk universiti swasta. Kan aku tak dapat UPU. (read : Tak dapat UPU ) Nanti kalau rayuan UPU keluar aku fikir balik nak mana. Aku harap pilihan aku itu nanti membolehkan aku capai cita-cita aku untuk tuuuutt. Ok jumpa lagi. Asalamualaikum.

Selamat Berbuka Puasa

Ada senior Najihah dari Turki nak pulang Malaysia. So dia tawarkan siapa nak Turkish Delight. Disebabkan Najihah dah terliur dan mengidam (eh) sangat. Najihah kirimlaa. 1/2 kg RM70. Alhamdulillah dapat guna duit sendiri untuk beli.

Kemudian, Najihah dan adik-adik ada buat popia. Kitaorang buat 3 jenis popia (pelik-pelik la). Popia serunding, popia pisang dan popia seaweed. Haha harap-harap menjadilah.











SELAMAT BERBUKA PUASA SEMUA.

Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest : Rayaku Di Kampung Halaman

Read : Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest : Resepi Nasi Goreng Planta
Read :  Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest : Rumahku Rayaku
Read : Lazada Ramadhan Raya Contest : Baju Rayaku
Read : Lazada Ramadhan Raya Contest : Rayaku Di Kampung Halaman


(Klik gambar)
4. Week Four Contest: 

Theme: Travelling Back Home

 Contest period: 16 June 2017 - 25 June 2017
 Title of the article: Any title related to the Article

 a. Where do you celebrate Raya this year?
 b. List down your "balik kampung" essentials.
 c. What would you like to buy on Lazada’s platform to bring along for "balik kampung"?

a. Where do you celebrate Raya this year?

Ada monyet Pak Atan,
Makan buah Datuk Ganu,
Insyallah balik ke Kelantan,
Dan terengganuuuuuuu.

b. List down your "balik kampung" essentials.
  • Pakaian 
  • Gadget
  • Makanan
  • Buku
  • Barang mandian
  • Peta (Haha)
c. What would you like to buy on Lazada’s platform to bring along for "balik kampung"?


Barang kegemaran dari Lazada. Canon G7x Mark II. Insyaallah. One day~

Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest : Baju Rayaku

(Klik gambar)
3. Week Three Contest: 

Theme: Looking Good & Beautiful

 Contest period: 9 June 2017 – 15 June 2017
 Title of the article: Any title related to the Article

 a. What's your color theme for this Raya?
 b. Share your outfit details for this Raya
 c. What outfit/clothes would you like to buy on Lazada’s platform for this Raya?

***

a. What's your color theme for this Raya?

              

b. Share your outfit details for this Raya

Antara baju kurung dan baju jubah, Najihah pilih baju jubah. So like always, my family and i will pakai baju jubaaah. Tetapi!. Tetapi jubah pun ada syarat-syaratnya. Najihah tak suka sangat jubah yang ada banyak manik. Manik yang tahan lasak ok laa tetapi kalau yang tak tahan itu sorry laa. Baru pakai sehari, banyak manik tercabut. Jadi, baju raya tahun ini, tak banyak manik dan maniknya pun tahan lasak. Warna kosong tak banyak sangat corak. Yeah!. 

c. What outfit/clothes would you like to buy on Lazada’s platform for this Raya?


Haha korang mesti tertanya kenapa aku nak Abaya ini kan?. 
Aku bukan apa, kalau-kalaulah kita tak sempat nak bersiap bila orang datang ke rumah beraya, sarung sahaja abaya ini dan siap. Hahaha. Cantik pun cantik. Layan tetamu datang raya pun semangaaat.

Banggalah Dengan Nama Sendiri

Cahaya Berjaya. Itu adalah masud nama aku. Nurul Najihah. Cahaya Berjaya.
Momento manis aku masa kecil yang paling aku tak akan lupakan adalah semasa aku first time (mungkin) tulis nama aku sendiri. Masa itu, bagaikan magis (of course dengan ketentuan Allah) aku tulis nama aku satu persatu. Nurul Najihah MA. Moment itu memang sampai sekarang masih segar di ingatanku.

Aku duduk terlantar di ruang tamu. Dengan berbekalkan pensil dan kertas. Aku mula menulis.
Tapi generasi (typical student) sekarang mana ada suka sangat dengan namanya sendiri. Kalau boleh nak ada Hong, Kim, Choi di depan namanya hahaha. Najihah ditukarkan jadi Na Jae Ha. Perghh. Lagi-lagi di Negara Hong, Kim dan Choi senang sahaja nak tukar-tukar nama. Di sini, uhmm tukar di media sosial sahajalah nampaknya. Hahaha.

Kata-kata itu doa. So kalau boleh aku tak naklah orang panggil aku dengan takdak maksuuud. Kalau depa panggil cek Nurul Najihah means Cahaya Berjaya, sekurang-kurangnya ia adalah satu doa ya dok?.

Dengan nama hang pun hang boleh ambil pengajaran. 
Nurul - Cahaya = Cek kena buka cahaya untuk mereka-mereka yang memerlukan. Wooo.
Najihah - Berjaya = Semoga aku Nurul Najihah berjaya dalam hidup di dunia dan diakhirat. Kalau terlalu umum, semoga Nurul Najihah berjaya dalam memilih keputusan yang tepat dalam membuat keputusan dan berjaya terhadap semua pekerjaannya. Wahh ini khas betul.

So. Apa nama hang-hang semua.
Aku Nurul Najihah. Kau siapa?
p/s Bangga tak dengan nama sendiri?

Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest : Rumahku Rayaku

(Klik gambar)
2. Week Two Contest: 

Theme: My Ramadhan Home

 Contest period: 2 June 2017 – 8 June 2017
 Title of the article: Any title related to the Article

 a. How are you decorating your house to be Raya ready?
 b. Share your house decorating tips for this Raya
 c. What kind of products (e.g., furniture) can you get on Lazada’s platform to help you decorate your house for this Raya?
***
a. How are you decorating your house to be Raya ready?

b. Share your house decorating tips for this Raya

WARNA memainkan peranan mood tetamu anda untuk datang raya. Jadi, hiaslah barang anda dengan warna yang sesuai. Supaya nampak trendy. (Read : Tips Penting Memilih Warna Cat Dapur )  

Picture by : Rumah Minimalis Anda

Jadi, boleh pilih barang-barang yang ada di Lazada dan hiaslah mengikut citarasa anda.

 c. What kind of products (e.g., furniture) can you get on Lazada’s platform to help you decorate your house for this Raya?

Kun Rahma - كن رحمة



طفلٌ تسابقتِ الهمومُ إليهْ
تجري دموعُ اليُتْمِ في خدَّيه
تتلعثمُ الكلماتُ في فمهِ
وتُرى حياةُ البؤسِ في عينيه

ألمٌ وفقرٌ حالُه ودموعْ
ظمأٌ وجوعٌ قلبُه موجوع
من ذا يضيءُ له الحياةَ شموع
من ذا يواسيهِ ومن يؤويه؟

كن بلسما يمحو الأنينْ
وسعادةً للآخرين
ذا رحمةٍ وفضيلةٍ
كالماسِ كالدُّرِ الثمين

كن في حياتِك غيمةً
تروي الحنايا والحنين
ما أجملَ الدنيا إذا
عشنا بها متراحمين

وهنا احتوتْهُ قلوبُ من تهوى
فعلَ الجميلِ وزادها التقوى
جعَلَتْ لهُ في حُضنِها مأوى
قلبا رحيما كي يحنَّ عليه

وبلحظةٍ عادَ الحنانُ إليه
وتفجّر الإحساس بين يديه
حتى رأينا نورَ بسمتِهِ
متلألأً يبدو على شفتيه

في رحمة الإنسان
نستلهم الإحسان
والرحمون المحسنون
يرحمهم الرحمن

--

Lyric thanks to : Awakening Records


Antara Kesalahan Peniaga-Peniaga Kuih Di Bazaar Ramadhan

Asalamualaikum.

Baru 1 hari berpuasa Penguatkuasa KPDNKK dlm operasi bersepadu di Bazaar Ramadhan telah mengesan  kesalahan peniaga2 kuih. Antaranya :

1) Mempamerkan Puteri Mandi dikhalayak ramai
2) Tahi Itik dijumpai bersepah
3) Tidak menyediakan kolam utk Badak Berendam
4) Mencampur aduk makanan dan barangan makeup dgn menjual Seri Muka
5) Terjumpa kuih Bom di tmpt awam.
6) Tiada badak dlm cucur badak.
7) Tepung pelita yg tidak boleh menyala.
8) Mempamerkan batang buruk pada org awam.

Thanks to : WhatsApp

Take Allah's Commands Seriously [Juz 1] - Nouman Ali Khan



Untuk semua juzu' sila (read : Brief Tadabbur 30 Juz with Ust Nouman Ali Khan )
Alhamdulillah siap belajar dan salin nota tadabbur untuk juz 1. Jom buat sama-sama!.



Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest : Resepi Nasi Goreng Planta

Read : Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest : Resepi Nasi Goreng Planta
Read :  Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest : Rumahku Rayaku
Read : Lazada Ramadhan Raya Contest : Baju Rayaku
Read : Lazada Ramadhan Raya Contest : Rayaku Di Kampung Halaman

(Klik gambar)
1. Week One Contest: 

 Contest period: 19 May 2017 – 1 June 2017
 Title of the article: Recipe's name

Theme: Delicious Ramadhan
 a. What are your favorite Iftar dishes?
 b. Share the recipes of the dishes
 c. What kind of products can you find on Lazada’s platform to help you prepare the dishes?

 For your references :
 Delicious Ramadhan(link) : Kitchen Appliances
 Bazaar Ramadhan(link) : Groceries

***

a. What are your favorite Iftar dishes?

Makanan kegemaranku untuk iftar adalah NASI GORENG PLANTA.



Picture by : Dapur Merah Ibu

b. Share the recipes of the dishes

RESEPI NASI GORENG PLANTA

Bahan-bahan
  • 1 mangkuk nasi putih
  • 3 batang sosej
  • 2 sudu jangung
  • 1 biji telur
  • 1 sudu minyak
  • Sedikit garam
  • 2 sudu planta
Cara-cara
  1. Panaskan minyak dan goreng seketika sosej kemudian diangkat dan dihiris kecil.
  2. Gunakan lebihan minyak tadi dan masukkan sosej ke dalam kuali.
  3. Kemudian masukkan jagung, masak seketika lalu dimasukkan telur.
  4. Masukkan nasi dan garam lalu gaulkan ia.
  5. Seterusnya masukkan planta dan gaul sehingga rata.
Recipe inspired by : Dapur Merah Ibu

c. What kind of products can you find on Lazada’s platform to help you prepare the dishes?

1)  Delicious Ramadhan(link) : Kitchen Appliances and Bazaar Ramadhan(link) : Groceries



JOM RAMAI-RAMAI SERTAI CONTEST INI

Najihah tag : JM BLOG untuk sertai contest ini.