Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest : Rayaku Di Kampung Halaman

Read : Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest : Resepi Nasi Goreng Planta
Read :  Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest : Rumahku Rayaku
Read : Lazada Ramadhan Raya Contest : Baju Rayaku
Read : Lazada Ramadhan Raya Contest : Rayaku Di Kampung Halaman


(Klik gambar)
4. Week Four Contest: 

Theme: Travelling Back Home

 Contest period: 16 June 2017 - 25 June 2017
 Title of the article: Any title related to the Article

 a. Where do you celebrate Raya this year?
 b. List down your "balik kampung" essentials.
 c. What would you like to buy on Lazada’s platform to bring along for "balik kampung"?

a. Where do you celebrate Raya this year?

Ada monyet Pak Atan,
Makan buah Datuk Ganu,
Insyallah balik ke Kelantan,
Dan terengganuuuuuuu.

b. List down your "balik kampung" essentials.
  • Pakaian 
  • Gadget
  • Makanan
  • Buku
  • Barang mandian
  • Peta (Haha)
c. What would you like to buy on Lazada’s platform to bring along for "balik kampung"?


Barang kegemaran dari Lazada. Canon G7x Mark II. Insyaallah. One day~

Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest : Baju Rayaku

(Klik gambar)
3. Week Three Contest: 

Theme: Looking Good & Beautiful

 Contest period: 9 June 2017 – 15 June 2017
 Title of the article: Any title related to the Article

 a. What's your color theme for this Raya?
 b. Share your outfit details for this Raya
 c. What outfit/clothes would you like to buy on Lazada’s platform for this Raya?

***

a. What's your color theme for this Raya?

              

b. Share your outfit details for this Raya

Antara baju kurung dan baju jubah, Najihah pilih baju jubah. So like always, my family and i will pakai baju jubaaah. Tetapi!. Tetapi jubah pun ada syarat-syaratnya. Najihah tak suka sangat jubah yang ada banyak manik. Manik yang tahan lasak ok laa tetapi kalau yang tak tahan itu sorry laa. Baru pakai sehari, banyak manik tercabut. Jadi, baju raya tahun ini, tak banyak manik dan maniknya pun tahan lasak. Warna kosong tak banyak sangat corak. Yeah!. 

c. What outfit/clothes would you like to buy on Lazada’s platform for this Raya?


Haha korang mesti tertanya kenapa aku nak Abaya ini kan?. 
Aku bukan apa, kalau-kalaulah kita tak sempat nak bersiap bila orang datang ke rumah beraya, sarung sahaja abaya ini dan siap. Hahaha. Cantik pun cantik. Layan tetamu datang raya pun semangaaat.

Banggalah Dengan Nama Sendiri

Cahaya Berjaya. Itu adalah masud nama aku. Nurul Najihah. Cahaya Berjaya.
Momento manis aku masa kecil yang paling aku tak akan lupakan adalah semasa aku first time (mungkin) tulis nama aku sendiri. Masa itu, bagaikan magis (of course dengan ketentuan Allah) aku tulis nama aku satu persatu. Nurul Najihah MA. Moment itu memang sampai sekarang masih segar di ingatanku.

Aku duduk terlantar di ruang tamu. Dengan berbekalkan pensil dan kertas. Aku mula menulis.
Tapi generasi (typical student) sekarang mana ada suka sangat dengan namanya sendiri. Kalau boleh nak ada Hong, Kim, Choi di depan namanya hahaha. Najihah ditukarkan jadi Na Jae Ha. Perghh. Lagi-lagi di Negara Hong, Kim dan Choi senang sahaja nak tukar-tukar nama. Di sini, uhmm tukar di media sosial sahajalah nampaknya. Hahaha.

Kata-kata itu doa. So kalau boleh aku tak naklah orang panggil aku dengan takdak maksuuud. Kalau depa panggil cek Nurul Najihah means Cahaya Berjaya, sekurang-kurangnya ia adalah satu doa ya dok?.

Dengan nama hang pun hang boleh ambil pengajaran. 
Nurul - Cahaya = Cek kena buka cahaya untuk mereka-mereka yang memerlukan. Wooo.
Najihah - Berjaya = Semoga aku Nurul Najihah berjaya dalam hidup di dunia dan diakhirat. Kalau terlalu umum, semoga Nurul Najihah berjaya dalam memilih keputusan yang tepat dalam membuat keputusan dan berjaya terhadap semua pekerjaannya. Wahh ini khas betul.

So. Apa nama hang-hang semua.
Aku Nurul Najihah. Kau siapa?
p/s Bangga tak dengan nama sendiri?

Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest : Rumahku Rayaku

(Klik gambar)
2. Week Two Contest: 

Theme: My Ramadhan Home

 Contest period: 2 June 2017 – 8 June 2017
 Title of the article: Any title related to the Article

 a. How are you decorating your house to be Raya ready?
 b. Share your house decorating tips for this Raya
 c. What kind of products (e.g., furniture) can you get on Lazada’s platform to help you decorate your house for this Raya?
***
a. How are you decorating your house to be Raya ready?

b. Share your house decorating tips for this Raya

WARNA memainkan peranan mood tetamu anda untuk datang raya. Jadi, hiaslah barang anda dengan warna yang sesuai. Supaya nampak trendy. (Read : Tips Penting Memilih Warna Cat Dapur )  

Picture by : Rumah Minimalis Anda

Jadi, boleh pilih barang-barang yang ada di Lazada dan hiaslah mengikut citarasa anda.

 c. What kind of products (e.g., furniture) can you get on Lazada’s platform to help you decorate your house for this Raya?

Kun Rahma - كن رحمة



طفلٌ تسابقتِ الهمومُ إليهْ
تجري دموعُ اليُتْمِ في خدَّيه
تتلعثمُ الكلماتُ في فمهِ
وتُرى حياةُ البؤسِ في عينيه

ألمٌ وفقرٌ حالُه ودموعْ
ظمأٌ وجوعٌ قلبُه موجوع
من ذا يضيءُ له الحياةَ شموع
من ذا يواسيهِ ومن يؤويه؟

كن بلسما يمحو الأنينْ
وسعادةً للآخرين
ذا رحمةٍ وفضيلةٍ
كالماسِ كالدُّرِ الثمين

كن في حياتِك غيمةً
تروي الحنايا والحنين
ما أجملَ الدنيا إذا
عشنا بها متراحمين

وهنا احتوتْهُ قلوبُ من تهوى
فعلَ الجميلِ وزادها التقوى
جعَلَتْ لهُ في حُضنِها مأوى
قلبا رحيما كي يحنَّ عليه

وبلحظةٍ عادَ الحنانُ إليه
وتفجّر الإحساس بين يديه
حتى رأينا نورَ بسمتِهِ
متلألأً يبدو على شفتيه

في رحمة الإنسان
نستلهم الإحسان
والرحمون المحسنون
يرحمهم الرحمن

--

Lyric thanks to : Awakening Records


Antara Kesalahan Peniaga-Peniaga Kuih Di Bazaar Ramadhan

Asalamualaikum.

Baru 1 hari berpuasa Penguatkuasa KPDNKK dlm operasi bersepadu di Bazaar Ramadhan telah mengesan  kesalahan peniaga2 kuih. Antaranya :

1) Mempamerkan Puteri Mandi dikhalayak ramai
2) Tahi Itik dijumpai bersepah
3) Tidak menyediakan kolam utk Badak Berendam
4) Mencampur aduk makanan dan barangan makeup dgn menjual Seri Muka
5) Terjumpa kuih Bom di tmpt awam.
6) Tiada badak dlm cucur badak.
7) Tepung pelita yg tidak boleh menyala.
8) Mempamerkan batang buruk pada org awam.

Thanks to : WhatsApp

Take Allah's Commands Seriously [Juz 1] - Nouman Ali Khan



Untuk semua juzu' sila (read : Brief Tadabbur 30 Juz with Ust Nouman Ali Khan )
Alhamdulillah siap belajar dan salin nota tadabbur untuk juz 1. Jom buat sama-sama!.



Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest : Resepi Nasi Goreng Planta

Read : Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest : Resepi Nasi Goreng Planta
Read :  Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest : Rumahku Rayaku
Read : Lazada Ramadhan Raya Contest : Baju Rayaku
Read : Lazada Ramadhan Raya Contest : Rayaku Di Kampung Halaman

(Klik gambar)
1. Week One Contest: 

 Contest period: 19 May 2017 – 1 June 2017
 Title of the article: Recipe's name

Theme: Delicious Ramadhan
 a. What are your favorite Iftar dishes?
 b. Share the recipes of the dishes
 c. What kind of products can you find on Lazada’s platform to help you prepare the dishes?

 For your references :
 Delicious Ramadhan(link) : Kitchen Appliances
 Bazaar Ramadhan(link) : Groceries

***

a. What are your favorite Iftar dishes?

Makanan kegemaranku untuk iftar adalah NASI GORENG PLANTA.



Picture by : Dapur Merah Ibu

b. Share the recipes of the dishes

RESEPI NASI GORENG PLANTA

Bahan-bahan
  • 1 mangkuk nasi putih
  • 3 batang sosej
  • 2 sudu jangung
  • 1 biji telur
  • 1 sudu minyak
  • Sedikit garam
  • 2 sudu planta
Cara-cara
  1. Panaskan minyak dan goreng seketika sosej kemudian diangkat dan dihiris kecil.
  2. Gunakan lebihan minyak tadi dan masukkan sosej ke dalam kuali.
  3. Kemudian masukkan jagung, masak seketika lalu dimasukkan telur.
  4. Masukkan nasi dan garam lalu gaulkan ia.
  5. Seterusnya masukkan planta dan gaul sehingga rata.
Recipe inspired by : Dapur Merah Ibu

c. What kind of products can you find on Lazada’s platform to help you prepare the dishes?

1)  Delicious Ramadhan(link) : Kitchen Appliances and Bazaar Ramadhan(link) : Groceries



JOM RAMAI-RAMAI SERTAI CONTEST INI

Najihah tag : JM BLOG untuk sertai contest ini.

Riang Raya dan Menang

Asalamualaikum.

Old Town White Cofee ada mengadakan satu peraduan bermula 22 Mei 2017 hingga 25 Jun 2017!.
Jom ramai-ramai menyertai peraduan ini.

Click gambar untuk maklumat lebih lanjut


Tekan Riang Raya dan Menang kalau berani. Penekanan diperlukan. Have a good days!

Jom Join Ramadhan Raya Blogger Contest


(Klik gambar)

Join Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest and Win Lazada Shopping Vouchers!


Coinciding with the Lazada Ramadhan Sale (http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/) that will take place from May 16 to 27 June (where you can find special discounts up to 90%!), we are pleased to share with you our special Lazada Ramadhan Blogger contest where we will be awarding prizes to up to 80 bloggers!

To participate, please check the instructions below:


How to Join – Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest


1. The contest runs from 19 May until 25 June 2017 (4 Weeks)
Pertandingan ini bermula 19 Mei sehingga 25 Jun 2017 (4 Minggu)

2. During these 4 weeks, there will be 1 contest held every week with a different theme (in totality there will be 4 contests held during these 4 weeks). Every contestant may participate in more than one contest.
Sepanjang 4 minggu pertandingan ini, akan ada topik berbeza setiap minggu. Peserta boleh memilih salah satu dari topik-topik tersebut. Peserta juga boleh menyertai lebih dari sekali.

3. To take part in any of the following contests, each contestant (blogger), during the relevant contest period, shall write an article and post on his/her blog (“Article”) on the relevant theme. The Article shall contain such relevant contents and answers to all the relevant questions specified below:
Untuk menyertai pertandingan ini, peserta hendaklah menulis tentang topik yang ditetapkan mengikut tarikh pertandingan tertentu . Peserta hendaklah menjawab soalan-soalan berikut:

1. Week One Contest: 

 Contest period: 19 May 2017 – 1 June 2017
 Title of the article: Recipe's name

Theme: Delicious Ramadhan
 a. What are your favorite Iftar dishes?
 b. Share the recipes of the dishes
 c. What kind of products can you find on Lazada’s platform to help you prepare the dishes?

 For your references :
 Delicious Ramadhan(link) : Kitchen Appliances
 Bazaar Ramadhan(link) : Groceries



2. Week Two Contest: 

Theme: My Ramadhan Home

 Contest period: 2 June 2017 – 8 June 2017
 Title of the article: Any title related to the Article

 a. How are you decorating your house to be Raya ready?
 b. Share your house decorating tips for this Raya
 c. What kind of products (e.g., furniture) can you get on Lazada’s platform to help you decorate your house for this Raya?



3. Week Three Contest: 

Theme: Looking Good & Beautiful

 Contest period: 9 June 2017 – 15 June 2017
 Title of the article: Any title related to the Article

 a. What's your color theme for this Raya?
 b. Share your outfit details for this Raya
 c. What outfit/clothes would you like to buy on Lazada’s platform for this Raya?



4. Week Four Contest: 

Theme: Travelling Back Home

 Contest period: 16 June 2017 - 25 June 2017
 Title of the article: Any title related to the Article

 a. Where do you celebrate Raya this year?
 b. List down your "balik kampung" essentials.
 c. What would you like to buy on Lazada’s platform to bring along for "balik kampung"?



3. The Article must contain screenshots of the products mentioned in point 1.c, 2.c, 3.c and 4.c

4. Contestants need to mention Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya sale (http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/)that will take place from May 19 to 30 June (where you can find special discounts up to 90%!).

5. Contestants are required to submit the link to their Article via e-mail to contest@lazada.com.my with the subject titled: Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest

6. Contestants are welcomed to post the article in any language.

7. Winners will be selected at random.



Prizes – More Participants More Winners


Depending on the overall number of participants there will be either 15, 20, 50 or 80 winners:

1. Less than 100 Participants (15 winners)
 15 x RM100

2. More than 100 Participants (20 winners)
 1st Prize: 1 x RM400
 2nd Prize: 8 x RM150
 3rd Prize: 11 x RM100

3. More than 200 Participants (50 winners)
 1st Prize: 1 x RM500
 2nd Prize: 16 x RM150
 3rd Prize: 33 x RM100

3. More than 300 Participants (80 winners)
 1st Prize: 1 x RM600
 2nd Prize: 35 x RM150
 3rd Prize: 44 x RM100



Good news! Every week, we will select 3 lucky bloggers to win RM100 shopping voucher each at Lazada.

Invite your blogger friends to join this contest, so you will increase your chance of winning! The more the merrier!

Jadikan Ramadhan Anda Lebih Bermakna

Tips Minum 8 gelas Air Ketika Berpuasa

1) 1 gelas ketika bangun sahur
2) 1 gelas selepas makan sahur
3) 1 gelas ketika berbuka
4) 1 gelas selepas berbuka
5) 1 gelas selepas solat maghrib
6) 1 gelas selepas solat isyak
7) 1 gelas selepas terawih
8) 1 gelas sebelum tidur

Fakta yang pelajar universiti perlu tahu


Tahukah anda bahawa :

1. Seseorang pelajar boleh habiskan hampir satu juz Al-Quran sementara menunggu bas atau semasa perjalanan dalam bas ke kuliah daripada termenung sambil stress menunggu bas datang.

2. Seseorang pelajar boleh cari kelapangan rezekinya dengan menunaikan solat Dhuha 2 rakaat sementara menunggu lecturer masuk daripada main game candy crush.

3. Seseorang pelajar dapat pahala berganda dengan hanya 100x kali istighfar semasa naik tangga hingga aras 4 kolej daripada bergosip bercerita hal kawan.

4. Seseorang pelajar boleh habiskan mathurat pagi sementara menunggu waktu rehat habis daripada habiskan waktu dengan perkara sia2.

5. Seseorang pelajar perempuan juga boleh jimatkan masa untuk solat di surau kerana berpakaian menutup aurat dengan sempurna tanpa menggunakan telekung.

6. Seseorang pelajar dapat elakkan pembaziran wang setiap hari dengan minum air kosong dalam botol air.

7. Seorang pelajar dapat habiskan 33x kali zikir dalam perjalanan ke kuliah.

8. Seorang pelajar dapat lepaskan stress assignment dengan turun solat berjemaah di surau.

9. Seseorang pelajar dapat siapkan assignment dalam masa yang ditetapkan bila tidak habiskan masa dating dengan pakwe/makwe je....

10. Seseorang pelajar dapat fasih english bila selalu praktikkan dalam kehidupan seharian tanpa menghiraukan pandangan orang.

Dan banyak lagi fakta bermanfaat yang pelajar universiti perlu tahu.

Rasulullah SAW bersabda:

“Dua nikmat yang sering disalahgunakan oleh manusia adalah kesihatan dan masa yang terluang.” (HR Bukhari)

Peringatan Rasulullah SAW ada benarnya. Keperluan kita dalam mengurus masa dengan bijak amatlah penting. Masakan tidak, Iman Hasan Al Banna ada menyebut:

“Kewajipan dan tanggungjawab yang harus kita laksanakan lebih banyak dari masa yang kita miliki.”

Siapakah seseorang pelajar itu?
InshaAllah, andalah insan bertuah itu. 
Aamiin.#selamatmenjadipelajarygdiredhaiAllah

Credit : WhatsApp

Brief Tadabbur Of The Quran,1 juz A Day With Ustadh Nouman Ali Khan


Brief tadabbur of the Quran,1 juz a day with Ustadh Nouman Ali Khan~

If you're planning to Read & Understand Quran this Ramadan but don't have enough time to go through the entire text and translation then spare some time & listen to the short explanation of some verses from each Juz per day. It will hardly take 5-10mins!































PS: Please feel free to forward and help your fellow Muslims to Understand some portion of Quran this Ramadan, InSha'Allah.

May Allah reward you immensely for sharing and to the person who took the time to compose this message InSha'Allah.

Post from WhatsApp.

Peace Be Upon You (Bahasa Version)


Dalam hidupku
kaulah satu panutanku
Kisah hidupmu
Menjadi teladan bagiku
‘tuk lebih kuat
Dan lebih sabar
Dalam dunia yang semakin fana
Jawaban bagiku
Teladan darimu
Kan selalu kuimani
Slama hidupku. Oh!

Reff:
Alayka Sallallah Ya Muhammad
Salam kemuliaan bagimu
Alayka Salallah Ya Muhammad
Kaulah inspirasi jiwaku
Kemanapun kaki melangkah
Saat berdoa
kulafazkan doa bagimu selalu
Rasulallah Ya Muhammad
Salam Kemuliaan bagimu




Cahaya darimu
Terangi gelap dalam hidupku
Saat amarah membara
Kuingat kasihmu bagi ummat
Memberi maaf pada sesama
Dalam dunia yang semakin fana
slalu mengasihi dan beriman
Kan kuingat slalu jalanmu
Slamanya..


Satu yang kudamba dalam hidupku
Mengikuti jalanmu menuju Jannah
Bimbinglah hidupku dalam jalanmu
Rasulullaaah.. Ya Rasulullaaah

Lyrics by : Awakening Records

Throwback belajar di Alabang (part 1)

Alabang = Sekolah Sri Al-Amin Bangi = SRIAAB = SMIAAB.

Sangat comel nickname itu bukan?. Alabang. (Alaa~abang). Lol. Sebenarnya nickname Alabang baru kecoh di sekolah tahun 2016 yang lepas. Aku tak tahu siapa yang cipta dulu tapi just nak cakap yang aku suka nickname itu. Salute.

Baiklah. Aku tahu bahawa entry kali ini memang panjang jadi siap-siap aku letak part 1 dekat tajuk. Insyallah part 2 bakal menyusul. Part 3 bakal menggelongsor kalau ada. Bukan apa, aku ini kalau bab tulis mesti nak panjang-panjang. #Throwback form 1 dulu aku kena tegur sebab tulis karangan panjang-panjang. Panjang dia sampai 5 muka surat itu. Maafkan saya Muallimah Salamiah (guru perempuan). Saya ingat karangan form 1 tulis panjang-panjang. Al-maklumlah tiada kakak tiada abang.So...

Terima kasih juga kepada Muallimah Asyiqin Ahmad yang selalu bagi B untuk karangan saya. Kerana saya tahu, kalau mlmh bagi saya A confirm tak nak buat karangan dah hahaha. Alhamdulillah A untuk Bahasa Melayu SPM 2016.

Jadi kenapa aku nak tulis tentang sekolah aku adalah disebabkan aku nak balas balik jasa sekolah. Obviously. Mlm dan mlmh selalu ingatkan supaya kami pelajar Al-Amin bangga belajar di sini. Kerana tak semua pelajar di luar sana yang dapat apa yang kami dapat. Jadi dengan bangganya aku tulis entry kali ini tentang sekolah aku. Semoga dengan tulisan ini ramai lagi pelajar di luar sana dapat informasi tentang sekolah yang ber'tittle'kan agama.

***

1) TADIKA HIDAYAH CAHAYAKU

Baiklah. Sebelum ke sekolah mestilah kau ke tadika bukan?. Jadi pada tahun 2003 (4 tahun) aku tadika di sini. Aku ini kalau tanya bab-bab lepas lemah sikit. Pengalaman yang aku ingat kat sini pun boleh dikira dengan jari.

  1. Aku menangis sebab tak dapat buku 25 Nabi colour-read padahal aku tengok semua orang dapat. Tapi akhirnya dapat juga. Tak tahulah macammana ibu aku deal dengan cikgu tapi thank you ibu. (read : Ibu, saranghae ).
  2. Aku ada pergi UKM dengan abah dan aku beli buku nota 2. Yang aku ingat aku ada bagi dekat kawan aku yang lelaki. Hahaha lawak betul. Macam tak ada kawan perempuan sahaja.
  3. First time pakai gincu warna merah menyala sebab nak ambil gambar sekelas. Masa itu ikut sahaja arahan guru. Pakai gincu! pakai... Tapi yang lawaknya budak lelaki pun pakai. So, itulah pengalaman first time pakai make up wooo.
  4. Mak cik aku selalu ambil aku awal. Kadang-kadang tak nak balik sebab nak main dengan kawan-kawan.
  5. Aku pelajar cemerlang tadika. Ya. Hahaha aku bangga.
  6. Aku berkawan dengan senior aku Kak Iman dari tadika, sekolah rendah hingga sekolah menengah. Strong betul chemistry kami.
  7. Masa aku ambil hadiah di pentas, aku terjatuh. Hahaha.
Itu sahaja memory yang aku ada di tadika ini. 

2) TADIKA AS-SYAMS ditukar kepada TADIKA KHALIFAH BESTARI 


Ini pula tadika kedua aku. Nak tahu tentang sejarah tadika ini?. (read : Sejarah penubuhan tadika Khalifah Bestari ). Seperti biasa, aku tak boleh nak ulas apa yang berlaku masa tadika di sini. Yang aku ingat hanyalah
  1. Aku menangis datang ke sekolah sampaikan abah aku terpaksa teman.
  2. Aku selalu tetunggu-tunggu puppet show. Entahla apa yang best sangat tapi masa itu aku memang suka sangat dengan show itu.
  3. Ada seorang kawan aku nama Hafsah (still dalam ukhuwah insyallah) lukis mata macam dalam komik Jepun. Biasalah mata komik jepunkan besar-besar. So dengan hairannya aku tanya dia. Kenapa mata dia besar?. Hahaha. Lepastu aku ini bukannya tengok sangat TV masa itu. Si Hafsah ini lukislah gambar orang lepastu ada kepak or sayap kat belakang dia. Masa itu baru aku tahu dia lukis pari-pari dalam cerita Winx Club. Hahaha. Itu pun tahu bila besar. Hafsah ini pandai lukis. Kalau dia lukis, memang cantiklah!.
  4. Ok, ok ini deep gila. Korang kena baca. Adalah satu hari itu aku berbual dengan kawan aku. Tak ingat muka dan nama tetapi hanya ingat perbualan sahaja. So masa itulah kami berdua berbual hal-hal masa depan, remaja, kahwin, universiti dan islam. Ok tipu je. Kitaorang berbual. Lepastu sampai macammana entah tetiba dia cakap Allah paling besar. Aku pun deny. Dia pun kata eh, Allah paling besar!. Aku pun kata mana ada!. So memory aku berhenti dekat situ. Bila dah nak habis sekolah baru aku teringat-ingat perbualan itu. Aduh! sungguh tidak matang. Kalau aku diberi kesempatan untuk pergi balik pada masa silam aku, aku dah jerit dah. Hei Najihah kecik. Allah lagi besar lah. Hahaha.
  5. Disebabkan Sekolah Al-Amin Bangi di belakang tadika, aku selalu usha-usha sekolah Al-Amin Bangi. Dengan harapan nak sekolah di situ bila besar nanti. Alhamdulillah tercapai juga angan-angan kecil aku itu.
Kalau korang nak hantar adik-adik atau anak-anak di sekolah ini lebih baik korang hantar di Tadika Khalifah dulu. Kerana sekolah itu ada link dengan Al-Amin Bangi dan mengajar basic pembelajaran untuk ke sekolah Al-Amin. Tetapi still kena ada ujian kemasukan kalau nak masuk. Korang boleh rujuk :

2) SMIAAB
3) Blog Tadika Khalifah Bestari

Extra : gambar adik aku yang keempat di Tadika Khalifah Bestari. Semua adik-beradik aku pergi tadika Khalifah Bestari dan Sekolah di Al-Amin Bangi. Nombor dua dari kanan. Yang pakai baju warna merah itu. Yang buat mata sepet tapi tak sepet itu. Yang handsome itu.


3) SEKOLAH RENDAH SRI AL-AMIN BANGI


Baiklah. Korang nampak tak budak perempuan pakai baju warna hijau di sebelah kiri poster itu?. Itu adik aku yang kedua. Hahaha.

Ok berbalik kepada sekolah rendah Alabang. Di sini mempunyai nama-nama kelas mengikut nama sahabat nabi dan srikandi islam. Kalau aku dulu, 1 Fatimah, 2 Fatimah, 3 Fatimah, 4 Uthman, 5 Abu Bakar dan 6 Abu Bakar. Sekarang, bukan banyak lagi kelas yang dibina. Aku pun tak tahu apa dia. So aku tanya adik aku yang darjah 1 dan 4 itu. Tak silap aku semua kelas ini tak ada kelas pertama, kedua dan sebagainya.

Tahap 1
  • 1/2/3 Khadijah
  • 1/2/3 Aisyah
  • 1/2/3 Fatimah
  • 1/2/3 Roqayyah
  • 1/2/3 Sa'diah
Tahap 2
  • 4/5/6 Abu Bakar
  • 4/5/6 Umar'
  • 4/5/6 Uthman
  • 4/5/6 Ali
  • 4/5/6 Zaid
Di sekolah ini banyak perkara yang aku belajar. Itulah first time aku dengar pasal ikhtilat. Dan tidak lupa juga kepada diri aku yang sangat nakal masa di sekolah rendah. Maafkan anakmu ibu dan abah. Ya. Anakmu memang nakal. Di sini menurut perhatian aku, kurang ada buli secara fizikal. Di sini buli secara mental. Orang pulau lah, buat tak layanlah dan sebagainya. Sediakan mental korang betul-betul kerana memang banyak dugaan dan cabaran yang menanti anda. Kalau korang nak masuk Al-Amin. 

Baiklah. Baiklah. Sudah penat membaca?. Aku akan berhenti di sini kerana pengalaman di sekolah menengah lagi mencabar. Lagi banyak nak kena tulis. Ok sehingga kita ketemu lagi. Asalamualaikum.

Fun facts : Aku tak tahu bila nak cerita pasal throwback Alabang versi Sek.Men. Tee hee.

BACA LAGI

POPULAR POST