You Are My Life


"You Are My Life" Lyrics:-

O Allah!
You're the light that shines above
You're the reason I never give up
You're The One I try for, live my life for
Give up all I have
You're the melody, You're the key
All the inspiration I need
And when times get tough
I know You'll stand by me

You are the love I need
The One who is guiding me
And You know my destiny
For You are The Light

CHORUS:
And You are my life
Oh oh oh

O Allah!
Your words light up my heart
This connection I've felt from the start
I’ll never lose sight of my dreams
Without You where would I be?
And although I feel like I'm
A million miles away from home
I can lose all that I have and when I feel the pain
I know that I can count on You

You are the love I need
The One who is guiding me
And You know my destiny
For You are The Light

CHORUS:

When I reach the final chapter
I know it’s only You that matters, oh
So I give it my all
‘Cause I’ll stand alone that day

CHORUS

And You are my life

Written by: Olmi, Twist & Stanbury
Arrangement: Maher Zain
Choir arrangement: Jeremy Karodia
Video by Osama Alsaadi

Mengalir Ke Syurga



Telah lama dibelenggu,
Gelap malam tak bercahaya,
Menangis dalam sendu yang terhiba.

Tangan kecil calar luka,
Gelora yang tak berhenti,
Menggapai mimpi sepi yang melara.

Bebanan yang ditanggung,
Sedih yang menggunung,
Deraikan air mata.

Insan hulurkan doamu dalam tahajjudmu,
Curah rasa pada Maha Esa,
Damai yang kita damba moga dikabulkan,
Mengalir tenang hingga ke SyurgaNya.

Hidup ini sementara,
Berbaktilah sepenuhnya,
Sekecil doa tetap kan bermakna.

Lirik : Fedtri Yahya
Lagu : Imtiaz Simfoni
Artis : Simfoni & Heliza Helmi

Rindu Ber'curhat'

Disebabkan nak jimat data, Najihah berjalan menuju masjid. Nak guna internet masjid katakan. Jalan jauh dan panas matahari  tidak menjadi penghalang. Korbankan harga dan tenaga. Demi menulis blog tercinta. Aiwahh. Naik tempat rehat muslimat, Najihah mula menulis.

***

Asalamualaikuuuuuuum.
Huhu lama tak jumpa korang semua. Apa khabar? Najihah di sini Alhamdulillah sihat sahaja. Sekarang tak mahu lah cakap aku aku dah. Sebab dalam realiti tak cakap pun aku kau sebenarnya. Haha acah acah sahaja. Alhamdulillah kalau korang ada baca post sebelumnya, Najihah ada mention yang Najihah akan masuk U. So sekarang Najihah dah bergelar mahasiswa. Wahh tepuk tangan!. Najihah masuk KUIS. Sebenarnya. U ini adalah last choice Najihah. Memandangkan Najihah still tak dapat rayuan UPU isnin baru baru ini. Aduh sedih juga ditolak 2 kali tapi Allah knows best. Akhirnya, Najihah terpaksa  dengan rela hati berbekalkan air mata belajar di sini. Drama queen.

Huhu. Jadi menetaplah Najihah di sini.
Untuk minggu pertama, minggu orientasi KUIS sangat best. Taaruf Comitee di sini melakukan perancangan yang terbaik dalam sesi orientasi berjalan. Ia berlaku pada hari ahad, isnin, selasa, sabtu dan ahad. Jangan tanya penat atau tidak kerana ia semestinya penat yang teramat. Dari pukul 4 pagi hingga 10 malam siapa tak penat. Tapi tak apa demi ilmu Najihah sanggup bekorban!. Haha

Jadi, apa yang Najihah buat semasa hari rabu, khamis dan Jumaat?. Itu, Najihah pergi kelas. Part nak pergi kelas inilah culture shock. Bayangkan tiba-tiba kena pergi kelas mengikut jadual yang dia bagi. Jadual dia pun bukan macam sekolah menengah dulu. Nama bilik pula pelik pelik. Kalau di sekolah ada juga nama 5 Ibnu Taimiyyah dan sebagainya. Tapi sekarang BT 1117. Dan nombor-nombornya bukan satu tapi banyak!. Masa itu mula la menggelabah. Portal pelajar selalu buka. Tengok peta cari kelas kat mana. Sebab, Najihah ini mudah sesat. Cari fakulti kat mana. Rasa macam tak nak belajar di sini sahaja. Nak terus fly pergi belajar luar negara hahaha. Lagi sesat kat sana kah kah. Ok gurau je.

Lepas itu, first time tak berbuka puasa dengan family. Tetapi, Alhamdulillah ada 2 orang senior yang baik hati offer ajak keluar KUIS beli kat bazaar luar walaupun dalam U ini pun ada bazaar. Peluang jangan dilepaskan. Roommate Najihah 2 diploma 2 degree. Yang degree itu lah senior yang selalu ajak keluar dengan keretanya. Dan betapa lawaknya sebilik Najihah yang diploma itu nama dia pun Najihah. Hahaha. Tetapi dia kata dia tak selalu guna nama Najihah so dia guna nama depan dia. Mar.

***

Disebabkan masa berbuka sudah hampir, Najihah berlalu pergi beli juadah berbuka di bazaar dan pulang ke asrama. Seorang diri.

Masuk Universiti

Hey guys.
Pejam celik pejam celik aku nak masuk universiti dah. Alhamdulillah. Rasa takut memang ada tetapi gerak sahaja. Packing barang alhamdulillah berjalan dengan lancar. Haha aku sekolah swasta yang balik rumah tak tidur asrama. Rasa kekok sangat nak kemas barang lagi-lagi sudah lama tidak ber'camping'. Kah kah kah. Ketawa pilu.

Jadi aku harap selepas aku masuk universiti ini, fikiran aku lebih matang. Nak tulis blog pun ada hikmah dan info yang bermanfaat. Aku akui dalam blog ini tak banyak aku sebarkan maklumat atau pendedahan ilmu. (lagipun aku baru budak hingusan haha). Ok tak ada alasan walaupun kau budak.

Terima kasih kepada follower-follower yang follow blog aku. Walaupun kau terpaksa follow aku kau follow jugak hahaha. Insyallah aku dah follow blog blog korang semua. Adil kan. Kau nak suruh aku apa, comment, blogwalking, kau cakap sahaja dekat chit-chat itu insyallah aku buat. Ok tipu sahaja. Kalau pasal insta dan facebook bagai sorry tak boleh. Aku tak aktif dan malas nak buka kedua app itu. Serius. Sebab itu lah aku hanya join segmen-segmen yang tak ada nak kena follow insta dan fb semua itu.

Kalau kau tertekan nuffnang aku, bagi tahu juga dekat chit-chat nanti aku tolong tekan kau punya. Hahaha. Kalau kau rajin sekalipun bagi tahu aku juga. Nanti aku balas jasa. Then, kalau siapa-siapa yang baru datang and follow aku bagi tahu juga ya. Oh. Selamat berkenalan. Saya Najihah, ini blog saya. Saya suka bla bla bla. Awak suka ini?. Oh saya sempat bla bal bla (tengah cakap dengan follower baru)

Haha aku macam nak tinggaklan wasiat sahaja.

Akhir sekali, korang doa-doakanlah aku diploma selama 3 tahun ini berhasil. Matlamat aku, aku nak PhD sebelum umur 30/31 tahun. diploma pun belum. Kah kah tinggi sangat angan-angan itu. So what kann. Asalkan ada tolakan untuk belajar. Kadang-kadang rasa macam nak matrik sahaja. 3 tahun sekali kan jadi 1 tahun. Hmm. Hmm. Hmmmmmmmmmmm.

Aku masuk universiti swasta. Kan aku tak dapat UPU. (read : Tak dapat UPU ) Nanti kalau rayuan UPU keluar aku fikir balik nak mana. Aku harap pilihan aku itu nanti membolehkan aku capai cita-cita aku untuk tuuuutt. Ok jumpa lagi. Asalamualaikum.

Selamat Berbuka Puasa

Ada senior Najihah dari Turki nak pulang Malaysia. So dia tawarkan siapa nak Turkish Delight. Disebabkan Najihah dah terliur dan mengidam (eh) sangat. Najihah kirimlaa. 1/2 kg RM70. Alhamdulillah dapat guna duit sendiri untuk beli.

Kemudian, Najihah dan adik-adik ada buat popia. Kitaorang buat 3 jenis popia (pelik-pelik la). Popia serunding, popia pisang dan popia seaweed. Haha harap-harap menjadilah.











SELAMAT BERBUKA PUASA SEMUA.

BACA LAGI

POPULAR POST