Cita-citaku yang tidak kesampaian.

Sometimes, i do feel like to vomit when they post a lot of selfies. I can't handle it. That's why i'll just post my fav pic (scenery) and log out (delete apps).




am·bi·tion
amˈbiSH(ə)n/
noun
  1. a strong desire to do or to achieve something, typically requiring determination and hard work.

    "her ambition was to become a model"

    synonyms:aspirationintentiongoalaimobjectiveobjectpurpose,
    intentplandesirewishdesigntargetdream
    "her ambition was to become a diplomat"
    • desire and determination to achieve success.

      "life offered few opportunities for young people with ambition"

      synonyms:drivedeterminationenterpriseinitiativeeagerness,
       motivationresolveenthusiasmzealhungercommitment, a sense of purpose;
      informalget-up-and-go
      "young people with ambition" - Credit : Google

Kalau masa kecil, pasti ibubapa atau guru akan tanya. Bila besar nanti mahu jadi apa?. Kalau budak-budak masatu, semua nak kata jadi hamba Allah, (effect bila duduk tadika agama) Hahaha.
 Kalau nak cakap tentang cita-cita. Sebenarnya banyak sangat aku mahu jadi. Boleh nak dikatakan semua pekerjaan aku nak buat. Lepas itu, masuk Genius Book Of World records. Dengan tittle, "Seorang perempuan yang bekerja semua pekerjaan di dunia" So cliche. Muntah hijau sekejap. Uwek.
Jadi, ini adalah pekerjaan-pekerjaan yang aku dulu mahu lakukan. Walaupun aku tahu ia tidak  akan kesampaian tetapi why not to appreciate the lost dreams.

1. Doktor
I love doctor. Seriously. Kau tahu, masa aku tingkatan dulu aku nak sangat jadi doctor. Aku nak bedah. Ye Betapa naknya aku bekerja sepenuh masa, housemenship. Aku tabik dengan doctor bila kena struggle. Aku suka dengan pekerjaan diorang yang sepenuh masa berbakti jiwa dan tenaga mereka untuk masyarakat.Like, entahla bagi aku macam best sahaja kalau dapat kerja ini. I love how they talk about something 'disease'/diognisis with acronyms. Tapi. aku tahu tak semua orang kuat untuk menjadi doktor. Hanya orang terpilih sahaja.

Tapi aku tak suka bila aku sakit aku kena jumpa doctor. Itu yang aku tak suka. Chill.

Satu hari, ada kawan ibu tanya cita-cita aku nak jadi apa. Masa itu tengah kekeliruan identiti. Aku cakap aku nak jadi doktor. Wth?. Tapi seriously masa itu dah tak boleh tahan dah. Nak juga cakap cita-cita aku nak jadi doktor. Tambahan pula masa itu, ibu aku ada sekali. Memang dia naik tanda soal lah jawabnya. Sejak bila pula anak aku nak jadi doktor ini?. Dahla dia ambil sains sosial. Boleh pulak ada angan-angan nak jadi doktor. (aku just reka apa ibu aku cakap. Korang bayanglah sendiri macammana reaction dia) Tapi yang pasti memang parents tolak mentah-mentah aku jadi doktor. Diorang tahu, aku tak mampu. Tapi, entahla. Huhu goodbye my dream. Aku akan ingat kau sampai bila-bila. Dengan menonton medical drama. //ambil tisu lap air mata.

2. Saintis
Ini semua salah media aku ada cita-cita untuk menjadi saintis. Kisah aku tiba-tiba nak jadi saintis masa aku sekolah rendah dahulu sebab aku ada nampak ada seseorang buat eksperimen and deboom. Meletup. Aduhai. And betapa tidak matangnya apabila kau nak jadi saintis semata-mata nak main dengan alat kimia. Ughh.

Tetapi kan, disebabkan cita-cita aku itu, aku semangat nak belajar sains. Even aku nak dapat score gila-gila dekat subjek sains. Betama semangatnya aku hafal planet-planet (padahal takde kena mmengena dengan kimia). Tapi still itu sains kan hahaha. So, why not.

Tambahan pula, mungkin aku nak jadi saintis kerana aku nak ikut mak aku jadi santis. (Pegawai penyelidik). Ibu aku kaji pokok dan menghasilkan produk darinya. Kertas, sample, dan sebagainya. Hmmm. Well then, bye my scientist dream. Nice to meet ya.

3. Pakar Sejarah Islam
Dari aku sekolah rendah hingga sekolah menengah, aku suka belajar sirah dan sejarah. Banyak aku baca buku fiksyen Abdul Latip Talib yang sungguh menarik. Serius. Dengan itu juga, aku mahu menjadi pakar sejarah. Idola, Dr. Hafizi Mohd Nor. Tabik.

Aku suka gila-gila-gila sejarah. Lagi-lagi sejarah islam, kalau boleh masa kat sekolah dulu, aku tak mahu dapat markah rendah dalam subjek yang aku suka. Lagi-lagi Sirah Nabawiyyah. Tambahan pula, aku dapat mlmh (guru perempuan) ; pronounced as mu-all-limah. In case you don't know. Aku dapat mlmh yang memang suka akan sejarah. Kalau boleh, masa dia ajar aku tak kisah pun nak berjam-jam. Aku suka. Doakan, Mlmh Marhamah.

***

Tetapi, semua cita-cita itu mungkin sudah terlepas nun jauh. Sekarang aku mengambil kos Perbankan islam. Aku minat tak minat (50-50) tapi entahla. Ikut sahaja parents. Semoga dipermudahkan.

Pesanan untuk korang budak sekolah ren/men yang masih keliru cita-cita,
Korang belajar dulu bersungguh-sungguh. kalau tetiba ada satu pekerjaan yang korang nak buat muncul dalam hati pemikiran korang. Tulis. Tell your parents apa yang korang nak jadi. Cakap ngan parents universiti mana yang kau nak pergi. Doa banyak-banyak supaya impian kau tercapai. Jangan putus asa dengan impian kau. Jangan main cakap kau nak jadi arkitek tetapi tak berusaha bersungguh-sungguh. Jangan buat kerja samba lewa. Think about your dream future. Tetapi, kalau lah tetibe parents suruh jadi benda yang kita tak ingin pun jadi. First, ingat. Mungkin parents lebih tahu apa kelebihan kita. Second, cuba terima apa yang ditakdirkan untuk kita. Third, Kalau kau tak tahan or still tak boleh move on. Tell your parents. kata kau nak jadi ini. nak masuk universiti ini. Mungkin diorang boleh tolerate. Tapi buat masa sekarang. Aku cuba untuk bertahan dengan apa yang sudah ditakdirkan sekarang. Ambil kos perbankan. Allah knows best. Jangan give up dengan cita-cita kau ok?. Chaiyyok! Fighting!.

No comments:

Post a Comment

Baca lagi :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...