Review Drama : Pengemis Itu Saudaraku

Asalamualaikum.

picture by Google

Pada awal 1 Disember, aku ada menonton movie melayu. Btw, ini first cerita melayu yang aku tengok. Serius!. Selama 11 bulan aku tak tengok drama melayu. Kali ini memang cerita ini memanggil namaku! Tengoklah~ tengoklah~

Dan bila aku tengok, wow! memang jalan cerita dia mantap. Dia bukan cerita cliche cerita melayu tapi cerita yang penuh pengajaran. Dani nama pangilan, nama sebenarnya adalah Danish. Kehidupannya berubah apabila kematian kedua ibu-bapa dan dijaga oleh pak cik dan mak ciknya yang mempunyai anak bernama Hairi.

Semasa Dani tinggal bersama Pak cik dan mak ciknya, Hairi sentiasa menjadi batu api terhada ibubapanya dan Dani. Ia menyebabkan Dani keluar dari rumah dan mula mengemis. Bertahun kemudian, walaupun Dani mengemis, Hairi masih mempunyai dendam di hati dan ingin memusnahkan lagi hidup Dani.

Telefilem istimewa ini sempena maulidur rasul.

Judul : Pengemis Itu Saudara Aku
Pelakon:

  • Izzue Islam
  • Amirul Faqeem
  • Ezzaty Abdullah
  • Izzy Reef
  • Firdaus Ghufran
Tarikh/masa disiarkan : Jumaat, 1 Disember 2017 10.00 malam 
Siaran : TV3
Pengarah : Along Kamaludin
Terbitan : Ansar Creative Media Sdn. Bhd

Sinopsis :
Hairi punca sebenar Danish mengemis kerana merebut harta milik keluarga sehingga menyebabkan Danish menimpa kemalangan suatu ketika dahulu. Kini, Hiri ingin memusnahkan kembali hidup Danish.

So far aku bagi cerita ini 4 bintang daripada 5. ⭐⭐⭐⭐✩

4 comments:

  1. i've heard of this somewhere. rarely watch tv these days hehe

    ReplyDelete
  2. memang best. Dah tengok cerita ni. Ending sedih je, tapi bahagia :)

    ReplyDelete

Baca lagi :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...