Saturday, 29 December 2018

2 Hari Lagi Sebelum Tamat 55 Hari Segmen Bloglist #2 2019 Nurul Najihah


Siapa yang tak join lagi boleh join kerana tinggal 2 hari sahaja lagi. Korang buat apa esok? Najihah ada final! FIGHTING! Have a nice day everyone!

Boleh klik gambar diatas untuk join. Lai lai 2 hari sahaja lagi...

Friday, 28 December 2018

3 Hari Lagi Sebelum Tamat 55 Hari Segmen Bloglist #2 2019 Nurul Najihah


Siapa yang tak join lagi boleh join kerana hanya ada 3 hari sahaja lagi. Kalau ada sesiapa yang tak boleh tekan nuffnang tak apa. Sebab tak lah penting sangat eh. Tapi kalau ada nampak banner jangan segan silu untuk tekan ya.

Boleh klik gambar diatas untuk join. Lai lai 3 hari sahaja lagi...

"Falling sick is a blessing in disguise"

Asalamualaikum.

Terima kasih kepada yang behormat @yeaslmn @ejulz dan @IsmaIsmail beri semangat kepada Najihah. Alhamdulillah. Final seterusnya hari ahad ini hehe. Final Computer pulak. Insyallah Najihah buat yang terbaik. 

Najihah ada pernah buat reflection pada postingan yang lepas. Siapa yang baca dia tahu. Jadi hari ini Najihah nak buat reflection/muhasabah lagi. Sebab, benda ini kalau tak bagi tahu Najihah tak boleh nak fokus dalam study. Nak tak nak kena luahkan juga. Tak perlu simpan lama-lama dalam otak sehingga boleh buat serabut kepala. Dah la ada paper hari ahad ini huhu. 

Dalam pukul 10:00 a.m tadi Najihah ada tengok status kawan Najihah. Status itu suruh doakan untuk senior yang mengalami penyakit meningoencephalitis. Pada pembacaan Najihah, dia adalah satu proses inflammasi yang melibatkan tisu otak dan akan menyebabkan kegagalan untuk berfungsi (Dr. Mohd Sufian b.Adenan, 10 Oktober 2014) di laman web myhealth.gov.my.

Najihah tak boleh nak halang diri daripada rasa sedih, bercampur baur dan lemah semangat bila ada orang yang Najihah kenal ditimpa ujian sebegini. Teringat allayarhamah Aqilah atau dikenali sebagai Kak Cik, kawan seperjuangan yang dijemput illahi. Al-fatihah. Najihah kenal senior ini. Kak Sundus. Walaupun Najihah langsung tak rapat dengan dia, tetapi dia juga adalah orang yang Najihah pernah jadikan contoh masa tingkatan 1 dulu. Orangnya aktif dalam memimpin dan pandai dalam pembelajaran. Ramai orang suka dia. Walaupun dia tak kenal Najihah it's okay. 

Najihah banyak kali fikir yang sebenarnya masalah yang Najihah hadapi ini tidaklah sesusah mana. Sebab, banyak lagi yang mengalami kesusahan yang berat di luar sana. Tarik nafas...hembus. 
  1. Jadi tiada alasan untuk Najihah malas belajar kerana peluang untuk menuntut ilmu didambakan orang lain yang tidak berkemampuan.
  2. Makan makanan sihat kerana badan ini bukan hak milik kita sepenuhnya. Dengan makan makanan yang cukup khasiat, ini adalah pelaburan untuk diri kita supaya dapat melakukan kerja yang baik. 
  3. Buat baik kepada semua orang kerana kita tak tahu kita atau dia yang sakit dulu. Doakan mereka dalam diam kerana itulah semanis-manis hikmah mendoakan, Insyallah
  4. Don't sad sad let's study! 
Thank you for reading this entry. Kalau ada sesiapa yang belum join segmen Najihah, tekan sini:

Wednesday, 26 December 2018

Esok Najihah Start Final //Nervous


So esok Najihah pergi berperang. Semoga peperangan kali ini mudah sahaja. (berdebar). First paper adalah IMU150 Fiqh Muamalat. Najihah harap sangat Najihah dapat jawab dan semoga ilmu yang susah payah hafal, ingat dan baca itu terlekat di hati. 


Terima kasih kepada kawan-kawan Najihah yang respon mesej dan ahli keluarga yang memahami. Jasa korang semua hanya Allah sahaja mampu balas 100%. 

Korang nak tahu tak, semalam Najihah baru sahaja jatuh kerusi. Kerusi yang Najihah belajar itu dah reput. Masa itu tengah makan. Dah rasa pelik dah kenapa kerusi ini goyang-goyang tapi bersangka baik sahaja. Tak lama kemusian, Najihah terrrrjatuh pusing ke belakang. Bayangkan! gayananya macam buat aerobik pusing yang hebat itu. Tapi, sakit itu hanya Allah sahaja tahu. Pinggang lenguh. Lepas itu, Najihah cari la sudu yang Najihah pegang. Rupa-rupanya terpelanting atas katil. Alhamdulillah masih bernyawa. Tetapi...Aduh... Dengan rasminya Najihah tiada kerusi buat masa sekarang. Lecehlah, dah lah nak kena buat aduan. Hmmm. 

Apa-apapun korang doakan Najihah tau supaya Najihah dapat jawab dengan cemerlang, tenang menjawab, cukup masa, idea yang melimpah ruah, senang jawab soalan dan tidak over-confident. Amin.... Ya Allah... semoga doa baik ini juga berbalik kepada kalian. Kejayaan Najihah ini juga sebagai penulis part time juga hasil kata-kata baik yang korang comment dan nyatakan. Terima kasih banyak-banyak. 

Kalau ada salah silap Najihah minta maaf. Terima kasih doakan Najihah yang baik-baik ya! 
Have a nice day! #NajihahBerperangEsok. #Doakan #TQSemogaDoaBaikItu BerbalikPadaKorang.

Tuesday, 18 December 2018

Kalau Rasa Putus Asa Jom Dengarkan "Tasma'uni Robbah"


تَسۡمَعُوۡنِيۡ رَبَّاهۡ، تَدۡرِيۡ خَلَجَاتِيۡ وَمُنَاجَاتِيۡ، تَعۡلَمُ يَا اللهۡ، لَمَّا فِى الدُّنۡيَا هُمۡ حَاجَاتِيۡ، تَرَكۡتُ الۡعَبِيۡد، مَا اَنۡتَ تُرِيۡدُ اُرِيۡد، لَوۡ تَرۡضٰى عَنِّيۡ جُدَ مَنِّ، مَا لِذَاكَ مَزِيۡد Engkau mendengarkanku, Oh Tuhan..
Engkau mengetahui kesibukan-kesibukanku dan permohonan-permohonanku.
Engkau maha tahu, Wahai Alloh..
Ketika di dunia, mereka itulah kebutuhan-kebutuhanku (yaitu, kesibukan-kesibukan dan permohonan-permohonan duniawi)
(sehingga karenanya) Aku meninggalkan pengabdian (kepada-Mu)
Apa yang tidak Engkau harapkan, justru aku mengharapkannya (yaitu, dengan mementingkan urusan dunia dan menyia-nyiakan juga mengabaikan akhirat)
Jikalau Engkau meridloiku (tidak marah kepadaku), maka bermurahlah dan anugerahilah aku,
karena berkat keridloan-Mu (berkat Engkau merelakan aku), itu semua sudah lebih dari cukup..
تَسۡمَعُوۡنِيۡ رَبَّاهۡ، تَدۡرِيۡ خَلَجَاتِيۡ وَمُنَاجَاتِيۡ، تَعۡلَمُ يَا الله، لَا مَا فِى الدُّنۡيَا هُمۡ حَاجَاتِيۡ، تَرَكۡتُ الۡعَبِيۡد، مَا اَنۡتَ تُرِيۡدُ اُرِيۡد، لَوۡ تَرۡضٰى عَنِّيۡ جُدَ مَنِّ، مَا لِذَاكَ مَزِيۡد Engkau mendengarkanku, Oh Tuhan..
Engkau mengetahui kesibukan-kesibukanku dan permohonan-permohonanku.
Engkau maha tahu, Wahai Alloh..
Tidaklah apa yang ada di dunia ini itu semua yang aku butuhkan, (sehingga karenanya) aku meninggalkan pengabdian (kepada-Mu).
(Padahal) Apa yang Engkau harapkan, Aku juga mengharapkan itu.
Jikalau Engkau meridloiku (tidak marah kepadaku), maka bermurahlah dan anugerahilah aku,
karena berkat keridloan-Mu (berkat Engkau merelakan aku), itu semua sudah lebih dari cukup..
وَصۡلًا فِيۡكَ اَرۡجُوۡ رَبَّ الۡعَالَمِيۡن، اَفۡلَحَ مَنۡ سَيَنۡجُوۡ بِالۡحُبِّ الۡيَقِيۡن، يَعِيۡشُ الۡحَيَاةَ بِنَهۡجٍ قَوِيۡمٍ، يَسِيۡرُ الصِّرَاطَ بِنُوۡرٍ عَظِيۡمٍ، بِقُرۡبٍ نَعِيۡمٍ Aku berharap bahwa aku dapat berjumpa dengan-Mu, Wahai pencipta seluruh alam..
Alangkah bahagianya orang yang kelak dia akan selamat karena keyakinan cintanya (kepada-Mu)..
Akan hidup (bahagia kelak di akhirat) dengan kekal sebab dia telah menapaki (menempuh) jalan yang lurus..
Akan menyebrangi (melewati) jembatan (di akhirat) disertai cahaya yang agung..
(Akan memperoleh kedekatan) dengan kedekatan yang nyata dan keni’matan (di surga).
يَارَبَّ تَسَمَّى بِالۡكَافِ الۡوَدُوۡد، حَاشَ يَاحَبِيۡبِيۡ ذَبۡحِيۡ بِالصُّدُوۡد، إِذَا سُدۡتَ قَلۡبًا اُنَاجِيۡكَ فِيۡهِ، وَاَلَّفۡتَ سَرۡبًا تَأَوَّيۡتُ فِيۡهِ، فَمَنۡ ذَا شَبِيۡهِيۡ؟!

Wahai Tuhan, Aku memohon keramahan-Mu..
Dengan pertolongan-Mu yang Maha Mengasihi, Maha Suci Engkau, Wahai kekasihku, hatiku ini hancur..
Bilamana Engkau menguasai hati (ini), maka aku akan memohon (kepada-Mu) di dalamnya..
Dan bilamana Engkau menghimpun hati (ini), maka aku pun terhimpun di dalamnya.
(Jika seperti itu) Maka siapakah yang dapat menyerupaiku?! (di dalam keberuntungan karena dapat selalu bersama-Mu di dalam hatiku setiap saat)
اِلۡزَمۡ حَبۡلَ الله، مَنۡ يَسۡتَمۡسِكۡ يَعۡصِمۡهُ الله، مَنۡ يَطۡلُبۡ مَوۡلَاه، لَا يَأۡنَسُ لَا يَرۡضٰى بِسِوَاهُ، قَرِيۡبٌ قَرِيۡب، وَالشَّارِدُ عَنۡهُ غَرِيۡق، نَادَكَ حَبِيۡبِيۡ اُدۡنُ عَبۡدِ مَنۡ سِوَايَ طَفِيۡق Pegang teguh agama Alloh (Agama Islam). Barang siapa yang berpegang teguh padanya, maka dia akan dijaga oleh Alloh (dari kemarahannya dan siksanya di neraka).
Barang siapa yang mencari keridloan Alloh (kerelaan Alloh terhadap dirinya sehingga Alloh tidak marah dan membencinya), maka dia tidak akan berputus asa (dalam mencari keridloan Alloh).
(Orang) yang meninggalkan-Nya (menjauhi Alloh dengan bermaksiat / melakukan dosa kepada-Nya) akan tenggelam (di dalam lautan kesalahan dan dosa, juga tenggelam di dalam api siksa neraka).
Hamba Mu memanggilmu, Wahai kekasihku..
Orang selainku pun menetapi hal yang sama (maksudnya, orang lain pun sama sepertiku, kami dan mereka ingin mendapatkan ridlo-Mu agar kami selamat dari siksa-Mu dan tinggal di dalam surga-Mu).
اَدۡعُوۡكَ إِلٰهِيۡ رَبِّ اجۡعَلۡ قَلۡبِيۡ بِحُبِّكَ مَوۡصُوۡل، كُلُّ الدُّنۡيَا تَفۡنٰى وَمَأَلُهَا مَوۡتٌ وَذُبُوۡل، فَهَبۡ لِيۡ رِضَاك، وَاُنۡسَ لِقَاك، يَوۡمَ اۡلحَشۡرِ اجۡعَلۡنِيۡ مِمَّنۡ يَلۡقٰى مِنۡكَ قَبُوۡل Aku berdoa kepada Tuhanku, Wahai Tuhanku, Jadikanlah kecintaanku kepada-Mu di dalam hatiku. Cinta yang tersampaikan (cinta yang sesungguhnya dan cinta yang Engkau terima).
Karena seluruh dunia ini akan hancur, begitupun setiap tempat yang ada di dunia, itu semua akan mati dan lenyap.
Maka berikanlah aku (anugerahilah aku) keridloan-Mu (kerelaanmu terhadapku, sehingga Engkau tidak marah dan membenciku).
Dan (berikanlah aku) kebahagiaan / kesenangan (abadi) dengan dapat berjumpa dengan-Mu (di dalam surga-Mu).
Dan jadikanlah aku, di saat digiringkannya semua manusia ke padang mahsyar, dari sebagian golongan orang-orang yang Engkau terima (keimanan, keislaman, juga seluruh amal baiknya)

Najihah Undi Nama "Invicto" dan "Saigo No Batchi" Untuk Nama Batch Di Universiti


Disebabkan kami batch terakhir yang ada di universiti, ada orang cadang untuk kita lebih kerap untuk join aktiviti. Sebelum itu, kena ada nama batch yang gempak. So Najihah pilih Invicto dan Saigo No Batchi.

Invicto bermaksud undeafeted. Tak boleh dikalahkan macamtulah... dan Saigo No Batchi sebab acah dan influenced by japanese drama hahaha. Harap-harap salah satu nama yang Najihah pilih ini menang. Hahaha. Have a nice night everyone!

Segmen Bloglist YEASLMN #2019 (Januari - Disember)


Najihah dah join, korang bila lagi?
Tekan gambar untuk join!


Segmen Bloglist Awal Tahun, Januari hingga Mac 2019, ciklapunyabelog


Asalamualaikum. Perasaan sepanjang 2018.
  • Semester 2 terasa sekejap. Tak puas nak belajar lagi. Tup tap tup tap dah final.
  • Najihah belajar yang setiap orang perlu ada masa untuk diri sendiri.
Insyallah. Semoga berjaya kalian semua! Terima kasih Cikla buat segmen ini...
Tekan gambar kalau nak join.
//pssst// jom join!


Hello Tuesday!

I currently need to be awake. Yes, at 2:00 a.m. 
#listening to Jung Joonyoung- Sympathy. 
Have a nice Tuesday!!!

Sunday, 16 December 2018

Najihah Nak Minta Maaf Dekat Semua!

Asalamualaikum.

First of all Najihah nak minta maaf sangat sangat sangat dengan korang semua. Ceritanya macam ini... Najihah ada buat segmen 55 Hari berblogging macam gambar di bawah ini.

 

Selepas 2 minggu buat segmen ini, langsung tiada orang comment nak join. Maka Najihah menyepikan diri dengan erti kata lain Najihah merajuk! hahaha. Tapi baru hari ini ada rasa ingin buka balik blog. Lol. Selama ini bukan tak nak buka, tetapi sibuk dengan assigment dan study week  lagipun dah nak dekat dengan final. (adakah ini alasan untuk tidak berblogging?)

Hari ini, baru buka dan still rasa pelik kenapa still tiada orang nak comment. Hahaha adakah aku dipinggirkan lol. Bila Najihah usha-usha dan check balik setting rupa-rupanya Najihah buat comments 'moderation' macamtulah. Lagi pelik bila ada peringatan tentang '52 comment sedang menunggu untuk Najihah approve"

Guys! rupa-rupanya ada masalah kat setting. I was like:
  1. Kenapa sunyi sepi je blog aku
  2. Eh, still ada orang visit blog walaupun dah lama tak update
  3. Bukan haritu follower sikit je ke?
  4. Eh eh nuffnang dah muncul!
Naifnya laaa haaa hahahaha. Rupa-rupanya ada orang masih berkunjung dekat blog aku yang entah pape ini. Huwaaa terima kasih semua. Najihah bukan scammer ok. Sorry sangat sangat.
Tapi bila difikirkan balik. Lawak juga! Ya Allah...

Insyallah Najihah cuba visit korang seperti biasa dan minta maaf dan terima kasih dan dan dan sebagainya. Insyallah walaupun lambat tapi Najihah cuba curi masa study week ini. Huhu Terharu weh. Tetibe ada 52 comment kah kah kah. 

Have a nice day everyone.


Wednesday, 28 November 2018

Let's do some reflection.

So today I have 2 test that is the listening English test and  CTU Pemikiran Tamadun Islam test. For the past few days, maybe I studied hard or maybe not. Because I don't feel like I'm working hard as I always do. But it's okay. Forgive yourself and keep moving forward.


As writing is therapeutical for me, I wanted to share with you guys how much my worries fed away when doing this two test today. I asked Allah for His blessing and give me peace in everything I do today. So, the stories begin when I only got 12/20 marks for the listening test. I get my hopes high as I can get a full mark or only got 2/3 wrongs. (cause duh! I'm practising hard listening to all kinds of listening videos...) But damn! it's 8 wrong marks. I do get down for a couple minute but Alhamdulillah, Alhamdulillah and Alhamdulillah. It just fed away. But it doesn't long last as I messaged my parents on WhatsApp. #comlaining

"Listening Test Dapat 12/20 je"

and my mom replied.

"Alhamdulillah"

and that time, the puberty hit me. (Lol) Why I'm not being grateful for the marks that have given from Allah. Why just you can't be thankful what you got. Is the word of Alhamdulillah is too hard to say? It just a test. Yes, it is only a test. It's not the matter of life or death. The emotion that you felt is just a temporary. It's okay. Ler's work hard. 

And move on to the second test. I'm confused by the question. When the test is over, I checked it and as expected, I answer it wrong. But fortunately like the previous test. I only down for a couple of minutes and move on. 

You know, that's feeling of giving up but you can't just feel it deeply. You're not angry. You're not protesting but desperately learning to accept more. Or we can call it "redha"

Monday, 26 November 2018

So, I joined Aida Azlin.

In the past few days, I have a mental breakdown. I feel like I'm in the middle of black clouds. I get too sensitive easily and mostly I want to have my time alone.  

and boom! I found her and AA's youtube video. I watched her videos. Most of her videos make me wanted to get a new perspective on life in a better way. As she said that it's just only her 1% self and we didn't know her personally but that 1% help me a lot. 

Why I like her videos is because the content is so so so so so informative. I love it so much! The vlog is not only fun but every time she's reflecting something. It hit me. Like. Seriously. 

So yeah. I joined Aida Azlin. 


Tuesday, 6 November 2018

Miss Khan Jemput Kami Ke Majlis Perkahwinan India-Muslim Akan Datang!

Asalamualaikum.


Kalau korang ada baca Najihah punya post-post sebelumnya, aku ada menceritakan tentang pensyarah baru yang mengajar aku dan kawan-kawan English. Dia berketurunan India-Punjabi-Islam. Apa yang menarik tentang Miss Khan, dia adalah seorang yang open-minded. Yup. Cara perlakuan dia langsung tidak membuatkan orang terasa rendah diri dengannya.

Setiap kali nak bertutur dalam bahasa orang putih, dia tidak kisah sekiranya grammar kami tunggang-langgang. Apa yang pasti, kami kena berani berkata-kata. She is beauty with brain. Kalau nak tahu, sambil Miss Khan ajar kami English pada hari Selasa, hari-hari lain dia bekerja di hospital. Dia adalah seorang doktor bedah yang berkaitan dengan otak dan mempunyai PhD. Bukan itu sahaja. Selain boleh sikit-sikit berbicara dalam bahasa melayu-penang, dia juga fasih berbicara dalam bahasa cina. I was like...seriously? Bestnya dapat kuasai banyak bahasa!

Tambahan pula, dengar dari kawan-kawan dia juga pandai make-up kan orang dan pernah make-up kan artis. Itu adalah satu kelebihan yang mengangumkan!

So, cara mengajar dia pun lain. Dia lebih mengikut sistem luar negara yang mementingkan aktiviti praktikal tanpa tertumpu sepenuhnya kepada past year question. (tetapi aku memang nak kena juga buat past year question aku tak rasa yang aku boleh catch up tanpa berusaha bersungguh-sungguh.) 

Jadi, hari itu kami berborak-borak dengan Miss Khan dan tiba-tiba Miss Khan kata yang kalau dia kahwin nanti dia nak ajak kami!. Wahhh bestnya! Miss ada khan menceritakan prosedur-prosedur perkahwinan mengikut budaya India. Memang banyak! Kalau kita melayu kahwin + majlis satu hari sahaja. tetapi uniknya budaya mereka, mereka kahwin + majlis berhari-hari! Pada mulanya macam tak percaya tetapi itulah realiti. Ada banyak lagi nak cerita apa yang mereka lakukan setiap hari perkahwinan. Antaranya malam berinai. Inai yang dipakai perempuan ada tertulis nama lelaki/perempuan dan si lelaki wajib mencarinya. (Kalau salah bagi tahu ya), melawat ke rumah lelaki, melawat ke rumah perempuan dan sebagainya. 


Miss Khan juga ada pasang niat untuk kahwin memakai baju kebaya untuk satu hari. Wow! (Najihah pun nak cuba pakai sari nanti hehe) Dia memang nak ajak kami untuk mengalami budaya perkahwinan India-Muslim. Ini pasti pengalaman yang tidak akan dilupakan. Semoga Miss Khan mendapat jodoh yang baik dan menjemput kami ke majlis perkahwinannya nanti! I'll be waiting!


References
  1. BuzzFeed
  2. Giphy
  3. Favim.com

55 Hari Segmen Bloglist #2 2019 Nurul Najihah



Asalamualaikum.
Yeay. Korang tak tahu nak tulis apa hari ini? Tunggu apa lagi? Korang tak perlu berfikir panjang nak tulis apa kerana tadaaa korang boleh join sahaja segmen ini.

Syarat-syaratnya:-

  1. Follow blog THIS LITTLE LIGHT OF MINE
  2. Buat entri dengan bertajuk "55 Hari Segmen Bloglist #2 2019 Nurul Najihah"
  3. Jangan lupa backlink dan letak URL blog di ruangan komen!
  4. Tekan nuffnang saya dan tunggu hingga habis loading ya. 
  5. Tekan link ini ( https://linkto.run/p/P7VJQXOW) dan vote for your fav topic in my blog. Kalau tak pernah baca boleh la usha-usha blog ini hehe.
  6. *Semua orang yang menyertai segmen akan DILETAKKAN DALAM BLOGLIST
  7. 2 blog yang terpilih akan direview. Pilihan akan dibuat menggunakan Google's number generator. 
  8. Start: 6/11/2018 hingga 30/12/2018
  9. Terima kasih join. Jangan tak join segmen ini kerana...korang dapat kontrak 1 tahun  (2019) untuk blog anda diletakkan di dalam bloglist. 
  10. Have a nice day everyone!

Blog Berwajah Baru!

Asalamualaikum!

Ya. Blog Najihah berwajah baharu.


Sebenarnya aku tidak suka sangat warna cerah-cerah ini. Tetapi, untuk meningkatkan mood aku menulis, maka aku memerlukan warna yang terang. Nampak kelakar tak? Nampak macam serabut ke?


Apa-apapun, buat sementara waktu aku akan guna wallpaper ini. Kenapa berbunga ya? Adakah hati aku sedang berbunga-bunga? Hahaha jawapannya tidak. I need flowers to brighten up my mood.

Sunday, 28 October 2018

GIVEAWAY PLANNER 2019 by SHFYQHAZHR.COM


Masih belum terlambat untuk join yeay! So hari ini nak join giveaway dari blogger http://www.shfyqhazhr.com. Syarat-syarat simple mudah lagi! Senang sangat sampai nak nangis (ok drama queen) 

Komen mengenai blog Sha:
  • First of all, Najihah rasa Sha patut ada your own colour. White is nice. Tetapi mungkin boleh perbanyakkan lagi warna pink. Sweet je nampak. Tapi apa-apapun ini hanyalah pendapat. Kalau boleh ikut kata hati Sha je sebab that's your blog. Pendapat orang hanya memenuhi cita rasa mereka. Fighting! Tak sabar nak tengok perubahan blog nanti!


Makan Malam Dengan Deli Cake London! Tak Mahu Makan Nasi!

Picture by Nurul Najihah

Huhu bukan aku nak diet pun tetapi kalau boleh tak nak makan malam-malam. Jadi semalam aku beli cake ini. Harga RM2.80. Rasa dia kurang sikit daripada kek gulung london choco roll itu. London choco roll lagi sedap. Patutlah masa aku beli itu Deli cake ini ada banyak stok lagi dan London Choco Roll tinggal satu kotak huhu. Tak apalah, lain kali aku beli. 

Apa-apun cake ini memang membantu aku untuk meningkatkan lagi tenaga (cewah) pada waktu malam. Have a nice day everyone!

(Not a sponsored post)

Pizza Tuna Yang Menyelerakan

Picture by Nurul Najihah

Disebabkan sudak muak makan nasi, aku ada juga la nak beli pizza. Kalau korang nak tahu, aku ada sampai satu tahap tak nak makan nasi dah sebab tiap-tiap hari makan nasi. (lol hahaha bukan memang kena makan nasi ke. Kan mengikut (uruf))

Tetapi apa-apapun pizza ini memang terbaik. Aku beli kat festival di universiti dengan harga RM5. Bolehla berbaloi juga kepada aku yang tak nak makan nasi ini. Ini pizza tuna. Uish, bila tengok gambar rasa macam nak repeat. Laparnya... Have a nice day everyone!

Macaroon Pilihan Hati

Picture by Nurul Najihah

Seperti biasa, sebelum masuk ke kelas sekiranya ada masa yang lebih, aku dan kawan-kawan akan ke tingkat 8 untuk membeli makanan sebagai makanan tengahari. Di situ ada disediakan meja dan pelajar atau orang luar boleh letak makanan dan tabung. Banyak sangat makanan yang dijual, nasi lemak, roti sardin, roti sandwich dan sebagainya. 

Kalau belajar fiqh muamalat, sekiranya jual beli yang sebegitu tanpa penjual mengikut mazhab Shafie, tidak sah. Tetapi kalau mengikut mazhab Hanafi jual beli sebegitu dibolehkan. Tetapi, tanpa kita semua sedar banyak sangat kaedah amalan mazhab Hanafi di apikasi masyarakat kita. Contohnya barangan vending-machine dan touchNgo. Kalau mengikut mazhab Shafie, memang kita dah tak boleh nak beli makanan tanpa penjual huhu. Berlaparlah kami nampak gayanya...

Jadi aku pun ternampak ada Macaroon yang sudah lama aku idamkan. Apa lagi? beli lah satu huhu. Mahal la juga, RM1. Satu ringgit sangat bernilai ok. Tetapi memang berbaloi beli. Craving macaroon sudah terlaksana! hehehe. 

Lagi satu, apa yang aku belajar. Sekiranya jual beli yang ada makanan dan tabung sahaja tanpa pembeli dan kita sendiri yang kena letak duit dalam tabung, pembeli ada beri notis di kertas contohnya macam ini

"Jangan curi dan menipu, Allah nampak"
"Bersikap jujurlah"

Kontrak jual beli itu tidak sah. Sebab apa? sebab si penjual ragu-ragu dengan jualan barangannya yang ditakuti ada orang menipu. Kalau ada informasi salah tolong betulkan. 
Haaa berguna juga aku ambil kos ini kat universiti hahaha. Macaroon ini pun sedap! Ya Allah nak repeat tetapi baik beli yang original yang ada di mall. Lagi-lagi MidValley hahaha. (Najihah...sempat sangat kau nak pergi jalan-jalan? banyak lagi past year, presentation, assigment menanti ini haaaa) Huhu... Have a nice day everyone!

Friday, 26 October 2018

Peluang Lebih Besar Daripada Impian. Betul ke?




Watch this video first.

Everything in life happens according to our time, our clock.
You may look at some of your friends and think that they're ahead of you,
maybe some of them you feel are behind but everything happens at their own pace.
They have their own time and clock so do you.
Be patient.
Don't let anyone rush you with their timelines.
-Twitter @f9oo
----------------------------------------------------------------------------------------------
#BloggingWhileListeningToGoldenChild

Murid-murid di sekolah apabila ditanya apakah impian mereka, ada sahaja pekerjaan dan perbuatan yang mereka ingin lakukan apabila besar nanti. Doktor, peguam, cikgu dan sebagainya. Tetapi bila semakin besar, semakin tidak tahu apa yang mereka mahu jadi.

Bagi aku sendiri, aku setuju pendapat Raef bahawa peluang lebih besar daripada impian. Aku mengakui yang aku ada banyak impian. Belajar luar negara, belajar main piano, belajar semua bahasa, melancong satu Malaysia dan satu dunia. Ya. Sejujurnya memang tidak masuk akal. Semua yang aku impikan tidak akan dicapai sekiranya tiada peluang.

Dan kadang-kadang impian kita boleh melelahkan kita. 
Nak belajar main piano, tetapi tiada alat dan tidak masuk kelas. Macammana boleh pandai main dalam masa yang singkat? Nak jadi doktor tetapi dalam SPM tak perform. Bagaimana mahu isi course untuk melayakkan kita mendapat course medik. Kadang-kadang, impian yang kita impikan tidak mampu kita impikan. Kerana tiada peluang.

Tetapi yang menariknya,
Benda-benda yang kita impikan akan berada di sekeliling kita tanpa kita sedar. Ada daya tarikan ataupun Law of Attraction. Contohnya, walaupun tidak dapat belajar piano, main piano tetapi still kita diberi peluang untuk ke majlis perkahwinan yang ada piano. Dan piano itu kita boleh pegang dan main walaupun tak tahu cara. Pegang piano, bukankah itu satu kejayaan untuk impian kita?

Tak dapat jadi doktor tetapi selalu tengok drama dan baca novel yang ada berkaitan dengan medik. Tidakkah rasa impian kita yang tertanam itu tumbuh subur?

dan banyak lagi.

Tetapi ini tidak bermakna kita perlu tunggu peluang itu datang. Usaha perlu ada. Kalau kita rasa mampu untuk mencapai impian tanpa kelekangan peluang. Go for it! Jangan fikir tentang kata-kata kurang motivasi orang luar dan capai impian dengan satu persatu. Tidak telalu tergesa-gesa dan terlalu lambat. Sikit-sikit. Supaya perjalanan untuk kita ke 'impian' itu dapat kita harungi dengan gembira.

Konklusi

  1. Jangan terlalu mengikut impian dengan membuta-tuli. Sekiranya ada peluang lain yang lebih baik dari impian, ambillah peluang itu.
  2. Kadang-kadang, aku lebih suka tiada impian akan datang kerana itu membuatkan aku tidak berputus asa dalam belajar sekiranya aku tahu apa yang aku mahu capai impian pada masa hadapan nanti. 
  3. Doa + Usaha + tawakal = insyallah berjaya.
  4. Bersyukur dengan keadaan sekarang. :)
Have a nice day everyone!
Rujukan: Gambar

Tuesday, 16 October 2018

New experiences - Gamelan


I can't hold my nervousness playing the instrument. There are a lot of key need to memorize. Sometimes I have a bit regret learning this but I know, it will boost my confident level. Never give up. 

Friday, 5 October 2018

Birthday giveaway by Mazuriah Mohamed


Wah! kenapa Najihah rasa kagum tengok gif di atas? Huhu cantiknya...Baiklah sudah lama tak bersua muka. Sudah lama tak cakap bahasa melayu (ok acah sahaja) Najihah join gif eh join gif pulak. Najihah join Birthday giveaway by Mazuriah Mohamed. 

Macammana Najihah boleh jumpa blog Mazuriah's world?
Macamtulah. Haha ok tak tak.
Najihah nak baca blog orang lain di 'reading list' dan terjumpa blog akak Shikin Razali (http://www.shikinrazali.com/2018/10/birthday-giveaway-by-mazuriah-mohamed.html) Syarat pun senang, Apa tunggu lagi? Najihah join sahajalah. 

Tekan gambar kalau nak join atau malas sangat tekan sini haaa (SINI)
p/s Boleh tak tolong buatkan najihah gif? Eh eh eh ke situ pula.

Monday, 1 October 2018

I Called Her D.I.Y


I called her D.I.Y
Don't know why
I just appreciate her for being my friend
Yes, I hope we will meet again in Jannah

I called her D.I.Y
Day by day
I hope you will always be happy
You know how much I 'hate' you

I called her D.I.Y
Did I ever hurt you, dear my friend?
I'm sorry
Yet, I'm not perfect nor an angel

I called her D.I.Y
Dear "do it yourself"
I know you will have many friends and maybe meet a spouse but
Yang Maha Kuasa is the only one who always with you.

I called her D.I.Y
Always D.I.Y
Thank you D.I.Y




Sunday, 30 September 2018

Let's Talk About Macaron.

So today I decided to challenge myself write an entry in full English. I'm so scared to take MUET exams the upcoming year. I don't think I can do a good job if I didn't work hard. So here it is. Post about macaron. Why macaron? I don't know either. This food just pops in my mind. Maybe I need to buy a macaron to satisfy my craving. If there is anything wrong about my post, feel free to comment as I'll take it as an educational way to correct my writing.
__________________________________________________________________________________________________________

The Trek

Poem inspired by Anis UM Kelantan 


The Trek

No one said it would be easy.
The path is long,
winding and meandering
studded with jagged stones
laced with thorny weeds
potholes of fathomless pits
sleek mud slippery and sludgy
the incline steep and merciless
the decline harsh on knees
the impact, piercingly painful
and the ways of the hills
erratic, unforgiving.
No one said the trek
would be easy.
Easy is for cowards.
The brave
plow on
trudge on
plod on
hold on
fight on
as we gingerly pick through
the clear patches
making each step count
and steps turn into miles
and miles into a breathtaking journey
the refreshing breeze in our hair
whispering hope into our ears
as we the brave
plow on
trudge on
plod on
hold on
and fight on,
sweat and dirt cake our leathered skin
rain showers misty droplets or
thunderous hailstorms
cleansing the lenses
unveiling a better path forward
sweeping debris away
casting obstacles aside
charting a straighter route
and God willing
we Will
reach our final destination as
after darkness comes dawn
the peak, a celebration
of sunrise
sunlight
sunshine
beaming
as a beacon so bright
greets us on
the horizon of hope
if only we
plow on
trudge on
plod on
hold on
and fight on.

Never surrender.

This trek.
No one said it would be easy.



S.E.Koh
24/8/17

References:

She Is Not A Girl

There is a girl
Who reminiscing her old memories
Oh my she's not that old
Just sweet sixty 
She can't cook
She can't tidy up her own room
Wow
How she lived her sixty years like that
Where is her boyfriend?
I mean her husband
What is wrong with their life?
Why can't she do anything 
Like a little girl
But is there a little girl who has white hair?
Wrinkle in their faces.
I mean like, that is a basic to live in this world
I asked her as I can't think more
She answered
She never takes her mothers advice seriously
when she needs to cook
She has a lot of reasons
doing her homework
But actually
watching Netflix all the time
Now I know
why my mothers always nagging to me
help me
I don't want to be like this grandmother
but
where do I start?

This Little Light Of Mine
Nurul Najihah
(30/9/2018)


My Favourite Day! Sunday!

Asalamualaikum! Hari ini hari ahad. Hari kegemaran Najihah!. Jom baca gambar joke di bawah. Semoga hari ahad korang baik-baik sahaja! Fighting!


References
  1. Boys' Life magazine

Saturday, 29 September 2018

Update Sahaja.

  1. Gosok baju + tudung for the whole week. 
  2. Mula assigment Pemikiran Tamadun Islam + agihkan assigment 
  3. Kemas bilik.
  4. Tutorial untuk English Muet class. 
  5. Study Fiqh Muamalat.
  6. Murajaah hafalan.
  7. Masak dan isi air. 
  8. Kemaskan nota.
Aduh! boleh ke tak habiskan semua benda ini. Nampak sahaja senang. Tak apa! Fighting!

182 Random Get To Know Nurul Najihah question!

Thank you for this website which gives me ideas to answer this182 Random Get To Know Me question (tag question

  1. What is your name? Nurul Najihah
  2. What does your name mean ? Light of Success
  3. Are you named after anyone? Nope
  4. Does your name make any interesting anagrams? Nope
  5. If you had to change your first name, what would you change it to? Still Nurul
  6. Where are you from? Malaysia
  7. Where were you born? Malaysia
  8. Where did you grow up? Obviously Malaysia
  9. Who did you look up to growing up? Rasulullah, Muhammad Al-Fateh and my parents.
  10. What are your best characteristics? Keep moving forward
  11. What are your favourite things about yourself? High motivation
  12. Which of your parents are you closest to? Both
  13. Which of your parents are you more like? Both
  14. Are your grandparents still married? yes
  15. What would your parents have named you if you were the opposite gender? Don't know
  16. What do you call your grandparents? Atuk and wan
  17. What is your best physical feature? height
  18. What is your biggest accomplishment? Living in this worldly life
  19. What is your biggest regret? Nothings
  20. What inspires you? My failure.
  21. What is the most important thing in your life? Islam
  22. What has required the most courage of you in your life so far? Family, friends especially Syamila and Diyanah and Ain Sakinah
  23. Who is your favourite actor? Jang Ki Yong
  24. Who is your favourite actress? Kim Sohyun
  25. Who is your favourite kpop/jpop? Infinite, Lovelyz, Golden Child, AKB48, Nogizaka46
  26. Who is your favourite blogger? Muharikah & Fatin Liyana & Gita Savitri Devi
  27. Who is your favourite musician? Maher Zain
  28. Who’s your favourite person in the world? Rasulullah & sahabah 
  29. What is your favourite childhood memory? Naughty
  30. What is your favourite colour? Red
  31. What is your favourite drink? Carrot Juice
  32. What is your favourite fairytale? 
  33. What is your favourite food? Nasi Lemak
  34. What is your favourite holiday destination? Turkey
  35. What is your favourite ice-cream flavour? Vanilla & Strawberry
  36. What is your favourite music genre? Motivational
  37. What is your favourite physical activity? Jumping
  38. What is your favourite quote? I'm Nurul Najihah
  39. What is your favorite snack? Chocolate
  40. What is your favourite song? AKB48 365-Days Of Paper Air plane
  41. What is your favourite sport? Badminton
  42. What is your favourite time of the day? Morning
  43. What is your favourite type of clothing? Humble and simple
  44. What is your favourite way to pass time? Learning new things
  45. What is the name of your favourite restaurant? Mohd Chan Abdullah Chinese Muslim Restaurant
  46. What is your favourite candle scent? Don't have
  47. What was your favourite subject in High School? History and Fikh
  48. What was your least favourite subject in High School? Addmath
  49. What was your favourite TV show when you were a child? Detective Conan
  50. What do you love about your favourite TV Show? Papa Where Are We Going and The Return Of Superman: Sungjae and Naeun and Sian
  51. Are you scared of heights? Nope
  52. Are you more inclined to “build your own empire” or unleash the potential of others? Both
  53. Are you more likely to avoid conflict or engage it head-on? engage it head-on
  54. Are you a dog person or cat person? cat
  55. Are you a fan of any sports team? Badminton
  56. Are you a good cook? Sometimes
  57. Are you an early adopter or late-adopter? Both
  58. If you had more courage what would you do differently in your life now? Being a doctor and study medicine and perform surgery
  59. What is good about how you are living your life right now? Faith in Allah
  60. If you could eliminate one weakness or limitation in your life, what would it be? Insecure about myself
  61. Who has left the most impact on your life? Parents and my friend, Ain Sakinah
  62. Who is the best teacher you’ve ever had? Mualimmah Hafizah and Muallimah Marhamah
  63. Who is the first person you call when something exciting happens? Syamila
  64. Who is the first person you call when something horrible happens? Parents and Syamila
  65. Can you close your eyes and raise your eyebrows? ?
  66. Can you do a split? Nope
  67. Can you touch your nose with your tongue? Nope
  68. Can you whistle? Nope
  69. Can you dance? Nope
  70. Do you remember your dreams? YES!
  71. Do you save old greeting cards and letters? Throw them away? I saved them
  72. Do you sleep with the lights on or off? Off
  73. Do you spell the colour as grey or gray? grey
  74. Do you prefer Titanic or The Notebook? None of both 
  75. Do you have a catchphrase? Najihah you can do it!
  76. Do you have a garden? Nope
  77. Do you have any allergies? Yes
  78. Do you have pets? Nope
  79. Do you have a best friend, if so, then who? Until Jannah group, Husna in KUIS and my Bawang Berbisik group.
  80. Do you believe in love at first sight? Nope
  81. Who performs the most random acts of kindness out of everyone you know?
  82. Who sent the last text message you received? Mai in KUIS
  83. Who was the last person you ate dinner with? My cute roommate, Tashah
  84. Who was your first Boyfriend/Girlfriend? Books
  85. Who was your first Celebrity crush? Kim So Hyun the actress
  86. Who was your first friend in college? Tashah
  87. Who would you tell first if you found a dead body in your garden? I don't have any garden
  88. What is at the top of your bucket list? Anugerah Naib Canselor
  89. How has your birth order/characteristics of siblings affected you? Disciplined myself
  90. How many countries have you been to? 2
  91. How many pairs of shoes do you currently own? 2
  92. How old were you when you learned how to ride a bike? 7 years old
  93. Would you ever consider living abroad? Maybe
  94. Have you forgiven yourself for past personal failures? Why or why not? Yes. Because past is past
  95. Have you ever taken self-defence lessons? Yes
  96. Have you read any of the Harry Potter, Hunger Games or Twilight series? Which one is your favourite? Harry Potter
  97. What flavour of tea do you enjoy? Strawberry tea
  98. What is the worst grade you got on a test? 6 on Addmath
  99. What is the farthest-away place you’ve been? Australia
  100. What is something you wish you were gifted at doing? Reading faster and quick memorizing
  101. What is the best compliment you have ever received? My dress is beautiful
  102. What is the one item you can’t leave home without? books and smartphone
  103. What do you like about your home? feeling secure
  104. If you could change something about your home, without worry about expense or mess, what would you do? Change decoration
  105. Are you a morning person or a night owl? Morning person
  106. What is the first thing you think of when you wake up in the morning? Pray
  107. What is the first app you check when you wake up in the morning after salah? WhatsApp
  108. What is the first book you remember reading? Ain Maisarah novels
  109. What kind of books do you like to read? Motivational and Islamic studies
  110. What is the last book you read? Stigma by Muharikah
  111. What book are you reading at the moment? My school books. Pemikiran Tamadun Islam
  112. What is the last movie that you saw at the cinema? The Meg
  113. What kind of car do you drive? Myvi
  114. What language, besides your native language, would you like to be fluent in? Chinese
  115. What was the first concert you ever attended? Hijjaz group of nasyid
  116. What was the last thing you bought? A purple hijab
  117. What was the most recent compliment you’ve received and savoured? Najihah can do it!
  118. What was the name of your first pet? Frog and Rabbit
  119. What was your first cooking experience? Nasi Goreng
  120. What was your first ever cell phone? Nokia
  121. What would you name your son if you had one? Muhammad Al-Fateh
  122. What was your first job? Reviewing blog
  123. If you had time to do volunteer work, what would you do? Cooking
  124. How do you replenish your energy? Being alone and seeking for HIS help
  125. What dreams have you given up on as unrealistic? Being a Youtuber
  126. What has been the hardest thing for you to face or learn? Accept failure
  127. What is one of the worse things that could happen to you? Lose hope
  128. What is something that scares you that you would never ever try? Memorizing all Quran
  129. What is something you’ve never done that you’d like to try? Studying abroad
  130. What app do you use most? Youtube and Twitter
  131. How often do you skip breakfast? sometimes
  132. Describe yourself in a single sentence? Success
  133. On a scale of 1-10, with 10 being the highest and 1 being the lowest, rate your fashion sense? 4
  134. On a scale of 1-10, with 10 being the highest and 1 being the lowest, rate your driving skills? 6
  135. On a scale of 1-10, with 10 being the highest and 1 being the lowest, rate your cooking skills? 6
  136. One thing you know now that you wish you had known as a kid? Life is hard
  137. When making an entrance into a party, do you make your presence known? Do you slip in and look for someone you know? Do you sneak in quietly and find a safe spot to roost? sneak in quietly and find a safe spot to roost
  138. What colour is your bedroom carpet? Pink
  139. What did you do for your last birthday? Buying myself books
  140. What did you want to be when you grew up? 
  141. What do you do for a living? Studying and blogging
  142. Is there any item you collect? Books and notebooks
  143. What is something most people don’t know about you? Ambivert
  144. What do you do if you can’t sleep at night? Do you count sheep? Toss and Turn? Try to get up and do something productive? Just forced myself to sleep
  145. What do you do most when you are bored? Scrolling Instagram
  146. What do you find yourself always procrastinating? Make notes
  147. What do you think about the most? Myself
  148. What makes you proud of your father? Work hard
  149. What makes you proud of your mother? Multi-tasking
  150. How does music matter to you? Just to wake me up when I'm sleepy studying
  151. If you inherited $100,000 right now, how would you spend it? I'll think about it
  152. If you could eat lunch with one famous person, who would it be? Myself
  153. If you could give your younger self any advice what would it be? It's okay. Don't be fear because this world is only temporary
  154. If you could go anywhere in the world on vacation where would you go? New Zealand
  155. If you could live anywhere in the world, where would you live? Madinah
  156. If you could meet any one person (from history or currently alive), who would it be? Rasulullah and all Islamic patriots
  157. If you don’t have any, have you ever thought of getting one? Yes
  158. If you have a nickname, what is it? Najihah
  159. If you could choose only one, would you rather go to Paris or London? London
  160. When was the first time you were on a plane? 4 years old
  161. How often do you doodle? What do your doodles look like? Abstract doodle
  162. Pick one, a comedy movie or a horror movie? comedy movie
  163. Pick one, cats or dogs? cats
  164. Pick one, chatting or phone call? chatting
  165. Pick one, free health care or free education? Free healthcare
  166. Pick one, IOS or Android? IOS
  167. Pick one, meat or fish? meat
  168. Pick one, monopoly or chess? Chess
  169. Pick one, Nike or Adidas? Adidas
  170. Pick one, Pepsi or Coca-Cola? None
  171. Pick one, stripes or Polka dot? Stripes
  172. Pick one, summer or winter? Winter
  173. Pick one, texting or phone calls? texting
  174. Pick one, vanilla or chocolate? Vanilla
  175. Would you rather go bungee jumping or skydiving? Skydiving
  176. Would you rather be able to play 10 different instruments beautifully or speak 10 different languages fluently? speak 10 different languages fluently
  177. Would you rather drink a carbonated drink or fruit Juice? fruit juice
  178. Would you rather have 1 million dollars right now or one penny doubling every day for thirty days? one penny doubling every day for thirty days
  179. Would you rather have a live-in massage therapist or a live-in chef? live-in chef
  180. Would you rather have a roommate that eats a lot or one that sleeps a lot? eats a lot
  181. Would you rather have an American accent or a British accent? British accent
  182. Would you rather not be able to go out in the daytime or not be able to go out in the night time? not be able to go out in the night time

Friday, 28 September 2018

Plan For Tomorrow

So esok hari sabtu. Esok juga adalah weekends pertama Najihah duduk di kolej. Bukan apa, sudah 4 kali berturut-turut aku balik rumah masa hujung minggu. Haha macam tak sabar sahaja nak rasa hari esok. Alang-alang Najihah malas nak tulis dalam planner nak buat apa esok, baik Najihah tulis dekat blog kan hahaha. Malas punya pasal. Macamnila jadinya.


  1. Gosok baju + tudung for the whole week.
  2. Mula assigment Pemikiran Tamadun Islam + agihkan assigment
  3. Kemas bilik.
  4. Tutorial untuk English Muet class.
  5. Study Fiqh Muamalat.
  6. Murajaah hafalan.
  7. Masak dan isi air.
  8. Kemaskan nota.

Korang Dah Tengok 23 Movie ini? Rekomen Sikit Mana Yang Best

So ingat tak Najihah ada cerita tentang Mrs Han. Jadi hari selasa ini kitorang akan tengok movie sambil belajar. Tapi Najihah tak tahu nak pilih movie yang mana. Korang dah tengok 23 movie ini? Yang mana satu best? Kitorang kena undi dan tengok 1movie sahaja.


- 12 strong

- A Quiet Place🐱🐇🌚

- Beauty and the Beast

- Burnt

- Central Intelligence🤭

- Ferdinand

- Game Night🤭

- Jurassic World Fallen Kingdom🥦🦖

- Midnight Sun

- Murder On The Orient Express🤭

- Overboard

- Paddington 2

- Rampage❄

- Ready Player One

- Skyscraper❄🌠🌚🥦

- Sleepless❄

- Solo A Star Wars Story🐱🐇🤭❄

- The Equalizer

- Tomb Raider❄

- Upgrade🐱🐇🤭✨🔥

- Valerian And The City Of A Thousand Planets

- Hotel Transylvania 3🐱🐇🌚🌠🎬🥦💖🥨🌸😍💋💍👅💁🏻‍♀🙇🏻‍♀🐼🐻🙊❤😋☝🏻

- To all the boys ive loved before 🚨💔👺🌚🌠