Monday, 23 July 2018

Lagu Jepun Untuk Keyboards Warrior di Luar Sana dan Nasihat Untuk Media Influencer "Warota People" by NMB48


Picture by: credit

by: NMB48 Youtube Videos

That's why kadang-kadang aku suka sangat lagu Jepun sebab diorang banyak keluarkan lagu YANG BERMOTIVASI!!! Dan NMB48 adalah salah satu sister group AKB48. (Ok, sekarang mesti korang tak faham kenapa ramai sangat group dalam AKB48 kan?. Ok ok takpe korang boleh baca di Google nanti. Dan ada satu lagu yang aku pernah post Nogizaka46 → Tekan Sini

Lagu ini ditujukan kepada media Influencer yang pasti mengalami kehidupan yang kurang menyenangkan disebabkan para haters. Expectation diorang terlalu tinggi hingga kadang-kadang mereka (media influencer) tidak menjadi diri sendiri. Lagu ini mengajak dan memberi courage kepada mereka (media influencer) untuk tidak melakukan sesuatu perkaya yang beyond daripada capability diri sendiri. Haaa itu dia manglish (malay + english) hahaha maaflah ya...Kadang-kadang bila nak menulis semua bahasa melayu, arab, english yang keluar hahaha. Jom tengok lirik yang sangat bermotivasi ini!

Tetapi, bagi Najihah sekiranya keyboard warrior menegur perbuatan media influencer yang menyalahi adat dan nampak jelas kesalahan mereka itu tak apa. Mereka berhak untuk menegur dengan berhikmah. Dan tak semestinya semua apa yang keyboard warrior tulis itu betul. Jadi masyarakat yang membaca perlu pandai menapis dan menghadam isu tersebut. Media Influencer juga perlu berlapang dada terhadap kritikan yang membina. Semua masyarakat, media influencer dan keyboard warriors tidak sempurna dan perlu memperbaiki diri masing-masing. 

Kalau korang perasan dalam MV ini banyak shortform yang digunakan seperti "LOL","ROFL" dan "LMAO" yang digunakan masyarakat kini. Dan "WWWWW" iaitu salah satu tajuk lagu ini mengekspresi gaya ketawa masyarakat jepun. Kalau Malaysia apa pulak ya??? "HAHAHA" kot.

English Lyric by Studio48
    WOOOOOO…
    WOOOOOO…
    WOOOOOO…
    WOOOOOO…

    Do something and you’ll get bashed
    Argue back and there’ll be a flame war
    People pick on your faults and their words keep spreading
    Anyhow, living in this world is hard
    Betullah apa yang lirik ini kata, apabila media influencer buat sesuatu yang bermanfaat pasti ada sahaja kritikan. Dan apabila mereka melawan, pasti akan timbulnya pegaduhan. Kadang-kadang kebaikan yang banyak ditunjukkan menjadi sia-sia (sia-sia di mata manusia, tetapi akan diberi pahala menurut islam) tetapi masyarakat luar membuang masa mencari kesalahan seseorang. 
    Treating fake news as if they were real
    Is this a criminal investigation? A witch hunt?
    Whether the rumours are real or not
    At this moment, who cares
    Dan memang betul pun berita yang dikeluarkan pihak media tidak semuanya betul dan lengkap. Tetapi siapa sahaja yang kisah?. Asalkan ada mangsa untuk dikritik semua berita palsu akan dibebankannya 
    The important thing is
    To stay under the radar
    When there’re problems in front of you
    Say you don’t know and can’t see
    Erase their existence and shift responsibilities
    Don’t make trouble, now that’s HAPPY
    Jadi peranan masyarakat yang membaca adalah stay in radar. Jangan buat apa-apa. Jangan terpedaya dengan komen yang menjatuhkan dan hiraukan segala haters-haters. Oh my god senang bukan?. 

    Laugh!
    LOL LOL LOL, the LOL people
    Someone somewhere, hide your name and make some noise!
    LOL LOL LOL, the LOL people
    Throw the stones of chaos into the crowd!

    WOOOOOO…
    WOOOOOO…
    WOOOOOO…
    WOOOOOO…

    Fire on the other shore is other people’s business
    Just watch from the safe zone
    Integrity, morals, conscience
    Just throw these things away!

    Courage is trouble
    The hypocrites just get things wrong
    Whatever you’re asked to do
    Say you can’t do and won’t do
    Dump feelings and avoid risks
    Do nothing, now that’s OK!

    Flee!
    Flee flee flee, the fleeing people
    You need no love, no dreams, no friends
    Flee flee flee, the fleeing people
    What do you even live for? Tell me!

    WOOOOOO…
    WOOOOOO…
    WOOOOOO…
    WOOOOOO…

    Are you there?
    Or pretending to be not there?
    You and you who want to hide your names
    With your indistinguishable proof of existence
    Raise your voice and shout!

    Laugh!
    LOL LOL LOL, the LOL people
    Someone somewhere, hide your name and make some noise!
    LOL LOL LOL, the LOL people
    Throw the stones of chaos into the crowd!

    Flee!
    Flee flee flee, the fleeing people
    You need no love, no dreams, no friends
    Flee flee flee, the fleeing people
    What do you even live for? Tell me!

    WOOOOOO…
    WOOOOOO…
    WOOOOOO…
    WOOOOOO…

2 comments: