Sunday, 19 August 2018

MAMPUKAH PERGI UNIVERSITI OXFORD?

Quick Review Buku SUPER STUDENT Alang-alang jadi student biar sampai ke Universiti Oxford. Edisi Bahasa Melayu oleh Olav Schewe.

Picture via: Credit
Pandang pertama kali memang Najihah suka buku ini. Sebab Najihah tahu, dalam ini adalah jawapan bagi soalan yang sedang bermain di fikiran. Walaupun Najihah dapat keputusan yang baik dalam semester 1 yang lepas. Tapi Najihah rasa ada sesuatu yang kurang. 

Bila kita nak belajar dengan smart, kita kena ada stratergi. Najihah ada startegi Najihah sendiri dalam belajar. Tapi startegi Najihah adalah study secara HARD. Ya. Najihah study hard not smart. Kadang-kadang rasa lelah juga belajar cara macammni.

Contoh Study Hard (bagi Najihah)
  • Buat semua soalan Past Year Question. 2004-2018
  • Baca 1 buku teks. Pernah baca 500 m/s  satu hari
  • Asyik-asyik belajar. Risau kalau ada masa yang terbuang
Walaupun sakit. Tapi nak buat macammna. Orang semua lain-lain. Pendapat Najihah, semua orang ada gaya belajarnya sendiri. Ada yang Study hard ada yang study smart. Kadang-kadang kita tak perlu ikut 100% tips top student yang study macamtu macamni.  Because everyone have study style masing-masing..Manusia bukan robot. Kefahaman mereka lain-lain atas faktor persekitaran, motivasi dan sebagainya. 

Najihah Ingat lagi pesanan ex guru besar di Sekolah Menengah dulu. Muallim Hasni,
Dia kata, kepada mereka-mereka yang rasa mereka ini kurang menonjol dalam pembelajaran. Sekiranya top student belajar 2 jam sehari. Kita yang kurang ini kena belajar 4 jam sehari. Sekiranya top student habiskan 1 buku latihan. Kita yang kurang ini kena habiskan 2 buku latihan. 

Kerana kita ketinggalan dalam memahami satu pembelajaran. Maka sudah menjadi tugas kita untuk lebih berusaha keras dalam mempelajari sesuatu ilmu. That's why kita tak boleh ikut sebulat-bulatnya top student punya tips. Kerana mungkin diorang ada photography memory.  Diorang senang dan cepat faham. That's why wujudnya study hard dan study smart. Kerana keduanya untuk mereka yang berbeza.

Kalau seseorang itu merasakan Study smart untuk dia, maka teruskan. Sekiranya tidak, dia perlu tukar teknik study smart kepada study hard.

So panjang lebar najihah berleter. Kenapa buku ini memang buku yang Najihah cari?
Sebab, dalam buku ini lengkap beri tips dan nasihat untuk menjawab ujian lisan dan bertulis. banyak buku study yang najihah baca tetapi buku ini memang lengkap. Mudah difahami dan praktikal. Dalam buku ini juga menyatakan bahawa perlu ke nak baca buku teks kesemuanya. Korang rasa perlu tak? 

So buku ini bagi Najihah adalah buku yang patut dimiliki student di luar sana. Membeli buku ini tidak semestinya kita boleh sampai ke Universiti Oxford. Tetapi sedikit sebanyak kita boleh meningkatkan kualiti belajar kita. Kerana belajar adalah satu perkara jangka masa panjang yang kita akan buat sepanjang kita hidup.

Seperti yang korang tahu ini adalah quick review. Jadi Sebelum Najihan officially review kan buku ini. Baik korang beli dulu. Sebab serius Najihah kata. MEMANG BERBALOI.

Info Buku 
Nama buku: Super Student. Alang-alang jadi 'student', biar sampai ke Universiti Oxford Edisi bahasa Melayu.
Penulis: Olav Schewe
Keluaran: PTS
Harga semenanjunga Malaysia: RM30.00
Harga Sabah dan Sarawak: RM33.00

Terima kasih baca. Jom jadi Super Student!

3 comments:

Chris (X) said...

what an interesting book :)

Hana Chie said...

Wahhh terus naik semangat nak dapat 4 flat!! hehe jom jadi super student!!! ^^

ejulz said...

semoga sukses selalu k..