Monday, 27 August 2018

REVIEW BUKU: KOMIK RAPAT DALAM KEJAUHAN OLEH XIAO BAI

Sudah lama tak buat review...hehe kali ini review yang unik sedikit iaitu review komik... Dari kecil lagi Najihah suka baca komik/manga/manhwa. Sebab dengan melihat komik Najihah boleh cantikkan lagi lukisan-lukisan yang Najihah lukis. Dulu, bolehlah lukis orang/anime tapi sekarang...lukis grafik je boleh. Tangan dah kaku. Tapi Najihah ada buat challenge doodle supaya tangan ini kembali pulih.  (macam sakit sangat je tangan tu hahaha) Nanti Najihah update Doodle itu...

   

REVIEW BUKU: KOMIK RAPAT DALAM KEJAUHAN

Book name : Rapat dalam kejauhan...
Series : Mangaka
Art & Story : Xiao Bai
Art Direction: Kenny Chua/Kiaong
Translated by:  Sam, sudah dirasmikan dalam Bahasa Malaysia oleh DARGAUD-LOMBARD
Proof Edited by: Saadah Baharuddin
Lettering & Design: Wei Yun
Publisher : ART SQUARE CREATION SDN BHD
Printed by: PERCETAKAN TAATT SDN BHD
Publish date : Cetakan pertama March 2012
Goodreads : - 
ISBN 9789675217906 
          9555276302811
Price : RM8.50 (Semenanjung) & RM9.50 (Sabah & Sarawak)
Page : 206 m/s

Sinopsis belakang
Rapat dalam kejauhan...
"Jika kita kehilangan harta kesayangan... apakah kebarangkalian ia akan kembali? Jika keajaiban itu ada...maka berapa lama aku kena tunggu hingga ia berlaku?"

Komik ini mendapat anugerah PEMENANG PINGAT EMAS ANUGERAH MANGA ANTARABANGSA KE-4

First Impression
Masa nak beli buku ini dulu...Najihah tertarik dengan lukisan cover komik. Memang cantik! Lukisan dia tak terlalu mainstream...Lepastu dah boleh agak komik ini mesti genre drama yang sedih-sedih sahaja. Cover belakang pula...aduh...handsomenyaaa watak itu...Eh fokus fokus.

Cinta mungkin muncul dari sudut tak terjangka...
Beranikah anda mencuba...

Sinopsis dari Najihah
Overall komik ini bermula dengan watak perempuan yang bernama Xiao Tian keluar makan dengan kawan-kawan dia. Tiba-tiba ada seorang lelaki tetiba pegi peluk Xiao Tian. Dan itulah kali pertama mereka berdua berjumpa sebagai mak-anak. Mesti korang keliru..hubungan anak dan mak? eh apa ini? Ok sebenarnya lelaki yang peluk Xiao Tian itu adalah anak masa hadapan Xiao Tian dengan lelaki yang tidak dikenali, X. Anak masa hadapannya bernama Li Wei. 

Li Wei walaupun badannya besar seperti remaja...tetapi pemikirannya seperti budak-budak. Li Wei datang ke dunia maknya untuk meluangkan bersama Xiao Tian akan meninggal pada masa hadapan semasa Li Wei sewaktu kecil. Disebabkan terlalu rindu, Li Wei diberi peluang untuk berjumpa maknya di zaman lepas. Walaupun pada mulanya Xiao Tian tidak mempercayai Li Wei. namun dengan hanya menunjukkan bukti XXX Xiao Tian akhirnya percaya. (haaa bukti apakah itu...). Nama suaminya adalah Ling Zhongdao.

Setelah lama Xiao Tian meluangkan masa bersama Li Wei, banyak sangat rahsia yang dia tahu tentang anak masa hadapannya...dan juga cara atasi masalah yang dihadapinya. Kenapa Li Wei makan pil? Kenapa banyak sangat duit yang Li Wei ada dalam dompetnya...Apa konflik Li Wei dengan kawannya? Siapakah ayah Li Wei aka Suaminyaaa??? Bagaimana dengan teman lelakinya???

Tiba-tiba Li Wei menghilangkan diri dan Xiao Tian baru jumpa bakal suaminya. Apakah yang berlaku? Rupa-rupanya...(korang boleh beli yaaa komik ini kalau nak tahu ending hehe)

Pendapat Najihah
Memang best...Najihah suka dengan watak yang comel dan warm heart story. Bila korang baca cerita komik ini korang akan rasa macam korang tengok drama. Memang mantop lah lukisan dan jalan cerita ini. Watak yang Najihah suka adalah of coarse lah Li Wei. Sebab Li Wei handsome. eh. Sebab Li Wei betul-betul sayangkan mak dia. Itu adalah sifat yang anak-anak perlu ada terhadap parentsnya.

Pengajaran yang Najihah dapat adalah luangkan masa dengan sepenuhnya terhadap orang yang kita sayang. Kerana mungkin esok lusa kita tak akan dapat meluangkan masa bersama... (eh, macam dejavu je ayat ini).

Terima kasih baca!

1 comment:

  1. saya ada komik ni..saya pun lupa dah kisah dia macam mana....but cover die memang lawa kan...tertarik kita dibuatnya....

    ReplyDelete