Wednesday, 28 November 2018

Let's do some reflection.

So today I have 2 test that is the listening English test and  CTU Pemikiran Tamadun Islam test. For the past few days, maybe I studied hard or maybe not. Because I don't feel like I'm working hard as I always do. But it's okay. Forgive yourself and keep moving forward.


As writing is therapeutical for me, I wanted to share with you guys how much my worries fed away when doing this two test today. I asked Allah for His blessing and give me peace in everything I do today. So, the stories begin when I only got 12/20 marks for the listening test. I get my hopes high as I can get a full mark or only got 2/3 wrongs. (cause duh! I'm practising hard listening to all kinds of listening videos...) But damn! it's 8 wrong marks. I do get down for a couple minute but Alhamdulillah, Alhamdulillah and Alhamdulillah. It just fed away. But it doesn't long last as I messaged my parents on WhatsApp. #comlaining

"Listening Test Dapat 12/20 je"

and my mom replied.

"Alhamdulillah"

and that time, the puberty hit me. (Lol) Why I'm not being grateful for the marks that have given from Allah. Why just you can't be thankful what you got. Is the word of Alhamdulillah is too hard to say? It just a test. Yes, it is only a test. It's not the matter of life or death. The emotion that you felt is just a temporary. It's okay. Ler's work hard. 

And move on to the second test. I'm confused by the question. When the test is over, I checked it and as expected, I answer it wrong. But fortunately like the previous test. I only down for a couple of minutes and move on. 

You know, that's feeling of giving up but you can't just feel it deeply. You're not angry. You're not protesting but desperately learning to accept more. Or we can call it "redha"

Monday, 26 November 2018

So, I joined Aida Azlin.

In the past few days, I have a mental breakdown. I feel like I'm in the middle of black clouds. I get too sensitive easily and mostly I want to have my time alone.  

and boom! I found her and AA's youtube video. I watched her videos. Most of her videos make me wanted to get a new perspective on life in a better way. As she said that it's just only her 1% self and we didn't know her personally but that 1% help me a lot. 

Why I like her videos is because the content is so so so so so informative. I love it so much! The vlog is not only fun but every time she's reflecting something. It hit me. Like. Seriously. 

So yeah. I joined Aida Azlin. 


Tuesday, 6 November 2018

Miss Khan Jemput Kami Ke Majlis Perkahwinan India-Muslim Akan Datang!

Asalamualaikum.


Kalau korang ada baca Najihah punya post-post sebelumnya, aku ada menceritakan tentang pensyarah baru yang mengajar aku dan kawan-kawan English. Dia berketurunan India-Punjabi-Islam. Apa yang menarik tentang Miss Khan, dia adalah seorang yang open-minded. Yup. Cara perlakuan dia langsung tidak membuatkan orang terasa rendah diri dengannya.

Setiap kali nak bertutur dalam bahasa orang putih, dia tidak kisah sekiranya grammar kami tunggang-langgang. Apa yang pasti, kami kena berani berkata-kata. She is beauty with brain. Kalau nak tahu, sambil Miss Khan ajar kami English pada hari Selasa, hari-hari lain dia bekerja di hospital. Dia adalah seorang doktor bedah yang berkaitan dengan otak dan mempunyai PhD. Bukan itu sahaja. Selain boleh sikit-sikit berbicara dalam bahasa melayu-penang, dia juga fasih berbicara dalam bahasa cina. I was like...seriously? Bestnya dapat kuasai banyak bahasa!

Tambahan pula, dengar dari kawan-kawan dia juga pandai make-up kan orang dan pernah make-up kan artis. Itu adalah satu kelebihan yang mengangumkan!

So, cara mengajar dia pun lain. Dia lebih mengikut sistem luar negara yang mementingkan aktiviti praktikal tanpa tertumpu sepenuhnya kepada past year question. (tetapi aku memang nak kena juga buat past year question aku tak rasa yang aku boleh catch up tanpa berusaha bersungguh-sungguh.) 

Jadi, hari itu kami berborak-borak dengan Miss Khan dan tiba-tiba Miss Khan kata yang kalau dia kahwin nanti dia nak ajak kami!. Wahhh bestnya! Miss ada khan menceritakan prosedur-prosedur perkahwinan mengikut budaya India. Memang banyak! Kalau kita melayu kahwin + majlis satu hari sahaja. tetapi uniknya budaya mereka, mereka kahwin + majlis berhari-hari! Pada mulanya macam tak percaya tetapi itulah realiti. Ada banyak lagi nak cerita apa yang mereka lakukan setiap hari perkahwinan. Antaranya malam berinai. Inai yang dipakai perempuan ada tertulis nama lelaki/perempuan dan si lelaki wajib mencarinya. (Kalau salah bagi tahu ya), melawat ke rumah lelaki, melawat ke rumah perempuan dan sebagainya. 


Miss Khan juga ada pasang niat untuk kahwin memakai baju kebaya untuk satu hari. Wow! (Najihah pun nak cuba pakai sari nanti hehe) Dia memang nak ajak kami untuk mengalami budaya perkahwinan India-Muslim. Ini pasti pengalaman yang tidak akan dilupakan. Semoga Miss Khan mendapat jodoh yang baik dan menjemput kami ke majlis perkahwinannya nanti! I'll be waiting!


References
  1. BuzzFeed
  2. Giphy
  3. Favim.com

55 Hari Segmen Bloglist #2 2019 Nurul Najihah



Asalamualaikum.
Yeay. Korang tak tahu nak tulis apa hari ini? Tunggu apa lagi? Korang tak perlu berfikir panjang nak tulis apa kerana tadaaa korang boleh join sahaja segmen ini.

Syarat-syaratnya:-

  1. Follow blog THIS LITTLE LIGHT OF MINE
  2. Buat entri dengan bertajuk "55 Hari Segmen Bloglist #2 2019 Nurul Najihah"
  3. Jangan lupa backlink dan letak URL blog di ruangan komen!
  4. Tekan nuffnang saya dan tunggu hingga habis loading ya. 
  5. Tekan link ini ( https://linkto.run/p/P7VJQXOW) dan vote for your fav topic in my blog. Kalau tak pernah baca boleh la usha-usha blog ini hehe.
  6. *Semua orang yang menyertai segmen akan DILETAKKAN DALAM BLOGLIST
  7. 2 blog yang terpilih akan direview. Pilihan akan dibuat menggunakan Google's number generator. 
  8. Start: 6/11/2018 hingga 30/12/2018
  9. Terima kasih join. Jangan tak join segmen ini kerana...korang dapat kontrak 1 tahun  (2019) untuk blog anda diletakkan di dalam bloglist. 
  10. Have a nice day everyone!

Kos Yang Diambil Tiada Masa Depan?

Asalamualaikum.

Hari ini aku just nak sharing caring sahaja hasil perbincangan aku dengan senior. Ini bukanlah untuk menyalahkan mana-mana pihak dan sebaliknya. Aku just nak sharing apa pendapat aku tentang kos yang aku ambil ini kurang mendapat sambutan pekerjaan menurut mereka. Pada mulanya aku angguk setuju. Tetapi bila difikarkan balik. Ada kebaikan dan keburukannya. 


So, diorang menyimpan hasrat untuk keluar dari kos ini selepas habis diploma. Dan aku rasa itu adalah satu perkara biasa. Kos yang kita ambil masa diploma itu luas. Kalau ambil Islamic banking sebagai contoh. Kau tidak terhad untuk menjadi pegawai bank. Kau boleh jadi akauntan, bekerja di bahagian audit dan sebagainya. Jadi untuk lompat dari kos lain ke kos lain hanyalah perkara biasa. 
  1. Kalau mahu ambil kos lain selain kos ini silakan. (sebab kos ini juga ada disediakan degree + Lompat sem) Semua orang ada minat masing-masing. Terpulang.
  2. Tetapi nak kata yang kos yang aku ambil ini tidak relevant apabila hanya ada seorang sahaja yang bekerja di bank Islamic dan selebihnya bekerja di bank konvensional/kerja lain yang tidak berkaitan itu aku kurang setuju.
Aku kurang setuju apabila dia menyatakan pembelajaran yang aku belajar di diploma m**m*l*t itu dikatakan kurang jelas hala tuju hanya disebabkan pemikiran ala-ala "still nanti lepas grad walaupun belajar tentang islamic banking kalau kena campak dekat bank konvesional tak ada gunanya. Mesti terkapai-kapai nak kena belajar balik basic bank konven punya"  

Of course kita kena belajar. Even banyak aku dengar pengalaman dari senior lain bahawa praktikal yang diorang lakukan langsung tidak sama dengan apa yang diorang belajar. What do you expect? Pembelajaran di universiti tidak 100% memberi panduan kau bagaimana nak kerja lepas grad nanti. We need to change our mindset that we learn, not because for only getting a job. Sejujurnya bila senior itu cakap begitu. Aku ada rasa 'sedikit' terkilan dan 'putus harapan' samada adakah betul ini jalan aku? Bagaimana nanti kalau nak kerja? Sedikit sebanyak menghilangkan minat aku untuk terus belajar. 

Semuanya nonsense. 
  1. Apa kata kita tidak perlu risau dengan perkara yang akan datang. Buat yang terbaik sekarang. Belajar bersungguh-sungguh dan kumpul ilmu dahulu.
  2. Pekerjaan yang akan dapat pada masa hadapan nanti itu adalah rezeki masing-masing. 
  3. Aku kena ingat yang kos ini sedikit sebanyak membuatkan aku confident untuk terus belajar. Tidak semua orang sukan akan kos yang diambilnnya. Disebabkan ini adalah pilihan terakhir aku. Aku kena buat yang terbaik.
  4. Percaya dengan peraturan Allah.

Blog Berwajah Baru!

Asalamualaikum!

Ya. Blog Najihah berwajah baharu.


Sebenarnya aku tidak suka sangat warna cerah-cerah ini. Tetapi, untuk meningkatkan mood aku menulis, maka aku memerlukan warna yang terang. Nampak kelakar tak? Nampak macam serabut ke?


Apa-apapun, buat sementara waktu aku akan guna wallpaper ini. Kenapa berbunga ya? Adakah hati aku sedang berbunga-bunga? Hahaha jawapannya tidak. I need flowers to brighten up my mood.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...