Saturday, 29 December 2018

2 Hari Lagi Sebelum Tamat 55 Hari Segmen Bloglist #2 2019 Nurul Najihah


Siapa yang tak join lagi boleh join kerana tinggal 2 hari sahaja lagi. Korang buat apa esok? Najihah ada final! FIGHTING! Have a nice day everyone!

Boleh klik gambar diatas untuk join. Lai lai 2 hari sahaja lagi...

Friday, 28 December 2018

3 Hari Lagi Sebelum Tamat 55 Hari Segmen Bloglist #2 2019 Nurul Najihah


Siapa yang tak join lagi boleh join kerana hanya ada 3 hari sahaja lagi. Kalau ada sesiapa yang tak boleh tekan nuffnang tak apa. Sebab tak lah penting sangat eh. Tapi kalau ada nampak banner jangan segan silu untuk tekan ya.

Boleh klik gambar diatas untuk join. Lai lai 3 hari sahaja lagi...

"Falling sick is a blessing in disguise"

Asalamualaikum.

Terima kasih kepada yang behormat @yeaslmn @ejulz dan @IsmaIsmail beri semangat kepada Najihah. Alhamdulillah. Final seterusnya hari ahad ini hehe. Final Computer pulak. Insyallah Najihah buat yang terbaik. 

Najihah ada pernah buat reflection pada postingan yang lepas. Siapa yang baca dia tahu. Jadi hari ini Najihah nak buat reflection/muhasabah lagi. Sebab, benda ini kalau tak bagi tahu Najihah tak boleh nak fokus dalam study. Nak tak nak kena luahkan juga. Tak perlu simpan lama-lama dalam otak sehingga boleh buat serabut kepala. Dah la ada paper hari ahad ini huhu. 

Dalam pukul 10:00 a.m tadi Najihah ada tengok status kawan Najihah. Status itu suruh doakan untuk senior yang mengalami penyakit meningoencephalitis. Pada pembacaan Najihah, dia adalah satu proses inflammasi yang melibatkan tisu otak dan akan menyebabkan kegagalan untuk berfungsi (Dr. Mohd Sufian b.Adenan, 10 Oktober 2014) di laman web myhealth.gov.my.

Najihah tak boleh nak halang diri daripada rasa sedih, bercampur baur dan lemah semangat bila ada orang yang Najihah kenal ditimpa ujian sebegini. Teringat allayarhamah Aqilah atau dikenali sebagai Kak Cik, kawan seperjuangan yang dijemput illahi. Al-fatihah. Najihah kenal senior ini. Kak Sundus. Walaupun Najihah langsung tak rapat dengan dia, tetapi dia juga adalah orang yang Najihah pernah jadikan contoh masa tingkatan 1 dulu. Orangnya aktif dalam memimpin dan pandai dalam pembelajaran. Ramai orang suka dia. Walaupun dia tak kenal Najihah it's okay. 

Najihah banyak kali fikir yang sebenarnya masalah yang Najihah hadapi ini tidaklah sesusah mana. Sebab, banyak lagi yang mengalami kesusahan yang berat di luar sana. Tarik nafas...hembus. 
  1. Jadi tiada alasan untuk Najihah malas belajar kerana peluang untuk menuntut ilmu didambakan orang lain yang tidak berkemampuan.
  2. Makan makanan sihat kerana badan ini bukan hak milik kita sepenuhnya. Dengan makan makanan yang cukup khasiat, ini adalah pelaburan untuk diri kita supaya dapat melakukan kerja yang baik. 
  3. Buat baik kepada semua orang kerana kita tak tahu kita atau dia yang sakit dulu. Doakan mereka dalam diam kerana itulah semanis-manis hikmah mendoakan, Insyallah
  4. Don't sad sad let's study! 
Thank you for reading this entry. Kalau ada sesiapa yang belum join segmen Najihah, tekan sini:

Wednesday, 26 December 2018

Esok Najihah Start Final //Nervous


So esok Najihah pergi berperang. Semoga peperangan kali ini mudah sahaja. (berdebar). First paper adalah IMU150 Fiqh Muamalat. Najihah harap sangat Najihah dapat jawab dan semoga ilmu yang susah payah hafal, ingat dan baca itu terlekat di hati. 


Terima kasih kepada kawan-kawan Najihah yang respon mesej dan ahli keluarga yang memahami. Jasa korang semua hanya Allah sahaja mampu balas 100%. 

Korang nak tahu tak, semalam Najihah baru sahaja jatuh kerusi. Kerusi yang Najihah belajar itu dah reput. Masa itu tengah makan. Dah rasa pelik dah kenapa kerusi ini goyang-goyang tapi bersangka baik sahaja. Tak lama kemusian, Najihah terrrrjatuh pusing ke belakang. Bayangkan! gayananya macam buat aerobik pusing yang hebat itu. Tapi, sakit itu hanya Allah sahaja tahu. Pinggang lenguh. Lepas itu, Najihah cari la sudu yang Najihah pegang. Rupa-rupanya terpelanting atas katil. Alhamdulillah masih bernyawa. Tetapi...Aduh... Dengan rasminya Najihah tiada kerusi buat masa sekarang. Lecehlah, dah lah nak kena buat aduan. Hmmm. 

Apa-apapun korang doakan Najihah tau supaya Najihah dapat jawab dengan cemerlang, tenang menjawab, cukup masa, idea yang melimpah ruah, senang jawab soalan dan tidak over-confident. Amin.... Ya Allah... semoga doa baik ini juga berbalik kepada kalian. Kejayaan Najihah ini juga sebagai penulis part time juga hasil kata-kata baik yang korang comment dan nyatakan. Terima kasih banyak-banyak. 

Kalau ada salah silap Najihah minta maaf. Terima kasih doakan Najihah yang baik-baik ya! 
Have a nice day! #NajihahBerperangEsok. #Doakan #TQSemogaDoaBaikItu BerbalikPadaKorang.

Tuesday, 18 December 2018

Kalau Rasa Putus Asa Jom Dengarkan "Tasma'uni Robbah"


تَسۡمَعُوۡنِيۡ رَبَّاهۡ، تَدۡرِيۡ خَلَجَاتِيۡ وَمُنَاجَاتِيۡ، تَعۡلَمُ يَا اللهۡ، لَمَّا فِى الدُّنۡيَا هُمۡ حَاجَاتِيۡ، تَرَكۡتُ الۡعَبِيۡد، مَا اَنۡتَ تُرِيۡدُ اُرِيۡد، لَوۡ تَرۡضٰى عَنِّيۡ جُدَ مَنِّ، مَا لِذَاكَ مَزِيۡد Engkau mendengarkanku, Oh Tuhan..
Engkau mengetahui kesibukan-kesibukanku dan permohonan-permohonanku.
Engkau maha tahu, Wahai Alloh..
Ketika di dunia, mereka itulah kebutuhan-kebutuhanku (yaitu, kesibukan-kesibukan dan permohonan-permohonan duniawi)
(sehingga karenanya) Aku meninggalkan pengabdian (kepada-Mu)
Apa yang tidak Engkau harapkan, justru aku mengharapkannya (yaitu, dengan mementingkan urusan dunia dan menyia-nyiakan juga mengabaikan akhirat)
Jikalau Engkau meridloiku (tidak marah kepadaku), maka bermurahlah dan anugerahilah aku,
karena berkat keridloan-Mu (berkat Engkau merelakan aku), itu semua sudah lebih dari cukup..
تَسۡمَعُوۡنِيۡ رَبَّاهۡ، تَدۡرِيۡ خَلَجَاتِيۡ وَمُنَاجَاتِيۡ، تَعۡلَمُ يَا الله، لَا مَا فِى الدُّنۡيَا هُمۡ حَاجَاتِيۡ، تَرَكۡتُ الۡعَبِيۡد، مَا اَنۡتَ تُرِيۡدُ اُرِيۡد، لَوۡ تَرۡضٰى عَنِّيۡ جُدَ مَنِّ، مَا لِذَاكَ مَزِيۡد Engkau mendengarkanku, Oh Tuhan..
Engkau mengetahui kesibukan-kesibukanku dan permohonan-permohonanku.
Engkau maha tahu, Wahai Alloh..
Tidaklah apa yang ada di dunia ini itu semua yang aku butuhkan, (sehingga karenanya) aku meninggalkan pengabdian (kepada-Mu).
(Padahal) Apa yang Engkau harapkan, Aku juga mengharapkan itu.
Jikalau Engkau meridloiku (tidak marah kepadaku), maka bermurahlah dan anugerahilah aku,
karena berkat keridloan-Mu (berkat Engkau merelakan aku), itu semua sudah lebih dari cukup..
وَصۡلًا فِيۡكَ اَرۡجُوۡ رَبَّ الۡعَالَمِيۡن، اَفۡلَحَ مَنۡ سَيَنۡجُوۡ بِالۡحُبِّ الۡيَقِيۡن، يَعِيۡشُ الۡحَيَاةَ بِنَهۡجٍ قَوِيۡمٍ، يَسِيۡرُ الصِّرَاطَ بِنُوۡرٍ عَظِيۡمٍ، بِقُرۡبٍ نَعِيۡمٍ Aku berharap bahwa aku dapat berjumpa dengan-Mu, Wahai pencipta seluruh alam..
Alangkah bahagianya orang yang kelak dia akan selamat karena keyakinan cintanya (kepada-Mu)..
Akan hidup (bahagia kelak di akhirat) dengan kekal sebab dia telah menapaki (menempuh) jalan yang lurus..
Akan menyebrangi (melewati) jembatan (di akhirat) disertai cahaya yang agung..
(Akan memperoleh kedekatan) dengan kedekatan yang nyata dan keni’matan (di surga).
يَارَبَّ تَسَمَّى بِالۡكَافِ الۡوَدُوۡد، حَاشَ يَاحَبِيۡبِيۡ ذَبۡحِيۡ بِالصُّدُوۡد، إِذَا سُدۡتَ قَلۡبًا اُنَاجِيۡكَ فِيۡهِ، وَاَلَّفۡتَ سَرۡبًا تَأَوَّيۡتُ فِيۡهِ، فَمَنۡ ذَا شَبِيۡهِيۡ؟!

Wahai Tuhan, Aku memohon keramahan-Mu..
Dengan pertolongan-Mu yang Maha Mengasihi, Maha Suci Engkau, Wahai kekasihku, hatiku ini hancur..
Bilamana Engkau menguasai hati (ini), maka aku akan memohon (kepada-Mu) di dalamnya..
Dan bilamana Engkau menghimpun hati (ini), maka aku pun terhimpun di dalamnya.
(Jika seperti itu) Maka siapakah yang dapat menyerupaiku?! (di dalam keberuntungan karena dapat selalu bersama-Mu di dalam hatiku setiap saat)
اِلۡزَمۡ حَبۡلَ الله، مَنۡ يَسۡتَمۡسِكۡ يَعۡصِمۡهُ الله، مَنۡ يَطۡلُبۡ مَوۡلَاه، لَا يَأۡنَسُ لَا يَرۡضٰى بِسِوَاهُ، قَرِيۡبٌ قَرِيۡب، وَالشَّارِدُ عَنۡهُ غَرِيۡق، نَادَكَ حَبِيۡبِيۡ اُدۡنُ عَبۡدِ مَنۡ سِوَايَ طَفِيۡق Pegang teguh agama Alloh (Agama Islam). Barang siapa yang berpegang teguh padanya, maka dia akan dijaga oleh Alloh (dari kemarahannya dan siksanya di neraka).
Barang siapa yang mencari keridloan Alloh (kerelaan Alloh terhadap dirinya sehingga Alloh tidak marah dan membencinya), maka dia tidak akan berputus asa (dalam mencari keridloan Alloh).
(Orang) yang meninggalkan-Nya (menjauhi Alloh dengan bermaksiat / melakukan dosa kepada-Nya) akan tenggelam (di dalam lautan kesalahan dan dosa, juga tenggelam di dalam api siksa neraka).
Hamba Mu memanggilmu, Wahai kekasihku..
Orang selainku pun menetapi hal yang sama (maksudnya, orang lain pun sama sepertiku, kami dan mereka ingin mendapatkan ridlo-Mu agar kami selamat dari siksa-Mu dan tinggal di dalam surga-Mu).
اَدۡعُوۡكَ إِلٰهِيۡ رَبِّ اجۡعَلۡ قَلۡبِيۡ بِحُبِّكَ مَوۡصُوۡل، كُلُّ الدُّنۡيَا تَفۡنٰى وَمَأَلُهَا مَوۡتٌ وَذُبُوۡل، فَهَبۡ لِيۡ رِضَاك، وَاُنۡسَ لِقَاك، يَوۡمَ اۡلحَشۡرِ اجۡعَلۡنِيۡ مِمَّنۡ يَلۡقٰى مِنۡكَ قَبُوۡل Aku berdoa kepada Tuhanku, Wahai Tuhanku, Jadikanlah kecintaanku kepada-Mu di dalam hatiku. Cinta yang tersampaikan (cinta yang sesungguhnya dan cinta yang Engkau terima).
Karena seluruh dunia ini akan hancur, begitupun setiap tempat yang ada di dunia, itu semua akan mati dan lenyap.
Maka berikanlah aku (anugerahilah aku) keridloan-Mu (kerelaanmu terhadapku, sehingga Engkau tidak marah dan membenciku).
Dan (berikanlah aku) kebahagiaan / kesenangan (abadi) dengan dapat berjumpa dengan-Mu (di dalam surga-Mu).
Dan jadikanlah aku, di saat digiringkannya semua manusia ke padang mahsyar, dari sebagian golongan orang-orang yang Engkau terima (keimanan, keislaman, juga seluruh amal baiknya)

Najihah Undi Nama "Invicto" dan "Saigo No Batchi" Untuk Nama Batch Di Universiti


Disebabkan kami batch terakhir yang ada di universiti, ada orang cadang untuk kita lebih kerap untuk join aktiviti. Sebelum itu, kena ada nama batch yang gempak. So Najihah pilih Invicto dan Saigo No Batchi.

Invicto bermaksud undeafeted. Tak boleh dikalahkan macamtulah... dan Saigo No Batchi sebab acah dan influenced by japanese drama hahaha. Harap-harap salah satu nama yang Najihah pilih ini menang. Hahaha. Have a nice night everyone!

Segmen Bloglist YEASLMN #2019 (Januari - Disember)


Najihah dah join, korang bila lagi?
Tekan gambar untuk join!


Segmen Bloglist Awal Tahun, Januari hingga Mac 2019, ciklapunyabelog


Asalamualaikum. Perasaan sepanjang 2018.
  • Semester 2 terasa sekejap. Tak puas nak belajar lagi. Tup tap tup tap dah final.
  • Najihah belajar yang setiap orang perlu ada masa untuk diri sendiri.
Insyallah. Semoga berjaya kalian semua! Terima kasih Cikla buat segmen ini...
Tekan gambar kalau nak join.
//pssst// jom join!


Hello Tuesday!

I currently need to be awake. Yes, at 2:00 a.m. 
#listening to Jung Joonyoung- Sympathy. 
Have a nice Tuesday!!!

Sunday, 16 December 2018

Najihah Nak Minta Maaf Dekat Semua!

Asalamualaikum.

First of all Najihah nak minta maaf sangat sangat sangat dengan korang semua. Ceritanya macam ini... Najihah ada buat segmen 55 Hari berblogging macam gambar di bawah ini.

 

Selepas 2 minggu buat segmen ini, langsung tiada orang comment nak join. Maka Najihah menyepikan diri dengan erti kata lain Najihah merajuk! hahaha. Tapi baru hari ini ada rasa ingin buka balik blog. Lol. Selama ini bukan tak nak buka, tetapi sibuk dengan assigment dan study week  lagipun dah nak dekat dengan final. (adakah ini alasan untuk tidak berblogging?)

Hari ini, baru buka dan still rasa pelik kenapa still tiada orang nak comment. Hahaha adakah aku dipinggirkan lol. Bila Najihah usha-usha dan check balik setting rupa-rupanya Najihah buat comments 'moderation' macamtulah. Lagi pelik bila ada peringatan tentang '52 comment sedang menunggu untuk Najihah approve"

Guys! rupa-rupanya ada masalah kat setting. I was like:
  1. Kenapa sunyi sepi je blog aku
  2. Eh, still ada orang visit blog walaupun dah lama tak update
  3. Bukan haritu follower sikit je ke?
  4. Eh eh nuffnang dah muncul!
Naifnya laaa haaa hahahaha. Rupa-rupanya ada orang masih berkunjung dekat blog aku yang entah pape ini. Huwaaa terima kasih semua. Najihah bukan scammer ok. Sorry sangat sangat.
Tapi bila difikirkan balik. Lawak juga! Ya Allah...

Insyallah Najihah cuba visit korang seperti biasa dan minta maaf dan terima kasih dan dan dan sebagainya. Insyallah walaupun lambat tapi Najihah cuba curi masa study week ini. Huhu Terharu weh. Tetibe ada 52 comment kah kah kah. 

Have a nice day everyone.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...