Friday, 13 September 2019

Cuti Sem 3 Yang Paling Bermakna

Asalamualaikum.

by: Septemberkhu

Baru sahaja hari itu ada post tentang status Najihah dah cuti sem. Tiba-tiba post kali ini cuti sem dah nak habis. Sekejap betul masa kan? Ya Allah rasa sentap pula tiba-tiba. Jadi Najihah nak cerita sedikit apa yang Najihah buat di rumah. Mesti pelik kenapa Najihah duduk di rumah sahaja kan?

1. Teringin Kerja di Kedai Buku
Baiklah, jadi Najihah ada simpan cita-cita nak kerja di kedai buku untuk cuti sem kali ini. Tetapi apakan daya seorang yang 'pemalas' dan 'tak tahu macammana nak cari kerja'. Impian itu hanya menjadi angan-angan. Beterbangan di pelusuk dunia. Hanya kerana insan yang tidak berusaha. Ceh.

2. Jual penanda buku handmade + Jual biskut beras
Jadi, bila seorang yang pemalas nak bekerja tetapi dia malas. Dia akan mencari sesuatu pekerjaan yang sangat-sangat senang iaitu bekerja di rumah tetapi still duit masuk. Alhamdulillah, dikurniakan satu nikmat yang pandai melukis, Najihah jual penanda buku handmade kepada budak-budak sekolah rendah melalui adik (jadi, adik-adik menjadi agent dan dibayar gaji). Najihah akan mengambil tempahan nama dan hias. Disebabkan 'budak-budak' Najihah perlu membuat satu penanda buku yang sangatlah murah iaitu RM1. Walaupun hias-hias bookmark itu mengambil masa yang lama, tak apalah, RM1 sudah memadai. Najihah dah mendapat untung sebanyak RM30 hanya untuk 30 penanda buku. Not bad lah kan? Bukan itu sahaja! Najihah order biskut beras dan seperti biasa adik-adik tolong jualkan. Diorang juga mendapat gaji sebanyak RM20++ untuk seluruh jualan. Walaupun Najihah banyak tak untung, tetapi apa yang pasti Najihah ada pengalaman menjual, mengurus, merancang dan mengatur rancangan jual ini.

3. Jual Roti Jala Pandan + Serawa Durian RM5 sebekas.
Jualan ini pula mendapat kerjasama dari ibu abah. Abah pandai buat roti jala. Najihah pula hanya bantu lipat dan gulung, Ibu buat serawa durian dan hantar ke rumah customer. So far  roti jala ibu, abah dan Najihah mendapat sambutan yang meriah. Minggu pertama jual mendapat order sebanyak 18 bekas. Untuk minggu seterusnya dapat sebanyak 20+ bekas. Jual roti jala sangatlah enat. Namun itu pengalaman yang beharga. Kerana menjual bersama raja dan pemaisuri hati Najihah.

4. Masak untuk setiap minggu
Jadi, disebakan Najihah ada kat rumah maka Najihah ditugaskan untuk masak, So tiap-tiap hari Najihah masak untuk makan malam. Alhamdulillah bila dah masak selalu skill semakin hebat. Banyak kali juga Najihah satisfied dengan masakan Najihah. HOHOHO

5. Bawa kereta
Nenek Najihah ada datang rumah. So kitorang dua sahaja dekat rumah. Bosan-bosan Najihah bawa nenek pergi jalan-jalan mall. Cucu mithali tak hahaha. Pointnya kat sini Najihah banyak kali bawa kereta. sampaikan ada satu tahap tak nak bawa dah hahaha. Penat!

6. Keputusan peperiksaan
Sem ini tak dapat dekan! huwaaa... Tak dapat pakai selempang merah... Huwa... Tapi takpelah. Ada hikmahnya. Alhamdulillah Najihah cepat redha dengan keputusan. Apa-apapun Najihah kena tingkatkan lagi belajat untuk sem 4. Fighting!

7. Terima kasih baca. Malas nak buat penutup. Korang tutup sendirilah dengan tasbih kafarah dan surah al-nas. Bye! Asalamualaikum!

Sunday, 7 July 2019

Menjaga Rahsia dari Orang Tua?

Asalamualaikum.
Update: Najihah dah cuti sem! Yeay!


Hari ini Najihah nak membawang sikit tentang assigment English yang lepas. Tajuk artikel yang menarik untuk dikupaskan iaitu tentang Menjaga Rahsia dari Orang Tua: Kelebihan dan Kekurangan Kerahasiaan dalam Remaja. Ayat baku bukan? Salahkan Google transtlate. 


Disklaimer: Mungkin apa isi yang Najihah sampaikan tidak tepat 100% dengan apa yang artikel ini cuba sampaikan. Najihah just membawang mengikut kefahaman Najihah dan apa yang telah Najihah kaji. Jadi yang keruh dibuang yang jernih diambil. 

Sebenarnya, kami diberi tugasan untuk buat karangan esei dalam inggeris menggunakan sumber artikel. Dan artikel ini menjadi pilihan Najihah dan kawan Najihah. Pada mulanya Najihah menyesal sebab page artikel ini sangat banyak. Dan khuatir tak ada masa untuk analisis semua artikel ini. Tapi alhamdulillah banyak tak banyak kami siapkan juga. 

Artikel ini ditulis oleh Catrin Finkenauer, Rutger C. M. Engels dan Wim Meeus. Najihah respect dengan mereka sebab ulas tentang menjaga rahsia dari parents di mana mereka tak spektikal. Maksud Najihah, mereka tidak judgemental dalam penulisan dimana mereka juga mengkaji kebaikan DAN keburukan menjaga rahsia dari parents. Apa yang Najihah nampak, ada banyak artikel tentang betapa bahayanya menjaga rahsia dari ibubapa. Najihah tak kata yang perlakuan sebegitu 100% betul untuk dilakukan oleh remaja. Tetapi semua benda ada kebaikan dan keburukannya. Cuma yang mana dominant atau tidak sahaja. 

Setelah Najihah kaji artikel ini, menjaga rahsia bagi remaja sedikit sebanyak membantu mereka dalam perkembangan ke arah kematangan. Artikel ini cakap, menjaga rahsia perlukan kemahiran. Iaitu kemahiran mengawal diri. Remaja akan lebih independent di mana 'rahsia' yang mereka simpan perlu dijaga sekemas-kemasnya. Mereka akan belajar untuk simpan rahsia dan cuba tidak spilling the secret. Kemahiran ini juga atas faktor pengalaman dan umur. Contohnya, budak-budak seperti umur 6 tahun hingga 10 tahun mungkin akan terasa beban menjaga rahsia. Mereka rasa itu adalah satu kesalahan yang sangat besar walaupun mereka rasa mereka ada hak untuk menjaga rahsia. Namun, lain pula dengan remaja yang dianggan 'besar'. Mereka rasa mereka ini ada hak untuk mempunyai rahsia dan menjaga rahsia. Ada banyak lagi kebaikannya, tetapi sampai sini sahaja Najihah nak ulas. 

Nak dikatakan kat sini, keburukan menjaga rahsia lebih tertumpu kepada budak-budak. Kerana mereka rasa mereka masih kecil untuk menjaga rahsia. Dari situlah mulanya budak-budak stress, depress, terasa sunyi, emosi tidak stabil dan lain-lain. Ini juga termasuk dengan remaja yang besar. Keburukan menjaga rahsia di antara remaja yang besar adalah dari segi sosial kebanyakannya. Contohnya, mereka berahsia tentang markah keputusan ujian yang teruk, atau mempunyai teman wanita/teman lelaki tanpa pengetahuan ibubapa. 

Jadi nampak betapa menjaga rahsia juga mempunyai keburukan dan kebaikannya yang tersendiri. Dalam satu aspek menjaga rahsia mengajar untuk bertanggujawab dengan rahsia yang ada dan dalam pada masa yang sama juga ia sangat memberi kesan yang buruk. Walaupun ada kebaikannya, tidak semestinya menjaga rahsia amat 'dituntut' untuk dilakukan oleh remaja. Kalau mereka tidak buat salah, buat apa berahsia. 

Antara faktor mereka berahsia juga daripada ibubapa adalah disebabkan kualiti dengan kawan lebih banyak daripada kualiti masa dengan keluarga. Kalau bukan dengan kawan dengan diri sendiri. Mungkin dengan media sosial?

So, macamnilah kalau korang rasa simpan rahsia lebih baik makan simpanlah. Kalau korang rasa simpan rahsia itu membawa keburukan jadi berilah tahu kepada yang selayaknya. 

Najihah rasa, Najihah hanya terangkan 10% sahaja dari artikel ini. Tapi sekurang-kuranyalah korang tahulah sedikit sebanyak tentang artikel ini bukan? Kalau korang nak faham dengan lebih jelas dan lebih mendalam boleh baca artikel di bawah ini. Hanya tekan klik sahaja. Najihah rekomen untuk korang baca. Jangan terkejut kenapa ada statistik dalam artikel itu. :D Terima kasih mendengar bebelan Najihah. Bye!


Wednesday, 19 June 2019

Projek Kesedaran 2019 Peringkat Kebangsaan (Zon Tengah & Selatan): Penggunaan Kertas Kitar Semula

PROJEK KESEDARAN 2019 PERINGKAT KEBANGSAAN
(ZON TENGAH & SELATAN): PENGGUNAAN KERTAS KTAR SEMULA





🔹Tarikh: 17 Julai 2019 (Rabu)
🔹Tempat: Institut Perhutanan Tropika & Produk Hutan, Universiti Putra Malaysia (INTROP UPM)

🔶Terbuka kepada semua SEKOLAH MENENGAH di 
1.Putrajaya
2.Wilayah Persekutuan
3.Selangor
4.Negeri Sembilan
5.Melaka 
6.Johor

🔶Penglibatan terhad kepada 4 atau 8 orang PELAJAR bersama 1 atau 2 orang GURU bagi setiap sekolah.

🔶Penyertaan adalah PERCUMA.

🔶Makan minum DISEDIAKAN.

🔶Keutamaan kepada pelajar yang tidak menduduki peperiksaan seperti PELAJAR TINGKATAN 4.

🔶HADIAH untuk para pemenang Kuiz disediakan.

🔶SIJIL PENYERTAAN peringkat kebangsaan disediakan.

🔶Pelbagai PENGISIAN MENARIK untuk dialami bersama menanti para pelajar dan guru.

Friday, 14 June 2019

Hari Raya Season The Catalyst For Malaysians To Declutter and Reduce Waste

HARI RAYA SEASON THE CATALYST FOR MALAYSIANS TO DECLUTTER AND REDUCE WASTE

      Carousell’s in-app survey indicated 54% respondents declutter ahead of celebrating Hari Raya Aidilfitri
      Survey also shows that annual Hari Raya house cleaning is the perfect time for family bonding
      More than 245,000 items were transacted this Hari Raya, with 67% of all items being preloved
      9% increase in transactions compared to last year

Kuala Lumpur, 13 June 2019 – Carousell, one of the world’s largest and fastest growing classifieds marketplace, conducted an in-app survey that drew 1,724 respondents gather some insights into the traditional house cleaning or decluttering during Ramadan in preparation for the Hari Raya celebrations. 94% of the respondents said that house cleaning is an annual affair that forges a better relationship between family members.

Parents remained the key drivers to kickstart the cleaning with 35% of the respondents saying that decluttering is mainly initiated by their parents. Meanwhile, the remaining self-initiated cleaning (26%), led by a spouse (19%) or a sibling (19%).

Old clothing (96%), furniture (58%) and kitchen appliances (56%) were the top three categories of items that are usually replaced for the festive season.

“Disposal of unwanted and unused items is gradually reducing as Malaysians are more equipped with the knowledge of recycling and reselling these items on Carousell. While the number of disposed items remain relatively significant, we are encouraged to learn that more Malaysians are utilising our platform to give these items a new life, as well as to earn more during the festive season,” said Tang Siew Wai, Country Head of Carousell Malaysia.

Interestingly, while 28% of survey respondents said they would throw old unused items into the garbage or recycle bin, the majority of respondents (over 54%) said they sold unused items on Carousell while the balance said they would keep it in storage.

Among the top categories listed and transacted during this year’s Hari Raya celebration are women’s clothes, men’s clothes, bags and wallets, which took up a total of 107,077 listings and 40,563 transactions.

39% of those who sold on Carousell kept the money they earned into their savings, while almost 35% said they bought new Baju Raya. A little over 11% of respondents said they gave the money away as Duit Raya.

In early April, the platform launched its Mari Ber-Carousell digital campaign featuring local celebrities Aeril Zafrel and Wawa Zainal, to encourage Malaysians to declutter on Carousell in preparation for Hari Raya Aidilfitri where in less than three weeks, the campaign video garnered over 3.6 million views on YouTube.

“It is heartening to see that the festive season has been a strong driver to reducing waste, while earning some additional income. We encourage more Malaysians to get creative and make decluttering a tradition for every festive season,” Tang added.

For more information on Carousell, head over to https://my.carousell.com or download the Carousell app from the Apple Store or Google Play Store.

Friday, 31 May 2019

My new cactus from @my.doro


Bunga Ros dah tiada #NajihahTakPandaiNakJaga #RinduBungaRosNajihah So semalam abah ada letak satu kotak misteri dekat atas meja Najihah. Dengan curious Najihah buka... tersenyum dibuatnya! Najihah ada keluarga pokok baru! So sekarang Najihah tengah jaga 3 pokok kaktus. Banyak-banyak kaktus lain dari Cameron dah tak ada #Tinggal2Kaktus #SemuaBerbalikKepadaAllah 

Pokok ini dari @my.doroWebsite atau @my.doroInstagram Korang boleh Usha-usha sebab semua pokok dia cantik sangat! Nak kaktus lagi! huhu #SilaJanganTamak

Najihah dapat set yang macam gambar di bawah ini. Credit Picture @Doro

Tuesday, 23 April 2019

Marvel-related searches on Carousell outnumbered game of thrones by over 14 times


MARVEL-RELATED SEARCHES ON CAROUSELL
OUTNUMBERED GAME OF THRONES’ BY OVER 14 TIMES

Carousell determines which pop-culture juggernaut has the bigger April
 Kuala Lumpur, 22 April 2019 – This April will go down in history for two things, and two things only – the highly anticipated release of Marvel’s Avengers: Endgame and the final season of popular TV series, Game of Thrones (GOT).

Both premieres are happening so close together and the franchises have begun to occupy more and more of Carousell users’ minds, with over 30,000 searches on the classified marketplace for Marvel and GoT related listings.

Interest in both franchises naturally approached a fever pitch as each respective premiere date drew near, and this was reflected in Carousell’s search data. From January to April 2019, the total number of searches for Marvel increased by a little over 115%, and the total number of searches for GoT by a staggering 345%.

Both are cultural behemoths, with stories that span across years and an overwhelmingly large and intricately linked web of characters, culminating in April. Zooming into the first two weeks of the month, where the excitement really takes off, reveals how truly popular each franchise is among Malaysians.

Marvel-related searches in Malaysia completely dominated GoT-related searches, with more than 28,000 searches, outnumbering them by over 14 times. It has accounted for almost 0.24% of all searches made on Carousell in the past four weeks.

According to Carousell’s global in-app statistics, the most searched character of all time in the Marvel Universe is none other than the charismatic billionaire, Iron Man, with more than 500,000 searches to his name.

The original Avengers line-up, Hulk, Thor and Captain America also joined Iron Man as the top searched characters on Carousell. Meanwhile, bad (or misunderstood) guy Thanos, saw almost 100,000 searches, placing him just behind Spider-Man.


On the other hand, GoT’s protagonist Jon Snow is the most searched for character with more than 1,800 searches. Surprisingly, the Night King is a close second with just over 1,600 searches. A clear case of life imitating art, as Jon Snow and the Night King head for an epic showdown in the final season.

The most valuable Marvel-themed item sold on the app was a limited edition Avengers themed pinball machine for more than USD4,000 (RM16,595.60). Meanwhile, an entire set of 32 Game of Thrones Funko Pop toys was sold for USD610 (RM2,530.83) in Singapore.

If you’re looking to get your hands on any Marvel or GOT merchandise, look no further than Carousell. Even better, if you’re sitting on some themed merchandise, now it’s the time to make some extra money and list them on Carousell.



Thursday, 7 March 2019

Vocab For Today #10


Prevalent- lazimnya/widespread in a particular area or at a particular time.


Emerges- muncul/move out of or away from something and become visible/become apparent or prominent.


Forgery- pemalsuan/the action of forging a copy or imitation of a document, signature, banknote, or work of art.


Embezzlement- theft or misappropriation of funds placed in one's trust or belonging to one's employer.


Vulnerable- terdedah/exposed to the possibility of being attacked or harmed, either physically or emotionally.


Thank You - Google Translate and Google Meaning

Wednesday, 6 March 2019

Vocab For Today #9

Gall Bladder- hembedu/the small sac-shaped organ beneath the liver, in which bile is stored after secretion by the liver and before release into the intestine.

Ailments- Penyakit/an illness, typically a minor one.

Deterred- Menghalang/discourage (someone) from doing something by instilling doubt or fear of the consequences.

Poachers- Pemburu haram/discourage (someone) from doing something by instilling doubt or fear of the consequences.


Thank You - Google Translate and Google Meaning

Tuesday, 5 March 2019

Vocab For Today #8

Petereddecrease or fade gradually before coming to an end.

Halting- berhenti/slow and hesitant, especially through lack of confidence; faltering.

Sought- (seek) attempt to find (something)

Hunched- membingkok/raise (one's shoulders) and bend the top of one's body forward.


Thank YouGoogle Translate and Google Meaning



Monday, 4 March 2019

Vocab For Today #7

Gaily- dengan gembira/in a cheerful or light-hearted way.

Frantic- panik/distraught with fear, anxiety, or other emotion.

Suede Leatherleather with the flesh side rubbed to make a velvety nap.

Piping- Paip/lengths of pipe, or a network of pipes, made of metal, plastic, or other materials.


Thank You - Google Translate and Google Meaning

Sunday, 3 March 2019

Vocab For Today #6

Conjuredcause (a spirit or ghost) to appear by means of a magic ritual/implore (someone) to do something

Vigorous- bertenaga/strong, healthy, and full of energy/characterized by or involving physical strength, effort, or energy/(of language) forceful

Cocklebursa herbaceous plant of the daisy family with broad leaves and burred fruits, native to tropical America.

Tenacious- kuat/tending to keep a firm hold of something; clinging or adhering closely

Crusty- rangup/having or acting as a hard outer layer or covering/(especially of an old person) easily irritated.


Thank You - Google Translate and Google Meaning

Saturday, 2 March 2019

Spending My Day

1/3/2019
So today I have no classes and spent all my time at home. What I meant by the home is college home. I rewrite my essay, watching movies with my roommate and spending my me-time happily. And of course, we're going out to buy our lunch.

2/3/2019
Yesterday my roommate invited me to go to exercise. We went to jogging at about 7:30 a.m until 10:00a.m. I realized that my back was hurting lately and need to work up. So I started to do some stretching before sleep and fortunately I get to jogging!







Thank you for reading!

Vocab For Today #5

Fenced- Berpagar/surround or protect with a fence/buy or sell (stolen goods)/engage in the sport of fencing.

Inscrutable- tidak dapat dipertikaikan/impossible to understand or interpret.

Chapped- pecah/(of the skin) cracked, rough, or sore, typically from exposure to wind or cold weather.

Feigned- bersungut-sungut/simulated or pretended; insincere.

Hulking- mendekati/(of a person or object) very large, heavy, or clumsy.

Thank You - Google Translate and Google Meaning

Friday, 1 March 2019

Vocab For Today #4

Skewedsuddenly change direction or position/

Disseminatingmake biased or distorted in a way that is regarded as inaccurate, unfair, or misleading/Statistic-cause (a distribution) to be asymmetrical.

Poring- menegur/be absorbed in reading or studying (something)/think intently; ponder.

Caters- khidmat/provide people with food and drink at a social event or other gathering/provide with what is needed or required

Barricadedblock or defend with a barricade/shut (someone) into a place by blocking all the entrances.

Thank You - Google Translate and Google Meaning

Thursday, 28 February 2019

Vocab For Today #3

Profound- Mendalam/very deep/(of a state, quality, or emotion) very great or intense/(of a person or statement) having or showing great knowledge or insight.

Excessive- berlebihan/more than is necessary, normal, or desirable; immoderate.

Voluminous- besar/(of clothes) very loose or full; having much fabric/(of writing) very lengthy and detailed.

Jiffya very short time; a moment.

Detrimental- merosakkan/tending to cause harm.

Thank You - Google Translate and Google Meaning

Wednesday, 27 February 2019

Vocab For Today #2

Coastal- Pantai/defined as the interface or transition areas between land and sea

Gloriously- Mulia?/in a wonderful or enjoyable manner.

Quaint- Aneh/attractively unusual or old-fashioned.

Carvecut (a hard material) in order to produce an object, design, or inscription.

Thank You - Google Translate and Google Meaning

Vocab For Today #1

Predominantpresent as the strongest or main element.

Likemindedhaving similar tastes or opinions.


Inhibitorsa thing which inhibits someone or something.
purview


Infringedactively break the terms of (a law, agreement, etc.).



Pithy(of language or style) terse and vigorously expressive.

Thank You - Google Translate and Google Meaning

Sunday, 17 February 2019

New Semester, New Me, Three Resolutions

Asalamualaikum.


Hello. It nice to be back blogging. If you are UITMinians (lol) you will know that we have received our own result. Congratulations to those who get the result with flying colours and to those who were studying the hardest but still not achieved their goals result. It's okay. You have worked hard and deserved the compliments. Let's do our best for the upcoming semester. Fighting! I know it is hard to accept it (results) but let's just keep moving forward and being more optimistic about the future. All you have to do is start now and believe in yourself more.

So the upcoming semester will be my third semester at university. Without Allah's help and family's pray I am sure I cannot survive in this field. Seriously. And, I thought deeply about myself. Adulting. <--- It is so hard. But I'll not give up. May I be more dependent...

My 3 Resolutions For This New Upcoming Semester.

1) Eat healthier. 
I want to avoid eating Maggi and Ramyun. And definitely, to make to sure I eat before going to class. 
2) Study More + Reward Myself + Mutabaah Amal
3) Commit to Exercising

Saturday, 9 February 2019

Selamat Datang Kuntum Kedua!

Asalamualaikum.


Wahhh hari ini kuntum ros kedua Najihah dan mekar! Seronoknya! Alhamdulillah... akhirnya berkembang juga...Yang kiri gambar sebelum. Yang kanan gambar selepas. Maknanya Najihah berjaya jugalah jaga bunga ros ini kan? Hehe...

Terima kasih baca!

Kebaikan Makan Kek?


Jangan risau... bukan kek sahaja boleh yang tambahkan berat badan korang. Korang boleh makan Nasi Lemak tiap-tiap hari, makan makanan berat setiap kali korang ke dapur dan tingkatkan makan gula dan makanan manis setiap malam. Huhu //justjoking

No! don't do that ok? Makan ketika lapar dan berhenti sebelum kenyang ya...


Siapa Ada Gigi Senyum


Siapa tak senyum, tak ada gigi lah tu. Eh. //justjoking credit

Friday, 8 February 2019

Drama Korea Yang Ditunggu-tunggu - Touch Your Heart

Asalamualaikum.

Yeay akhirnya keluar juga drama yang ditunggu-tunggu Najihah iaitu Touch My Heart yang dilakonkan oleh Yoo In Na dan Lee Dong Wook. Drama ini berdasarkan webnovel yang diterbitkan oleh KakaoPage pada tahun 2016 yang lepas. Drama ini mula bersiaran di kaca tv pada 6 February 2019 di tvN. 




Drama ini mengisahkan tentang pelakon perempuan yang dilakonkan Yoo In Na dengan wataknya Oh Yoon So. Dia adalah seorang pelakon yang terkenal dengan kecantikannya dan ketidakmahiran dalam berlakon. Dia juga sering terlibat dalam skandal menyebabkan dunia hiburannya jatuh mendadak. 

Pada suatu hari, Oh Yoon So mendengar ada penulis skrip terkenal mahu mengambilnya berlakon sebagai watak utama dalam drama bersiri. Watak lakonan itu sebagai setiausaha untuk seorang peguam. Jadi, untuk meningkatkan lagi skill dan pengalaman, juga salah satu syarat untuk dia dapat jadi watak utama. Oh Yoon So dikehendaki untuk menjadi setiausaha bagi peguam yang dilakonkan oleh Lee Dong Wook sebagai Kwon Jung Rok. Watak Kwon Jung Rok adalah seorang yang sombong dan sejuk hati. Namun, atas permintaan boss nya nak tak nak dia perlu terima Oh Yoon So menjadi setiausahanya selama 3 bulan. Walaupun Kwon Jung Rok tidak mahu. 

Kalau korang peminat Goblin, mesti korang tahu dua orang pelakon ini telah bekerjasama sebelumnya. Wahhh diorang berlakon lagi dalam drama yang lain!

Najihah dah tengok first episode. Memang lawak weh! Lagi-lagi bila one of the scene itu dalam Descendents of The sun. Wahhhh nostalgiaaaaaaaa.... [For your information, I đź’• Descendent of The Sun + Goblin + Witch Court. Nak berlagak sikit- Najihah tengok ketiga-tiga cerita ini sebelum dia popular lagi! Hahaha bongkak kau Najihah!] Jangan triggered eh. 


Part ini aku tengok, keluarlah fangirling seorang bernama Najihah. Aduh! rasa nak ulang sahaja cerita DOTS (Descendent of The Sun) SongSong Couple... {Picture by KissAsian}

Lepastu ada cameo oleh Jang Ki Yong! Kalau korang pernah baca sebelumnya, Najihah pernah tengok drama Korea Come and Hug Me. Watak lelaki itu adalah Jang Ki Yong. Memang JKY pandai expressed feeling dalam drama Come and Hug Me. Lepas itu dia buat cameo dalam cerita ini! aduhhhh kenapa banyak fav Najihah ada dalam cerita ini? Nasib ada drama yang best keluar bulan ini. Inilah drama yang ditunggu tunggu Najihah! Selamat menonton!

Rujukan
  1. AsianWiki
  2. Wikipedia
Terima kasih baca! 

Thursday, 7 February 2019

Review Blog Ejulz (http://ejulz.blogspot.com)

Asalamualaikum.

Blogger yang Najihah nak review ini, sangat sangat peramah orangnya. Banyak post dikomen blogger ini. Mesti ramai juga tahu siapa gelaran blogger ini... iaitu Ejulz! *bunyi tepukan sikit* 


  1. First Najihah nak minta maaf kerana lambat sangat review blog Ejulz. 
  2. Tak tahu kenapa, tetapi bila Najihah selalu tengok header Ejulz, terasa macam wow... [tak boleh describe perasaan itu] Semoga Ejulz dan keluarga Ejulz bahagia di dunia dan diakhirat. Dilimpahi rahmat yang banyak dan berjaya di setiap perkara yang dilakukan...
  3. Dalam blog Ejulz, ada tapak sewa iklan. Jadi kepada sesiapa yang menjual produk-produk dari makanan hingga pakaian boleh sewa dekat blog Ejulz. 
  4. Latest post pada 7 February 2019 dengan bertajuk "Apakah ini?". So kalau korang curious apakah itu boleh usha-usha blog Ejulz tau! http://ejulz.blogspot.com/
  5. Kalau ada nak bekerjasama dengan Ejulz boleh email Ejulz di ( asrul_harian@hotmail.com )
  6. Banyak sangat Ejulz share tentang isu semasa, iklan, info ilmiah dan sebagainya. Korang boleh tekan di labels gadget sebelah kanan blog. Senang sahaja! Jangan lupa baca juga ya!
  7. Follower Ejulz sangat ramai iaitu 2061 orang. Semoga mereka yang follow ini terus support Ejulz dalam menulis. 
  8. Post pertama ejulz adalah pada tahun 2010 (18 November 2010) dengan bertajuk My First Word. Waaah lama betul Ejulz ini menulis. Teruskan berkarya!
  9. Terima kasih kerana selalu singgah blog Najihah walaupun tak aktif sangat. Terima kasih juga join segmen bloglist Najihah yang tidak seberapa. 
Terima kasih baca! Jangan lupa selalulah berkunjung ke blog Ejulz, Abam Kie dan Najihah! 

Friday, 1 February 2019

Fav Momento Return of Superman Ep 261

Part yang pertama yang paling paling paling aku suka bila Sungjae tolong Sian tolak Sua. Najihah memang kagum dengan perbuatan yang dibuat sungjae (tolong Sian). Pssst, walaupun Sian tak tolong Sungjae pada mulanya [No hate ok] Tapi itulah, Sungjae dari kecil lagi ada sifat balas kasihan yang tinggi. Comel dan bagus Sungjae ini... harap-harap dia kekal lama sikit dekat Return of Superman. 

Part yang kedua apabila Sian cuba tahan air mata dan tidak menangis. That's the spirit boy! Boleh sahaja Sian nak menangis tetapi budak-budak itu dah berjanji tak mau nangis. Sian ini ada spirit macam ayah dia. Competative. Tak mudah menyerah kalah. Sebab itu bila dia kalah dengan Sungjae dia down dan terasa nak nangis. So cute... It's okay Sian... You can do it! Lepas itu terharu dekat ayah Sungjae, Jiyong yang cuba comfort Sian. 

Bila Sian mula menangis, kakak-kakak Sian, Sua dan Seola peluk Sian. Dan Sungjae join sekali peluk Sian. Moment ketiga yang Najihah suka! Everyone love you Sian... Alolololo

Paling lawak bila Sungjae tipu Donggook nak ajak Sian pergi tandas. Padahal nak melencong tempat lain. Sungjae...Sungjae... Ya, tak elok Sungjae tipu tapi demi nak comfort Sian, Sungjae sanggup buat macam itu. Lagi-lagi bila Sungjae kata "If you cry, it makes me feel bad" Nampak tak betapa tingginya balas kasihan dia dekat Sian. Tabik!

Terima kasih baca!

Thursday, 31 January 2019

La La La Vie En Rose

Asalamualaikum.


Just random stuff here. Kalau korang perasan, Najihah dah tukar background dan header yang baru. Adik aku cakap blog aku nampak keremajaan gitu. Apa-apapun dah tukar template rasa bersemangat sikit nak tulis. Sikit je hahaha.

So cuti ini buat apa? Najihah macam biasa kemas rumah, masak, basuh baju ect. Walaupun nampak cliche aktiviti cuti ini banyak sebenarnya Najihah belajar benda baru. Aku belajar cara tukar gas. Belajar masak Gulai Nenas buat kali pertama! Belajar beranikan diri bawa kereta jauh-jauh.

Alhamdulillah Najihah dah improve sikit bila bawa kereta. Kalau dulu Najihah tak boleh bawa kereta sambil dengar radio. Tapi alhamdulillah sekarang dah ok. Boleh fokus dan multitsaking kah kah.

Kalau bab bab kpop, Najihah adalah Woollim stan. Dan tahun lepas, masa tengah study week tak silap, Golden Child ada buat MV untuk lagu I See You. First minute macam wowww diorang dancing sambil tutup mata! Smart weh...


Lepas itu, lately ini aku ketawa banyak sebab tengok variety show Korea yang ada Super Junior. Dari weekly idol, Super TV hingga Knowing Brother. Lawak weh. Kalau tentang drama, Najihah tengok Drama Lawless Attorney yang dilakonkan oleh Lee Joon Gee dan Seo Ye ji. Cerita itu memang plot twist betul!

Lagu tempatan yang aku suka lately ini adalah lagu Faizal Tahir - Bisa Aja. Best!!! Lagu Faizal tahir memang tak pernah tak best! Tak boleh move on dengan lagu BUTA dan RAGAMAN. Huhu.


Have a nice day...

Tuesday, 29 January 2019

Cara Belajar Menggunakan Teknik Pomodoro

Asalamualaikum.


Pengenalan
Teknik Pomodoro diasaskan oleh Francesco Cirillo pada akhir tahun 1980 an sebagai alat pengurusan masa. Teknik ini memberi masa 25 minit untuk lakukan sesuatu kerja dan berehat 5 minit seterusnya. Ia akan berulang sehingga kerja yang kita lakukan itu siap. Setiap selang masa itulah yang dipanggil sebagai Pomodoro, dari bahasa Itali dan bermaksud tomato. Kaedah ini banyak digunakan bukan sahaja untuk belajar, tetapi membuat sesuatu kerja dengan lebih efisien. 

Najihah sering guna teknik ini untuk belajar dengan lebih fokus dan aktif. Lagi-lagi menjelang final. 
Jadi apa yang korang perlu buat adalah sediakan satu buku nota atau kertas. Tulis kerja-kerja yang belum siap. Najihah bagi contoh di bawah ini.


What to do? (Study)
{Untuk (study) punya version adalah segala kerja-kerja rumah atau subjek-subjek yang Najihah nak belajar dan siapkan untuk hari ini} Contohnya...
  1. Belajar Fiqh Muamalat
  2. Buat Latihan Past Year Question 5 Soalan

What to do? (House)
{Untuk (house) adalah seperti kerja-kerja rumah Najihah yang belum siap dan selain pastikan perkara tersebut adalah perkara yang selain daripada perkara belajar} Contohnya...
  1. Gosok baju untuk ke kelas x3 
  2. Balut buku
Baiklah. Untuk lebih mudah, pertama sekali korang perlu download app Pomodoro. Ada banyak app pomodoro samada yang berbayar atau tidak. Sekiranya berkemampuan, boleh beli yang berbayar. Tetapi Najihah, Najihah cuma guna app yang free. Never the less, app itu juga banyak membantu Najihah.

Download App 

Kemudian, jom start belajar!

25 minit pertama - Belajar Fiqh muamalat 
5 minit rehat - Gosok baju 1
25 minit kedua - Belajar Fiqh Muamalat
5 minit rehat - Gosok baju 2
25 minit ketiga - Past Year Question 1
5 minit rehat - Gosok baju 3

[Kadang-kadang ada orang rasa leceh dan membazir elektrik bukak tutup bukak tutup iron. Korang boleh adjust dengan sendiri masa. Contohnya untuk lima minit pertama, gosok semua baju sampai habis. Kemudian seterusnya buat seperti biasa. Benda ini perlu diubah masa ke semasa bagi penyesuaian situasi]

25 minit keempat - Past Year question 2
15-25 minit rehat - Balut buku [Selepas 4 Pomodoro, biasanya akan ada satu tempoh rehat yang lama seperti 15 minit/25 minit] 
25 minit kelima - Past Year Question 3
5 minit rehat - [Kalau malas nak rehat, boleh sahaja sambung belajar]
25 minit keenam - Past Year Question 4
5 minit rehat- Tengok Internet
25 minit ketujuh - Past Year Question 5

Siap! Maka, Najihah hanya mengambil masa 175 minit dan 50 minit untuk rehat dan selesaikan semua benda dalam masa 3 jam lebih. Hebat tak hebat?

Belajar Fiqh Muamalat DONE
5 Past Year Question DONE
Gosok 3 baju DONE 
Balut buku DONE
Kebaikan Teknik Pomodoro
  1. Teknik Pomodoro ini adalah satu cara untuk melatih otak kita menjadi lebih fokus dalam belajar. Otak kita ini adalah otot-otot. Apabila kita memaksa untuk terus belajar tanpa henti, otot atau otak kita menjadi lemah. Di mana ia akan memberi kesan kepada pembelajaran kita.  
  2. Kita perlu juga melatih otak kita dengan menggunakan teknik ini setiap hari. Bukan sahaja sebagai alat untuk belahar, tetapi untuk kegunaan aktiviti seharian juga. Jadi, apabila otak sudah terlatih, maka waktu final nanti tidaklah kita terasa penat semasa belajar!
  3. Apabila kita serius dan fokus dalam menggunakan teknik ini. Banyak sebenarnya perkara yang kita boleh siap lakukan tanpa tertangguh. 
Bagi Najihah, menggunakan teknik Pomodoro ketika belajar membuatkan Najihah lebih fokus. Najihah tekad untuk tumpukan sepenuhnya 25 minit untuk belajar dan lima minit seterusnya rehat dengan mendengar lagu dan semua itu akan berulang sehingga Najihah siap kerja... Namun, semua orang ada cara belajarnya sendiri. Kena cari sahaja mana teknik yang baik dan tepat untuk diri sendiri. Apa-apapun korang boleh cuba teknik ini untuk siapkan kerja/belajar dengan lebih cepat...dan sistematik. 

Rujukan
  1. Wikipedia
  2. Med School Insider
  3. PsychologyThoughts
Terima kasih baca...