Friday, 8 March 2019

Vocab For Today #11

Discretion- kebijaksanaan/the freedom to decide what should be done in a particular situation.

Compelled- dipaksa/force or oblige (someone) to do something.

Impoverished- miskin/(of a person or area) made poor.

Gravitatemove towards or be attracted to a person or thing.

Formativeserving to form something, especially having a profound influence on a person's development.

Solace- kesenangan/comfort or consolation in a time of great distress or sadness.


Thank YouGoogle Translate and Google Meaning

Thursday, 7 March 2019

Vocab For Today #10


Prevalent- lazimnya/widespread in a particular area or at a particular time.


Emerges- muncul/move out of or away from something and become visible/become apparent or prominent.


Forgery- pemalsuan/the action of forging a copy or imitation of a document, signature, banknote, or work of art.


Embezzlement- theft or misappropriation of funds placed in one's trust or belonging to one's employer.


Vulnerable- terdedah/exposed to the possibility of being attacked or harmed, either physically or emotionally.


Thank You - Google Translate and Google Meaning

Wednesday, 6 March 2019

Vocab For Today #9

Gall Bladder- hembedu/the small sac-shaped organ beneath the liver, in which bile is stored after secretion by the liver and before release into the intestine.

Ailments- Penyakit/an illness, typically a minor one.

Deterred- Menghalang/discourage (someone) from doing something by instilling doubt or fear of the consequences.

Poachers- Pemburu haram/discourage (someone) from doing something by instilling doubt or fear of the consequences.


Thank You - Google Translate and Google Meaning

Tuesday, 5 March 2019

Vocab For Today #8

Petereddecrease or fade gradually before coming to an end.

Halting- berhenti/slow and hesitant, especially through lack of confidence; faltering.

Sought- (seek) attempt to find (something)

Hunched- membingkok/raise (one's shoulders) and bend the top of one's body forward.


Thank YouGoogle Translate and Google Meaning



Monday, 4 March 2019

Vocab For Today #7

Gaily- dengan gembira/in a cheerful or light-hearted way.

Frantic- panik/distraught with fear, anxiety, or other emotion.

Suede Leatherleather with the flesh side rubbed to make a velvety nap.

Piping- Paip/lengths of pipe, or a network of pipes, made of metal, plastic, or other materials.


Thank You - Google Translate and Google Meaning

Sunday, 3 March 2019

Vocab For Today #6

Conjuredcause (a spirit or ghost) to appear by means of a magic ritual/implore (someone) to do something

Vigorous- bertenaga/strong, healthy, and full of energy/characterized by or involving physical strength, effort, or energy/(of language) forceful

Cocklebursa herbaceous plant of the daisy family with broad leaves and burred fruits, native to tropical America.

Tenacious- kuat/tending to keep a firm hold of something; clinging or adhering closely

Crusty- rangup/having or acting as a hard outer layer or covering/(especially of an old person) easily irritated.


Thank You - Google Translate and Google Meaning

Saturday, 2 March 2019

Spending My Day

1/3/2019
So today I have no classes and spent all my time at home. What I meant by the home is college home. I rewrite my essay, watching movies with my roommate and spending my me-time happily. And of course, we're going out to buy our lunch.

2/3/2019
Yesterday my roommate invited me to go to exercise. We went to jogging at about 7:30 a.m until 10:00a.m. I realized that my back was hurting lately and need to work up. So I started to do some stretching before sleep and fortunately I get to jogging!







Thank you for reading!

Vocab For Today #5

Fenced- Berpagar/surround or protect with a fence/buy or sell (stolen goods)/engage in the sport of fencing.

Inscrutable- tidak dapat dipertikaikan/impossible to understand or interpret.

Chapped- pecah/(of the skin) cracked, rough, or sore, typically from exposure to wind or cold weather.

Feigned- bersungut-sungut/simulated or pretended; insincere.

Hulking- mendekati/(of a person or object) very large, heavy, or clumsy.

Thank You - Google Translate and Google Meaning

Friday, 1 March 2019

Vocab For Today #4

Skewedsuddenly change direction or position/

Disseminatingmake biased or distorted in a way that is regarded as inaccurate, unfair, or misleading/Statistic-cause (a distribution) to be asymmetrical.

Poring- menegur/be absorbed in reading or studying (something)/think intently; ponder.

Caters- khidmat/provide people with food and drink at a social event or other gathering/provide with what is needed or required

Barricadedblock or defend with a barricade/shut (someone) into a place by blocking all the entrances.

Thank You - Google Translate and Google Meaning

Thursday, 28 February 2019

Vocab For Today #3

Profound- Mendalam/very deep/(of a state, quality, or emotion) very great or intense/(of a person or statement) having or showing great knowledge or insight.

Excessive- berlebihan/more than is necessary, normal, or desirable; immoderate.

Voluminous- besar/(of clothes) very loose or full; having much fabric/(of writing) very lengthy and detailed.

Jiffya very short time; a moment.

Detrimental- merosakkan/tending to cause harm.

Thank You - Google Translate and Google Meaning

Wednesday, 27 February 2019

Vocab For Today #2

Coastal- Pantai/defined as the interface or transition areas between land and sea

Gloriously- Mulia?/in a wonderful or enjoyable manner.

Quaint- Aneh/attractively unusual or old-fashioned.

Carvecut (a hard material) in order to produce an object, design, or inscription.

Thank You - Google Translate and Google Meaning

Vocab For Today #1

Predominantpresent as the strongest or main element.

Likemindedhaving similar tastes or opinions.


Inhibitorsa thing which inhibits someone or something.
purview


Infringedactively break the terms of (a law, agreement, etc.).



Pithy(of language or style) terse and vigorously expressive.

Thank You - Google Translate and Google Meaning

Tuesday, 26 February 2019

First Day of Class

So yesterday is my first day at college for the third semester- Still pursuing my diploma's. First class was good because it was the same lecturer that taught us last semester, Ust Zahidah. I was thinking to take rest after I got back but unfortunately cannot because... the lecturer gave us the assignment earlier than we thought. Nevermind...


The second class is English and we will be focusing more on writing. The lecturer who teaches us English is Miss Sarah. She is a lecturer that has a serious expression on her face but when she smiled... you will absolutely smile her back. Yes! her smile is contagious!

The classmates are also helpful in increasing the mood for the first day. They are so energetic and it helps brighten up the gloomy day of mine. Just because...

Maybe because of Monday blues, Isn't?

Hopefully, I will achieve my goals for this semester- that is to be a better better better version of myself. Speak more and be more confident. (Pray for me!)

pssst! also to update blog often!

Nurul Najihah,
Puncak Alam, 260219 

Sunday, 17 February 2019

New Semester, New Me, Three Resolutions

Asalamualaikum.


Hello. It nice to be back blogging. If you are UITMinians (lol) you will know that we have received our own result. Congratulations to those who get the result with flying colours and to those who were studying the hardest but still not achieved their goals result. It's okay. You have worked hard and deserved the compliments. Let's do our best for the upcoming semester. Fighting! I know it is hard to accept it (results) but let's just keep moving forward and being more optimistic about the future. All you have to do is start now and believe in yourself more.

So the upcoming semester will be my third semester at university. Without Allah's help and family's pray I am sure I cannot survive in this field. Seriously. And, I thought deeply about myself. Adulting. <--- It is so hard. But I'll not give up. May I be more dependent...

My 3 Resolutions For This New Upcoming Semester.

1) Eat healthier. 
I want to avoid eating Maggi and Ramyun. And definitely, to make to sure I eat before going to class. 
2) Study More + Reward Myself + Mutabaah Amal
3) Commit to Exercising

Saturday, 9 February 2019

Selamat Datang Kuntum Kedua!

Asalamualaikum.


Wahhh hari ini kuntum ros kedua Najihah dan mekar! Seronoknya! Alhamdulillah... akhirnya berkembang juga...Yang kiri gambar sebelum. Yang kanan gambar selepas. Maknanya Najihah berjaya jugalah jaga bunga ros ini kan? Hehe...

Terima kasih baca!

Kebaikan Makan Kek?


Jangan risau... bukan kek sahaja boleh yang tambahkan berat badan korang. Korang boleh makan Nasi Lemak tiap-tiap hari, makan makanan berat setiap kali korang ke dapur dan tingkatkan makan gula dan makanan manis setiap malam. Huhu //justjoking

No! don't do that ok? Makan ketika lapar dan berhenti sebelum kenyang ya...


Siapa Ada Gigi Senyum


Siapa tak senyum, tak ada gigi lah tu. Eh. //justjoking credit

Movie Ani Tomo yang 'awkward' dan 'cute'

Asalamualaikum.

Ini adalah movie pertama yang aku tengok tahun ini. Cerita dia cliche macam movie dan drama jepun biasa tetapi watchable lah bagi Najihah. Dalam bahasa inggeris nama movie ini adalah brother's friend. Dalam bahasa jepun, Ani tomo. Ani bermaksud abang. Tomo bermaksud kawan. So kalau gabungkan 2 perjataan itu jadilah kawan abang... bukan abang kawan ya hahaha. Ok director ceerita ini adalah Ryo Nakajima. Ini first time Najihah tengok movie arahan dia. 


Menurut AsianWiki, Sota Nishino yang dilakonkan oleh ryusei Yokohama adalah seorang lelaki yang kacak dan terkenal di sekolah. Dia berjumpa dengan Mai yang dilakonkan Risaki Matsukaze, adik kawannya Yukihiro Nanase. Mai adalah pelajar sekolah menengah dan seorang yang naif. Sota bagi tahu kat kawannya yang adiknya comel dan Mai terdengar perbualan itu. Maka mulalah bibit-bibit percintaan mereka apabila keduanya bergaul.

Bagi Najihah, kalau nak bagi bintang, Najihah bagi ⭐⭐⭐/5. Not bad lah kan? Cerita ini memang lawak. Sebab keduanya memang noob. Dalam cerita ini watak abang Mai yang Najihah paling suka. Memang wahhhh... Cerita ini oklah kalau ada sesiapa yang tak expect tinggi. Sebab jalan  cerita dia mudah dan simple je. 

Drama ini adalah aplikasi dari manga oleh Modomu Akagawara. Dan kalau nak tahu, cerita ini adalah cerita pertama yang dilakonkan Ryusei Yokohama. Maknanya first premiere dialah... lakonan dia ok sahaja. Dan! dan! pertama kali bila Najihah tengok movie ini... Lead actress iaitu Rizaki Matsukaze muka dia sama macam Kim Sohyun kalau Risaki rambut panjang... comel!

Rujukan - AsianWiki

Thanks for reading!

Friday, 8 February 2019

Drama Korea Yang Ditunggu-tunggu - Touch Your Heart

Asalamualaikum.

Yeay akhirnya keluar juga drama yang ditunggu-tunggu Najihah iaitu Touch My Heart yang dilakonkan oleh Yoo In Na dan Lee Dong Wook. Drama ini berdasarkan webnovel yang diterbitkan oleh KakaoPage pada tahun 2016 yang lepas. Drama ini mula bersiaran di kaca tv pada 6 February 2019 di tvN. 




Drama ini mengisahkan tentang pelakon perempuan yang dilakonkan Yoo In Na dengan wataknya Oh Yoon So. Dia adalah seorang pelakon yang terkenal dengan kecantikannya dan ketidakmahiran dalam berlakon. Dia juga sering terlibat dalam skandal menyebabkan dunia hiburannya jatuh mendadak. 

Pada suatu hari, Oh Yoon So mendengar ada penulis skrip terkenal mahu mengambilnya berlakon sebagai watak utama dalam drama bersiri. Watak lakonan itu sebagai setiausaha untuk seorang peguam. Jadi, untuk meningkatkan lagi skill dan pengalaman, juga salah satu syarat untuk dia dapat jadi watak utama. Oh Yoon So dikehendaki untuk menjadi setiausaha bagi peguam yang dilakonkan oleh Lee Dong Wook sebagai Kwon Jung Rok. Watak Kwon Jung Rok adalah seorang yang sombong dan sejuk hati. Namun, atas permintaan boss nya nak tak nak dia perlu terima Oh Yoon So menjadi setiausahanya selama 3 bulan. Walaupun Kwon Jung Rok tidak mahu. 

Kalau korang peminat Goblin, mesti korang tahu dua orang pelakon ini telah bekerjasama sebelumnya. Wahhh diorang berlakon lagi dalam drama yang lain!

Najihah dah tengok first episode. Memang lawak weh! Lagi-lagi bila one of the scene itu dalam Descendents of The sun. Wahhhh nostalgiaaaaaaaa.... [For your information, I 💕 Descendent of The Sun + Goblin + Witch Court. Nak berlagak sikit- Najihah tengok ketiga-tiga cerita ini sebelum dia popular lagi! Hahaha bongkak kau Najihah!] Jangan triggered eh. 


Part ini aku tengok, keluarlah fangirling seorang bernama Najihah. Aduh! rasa nak ulang sahaja cerita DOTS (Descendent of The Sun) SongSong Couple... {Picture by KissAsian}

Lepastu ada cameo oleh Jang Ki Yong! Kalau korang pernah baca sebelumnya, Najihah pernah tengok drama Korea Come and Hug Me. Watak lelaki itu adalah Jang Ki Yong. Memang JKY pandai expressed feeling dalam drama Come and Hug Me. Lepas itu dia buat cameo dalam cerita ini! aduhhhh kenapa banyak fav Najihah ada dalam cerita ini? Nasib ada drama yang best keluar bulan ini. Inilah drama yang ditunggu tunggu Najihah! Selamat menonton!

Rujukan
  1. AsianWiki
  2. Wikipedia
Terima kasih baca! 

Thursday, 7 February 2019

Review Blog Ejulz (http://ejulz.blogspot.com)

Asalamualaikum.

Blogger yang Najihah nak review ini, sangat sangat peramah orangnya. Banyak post dikomen blogger ini. Mesti ramai juga tahu siapa gelaran blogger ini... iaitu Ejulz! *bunyi tepukan sikit* 


  1. First Najihah nak minta maaf kerana lambat sangat review blog Ejulz. 
  2. Tak tahu kenapa, tetapi bila Najihah selalu tengok header Ejulz, terasa macam wow... [tak boleh describe perasaan itu] Semoga Ejulz dan keluarga Ejulz bahagia di dunia dan diakhirat. Dilimpahi rahmat yang banyak dan berjaya di setiap perkara yang dilakukan...
  3. Dalam blog Ejulz, ada tapak sewa iklan. Jadi kepada sesiapa yang menjual produk-produk dari makanan hingga pakaian boleh sewa dekat blog Ejulz. 
  4. Latest post pada 7 February 2019 dengan bertajuk "Apakah ini?". So kalau korang curious apakah itu boleh usha-usha blog Ejulz tau! http://ejulz.blogspot.com/
  5. Kalau ada nak bekerjasama dengan Ejulz boleh email Ejulz di ( asrul_harian@hotmail.com )
  6. Banyak sangat Ejulz share tentang isu semasa, iklan, info ilmiah dan sebagainya. Korang boleh tekan di labels gadget sebelah kanan blog. Senang sahaja! Jangan lupa baca juga ya!
  7. Follower Ejulz sangat ramai iaitu 2061 orang. Semoga mereka yang follow ini terus support Ejulz dalam menulis. 
  8. Post pertama ejulz adalah pada tahun 2010 (18 November 2010) dengan bertajuk My First Word. Waaah lama betul Ejulz ini menulis. Teruskan berkarya!
  9. Terima kasih kerana selalu singgah blog Najihah walaupun tak aktif sangat. Terima kasih juga join segmen bloglist Najihah yang tidak seberapa. 
Terima kasih baca! Jangan lupa selalulah berkunjung ke blog Ejulz, Abam Kie dan Najihah! 

Friday, 1 February 2019

Fav Momento Return of Superman Ep 261

Part yang pertama yang paling paling paling aku suka bila Sungjae tolong Sian tolak Sua. Najihah memang kagum dengan perbuatan yang dibuat sungjae (tolong Sian). Pssst, walaupun Sian tak tolong Sungjae pada mulanya [No hate ok] Tapi itulah, Sungjae dari kecil lagi ada sifat balas kasihan yang tinggi. Comel dan bagus Sungjae ini... harap-harap dia kekal lama sikit dekat Return of Superman. 

Part yang kedua apabila Sian cuba tahan air mata dan tidak menangis. That's the spirit boy! Boleh sahaja Sian nak menangis tetapi budak-budak itu dah berjanji tak mau nangis. Sian ini ada spirit macam ayah dia. Competative. Tak mudah menyerah kalah. Sebab itu bila dia kalah dengan Sungjae dia down dan terasa nak nangis. So cute... It's okay Sian... You can do it! Lepas itu terharu dekat ayah Sungjae, Jiyong yang cuba comfort Sian. 

Bila Sian mula menangis, kakak-kakak Sian, Sua dan Seola peluk Sian. Dan Sungjae join sekali peluk Sian. Moment ketiga yang Najihah suka! Everyone love you Sian... Alolololo

Paling lawak bila Sungjae tipu Donggook nak ajak Sian pergi tandas. Padahal nak melencong tempat lain. Sungjae...Sungjae... Ya, tak elok Sungjae tipu tapi demi nak comfort Sian, Sungjae sanggup buat macam itu. Lagi-lagi bila Sungjae kata "If you cry, it makes me feel bad" Nampak tak betapa tingginya balas kasihan dia dekat Sian. Tabik!

Terima kasih baca!

Thursday, 31 January 2019

La La La Vie En Rose

Asalamualaikum.


Just random stuff here. Kalau korang perasan, Najihah dah tukar background dan header yang baru. Adik aku cakap blog aku nampak keremajaan gitu. Apa-apapun dah tukar template rasa bersemangat sikit nak tulis. Sikit je hahaha.

So cuti ini buat apa? Najihah macam biasa kemas rumah, masak, basuh baju ect. Walaupun nampak cliche aktiviti cuti ini banyak sebenarnya Najihah belajar benda baru. Aku belajar cara tukar gas. Belajar masak Gulai Nenas buat kali pertama! Belajar beranikan diri bawa kereta jauh-jauh.

Alhamdulillah Najihah dah improve sikit bila bawa kereta. Kalau dulu Najihah tak boleh bawa kereta sambil dengar radio. Tapi alhamdulillah sekarang dah ok. Boleh fokus dan multitsaking kah kah.

Kalau bab bab kpop, Najihah adalah Woollim stan. Dan tahun lepas, masa tengah study week tak silap, Golden Child ada buat MV untuk lagu I See You. First minute macam wowww diorang dancing sambil tutup mata! Smart weh...


Lepas itu, lately ini aku ketawa banyak sebab tengok variety show Korea yang ada Super Junior. Dari weekly idol, Super TV hingga Knowing Brother. Lawak weh. Kalau tentang drama, Najihah tengok Drama Lawless Attorney yang dilakonkan oleh Lee Joon Gee dan Seo Ye ji. Cerita itu memang plot twist betul!

Lagu tempatan yang aku suka lately ini adalah lagu Faizal Tahir - Bisa Aja. Best!!! Lagu Faizal tahir memang tak pernah tak best! Tak boleh move on dengan lagu BUTA dan RAGAMAN. Huhu.


Have a nice day...

Tuesday, 29 January 2019

Cara Belajar Menggunakan Teknik Pomodoro

Asalamualaikum.


Pengenalan
Teknik Pomodoro diasaskan oleh Francesco Cirillo pada akhir tahun 1980 an sebagai alat pengurusan masa. Teknik ini memberi masa 25 minit untuk lakukan sesuatu kerja dan berehat 5 minit seterusnya. Ia akan berulang sehingga kerja yang kita lakukan itu siap. Setiap selang masa itulah yang dipanggil sebagai Pomodoro, dari bahasa Itali dan bermaksud tomato. Kaedah ini banyak digunakan bukan sahaja untuk belajar, tetapi membuat sesuatu kerja dengan lebih efisien. 

Najihah sering guna teknik ini untuk belajar dengan lebih fokus dan aktif. Lagi-lagi menjelang final. 
Jadi apa yang korang perlu buat adalah sediakan satu buku nota atau kertas. Tulis kerja-kerja yang belum siap. Najihah bagi contoh di bawah ini.


What to do? (Study)
{Untuk (study) punya version adalah segala kerja-kerja rumah atau subjek-subjek yang Najihah nak belajar dan siapkan untuk hari ini} Contohnya...
  1. Belajar Fiqh Muamalat
  2. Buat Latihan Past Year Question 5 Soalan

What to do? (House)
{Untuk (house) adalah seperti kerja-kerja rumah Najihah yang belum siap dan selain pastikan perkara tersebut adalah perkara yang selain daripada perkara belajar} Contohnya...
  1. Gosok baju untuk ke kelas x3 
  2. Balut buku
Baiklah. Untuk lebih mudah, pertama sekali korang perlu download app Pomodoro. Ada banyak app pomodoro samada yang berbayar atau tidak. Sekiranya berkemampuan, boleh beli yang berbayar. Tetapi Najihah, Najihah cuma guna app yang free. Never the less, app itu juga banyak membantu Najihah.

Download App 

Kemudian, jom start belajar!

25 minit pertama - Belajar Fiqh muamalat 
5 minit rehat - Gosok baju 1
25 minit kedua - Belajar Fiqh Muamalat
5 minit rehat - Gosok baju 2
25 minit ketiga - Past Year Question 1
5 minit rehat - Gosok baju 3

[Kadang-kadang ada orang rasa leceh dan membazir elektrik bukak tutup bukak tutup iron. Korang boleh adjust dengan sendiri masa. Contohnya untuk lima minit pertama, gosok semua baju sampai habis. Kemudian seterusnya buat seperti biasa. Benda ini perlu diubah masa ke semasa bagi penyesuaian situasi]

25 minit keempat - Past Year question 2
15-25 minit rehat - Balut buku [Selepas 4 Pomodoro, biasanya akan ada satu tempoh rehat yang lama seperti 15 minit/25 minit] 
25 minit kelima - Past Year Question 3
5 minit rehat - [Kalau malas nak rehat, boleh sahaja sambung belajar]
25 minit keenam - Past Year Question 4
5 minit rehat- Tengok Internet
25 minit ketujuh - Past Year Question 5

Siap! Maka, Najihah hanya mengambil masa 175 minit dan 50 minit untuk rehat dan selesaikan semua benda dalam masa 3 jam lebih. Hebat tak hebat?

Belajar Fiqh Muamalat DONE
5 Past Year Question DONE
Gosok 3 baju DONE 
Balut buku DONE
Kebaikan Teknik Pomodoro
  1. Teknik Pomodoro ini adalah satu cara untuk melatih otak kita menjadi lebih fokus dalam belajar. Otak kita ini adalah otot-otot. Apabila kita memaksa untuk terus belajar tanpa henti, otot atau otak kita menjadi lemah. Di mana ia akan memberi kesan kepada pembelajaran kita.  
  2. Kita perlu juga melatih otak kita dengan menggunakan teknik ini setiap hari. Bukan sahaja sebagai alat untuk belahar, tetapi untuk kegunaan aktiviti seharian juga. Jadi, apabila otak sudah terlatih, maka waktu final nanti tidaklah kita terasa penat semasa belajar!
  3. Apabila kita serius dan fokus dalam menggunakan teknik ini. Banyak sebenarnya perkara yang kita boleh siap lakukan tanpa tertangguh. 
Bagi Najihah, menggunakan teknik Pomodoro ketika belajar membuatkan Najihah lebih fokus. Najihah tekad untuk tumpukan sepenuhnya 25 minit untuk belajar dan lima minit seterusnya rehat dengan mendengar lagu dan semua itu akan berulang sehingga Najihah siap kerja... Namun, semua orang ada cara belajarnya sendiri. Kena cari sahaja mana teknik yang baik dan tepat untuk diri sendiri. Apa-apapun korang boleh cuba teknik ini untuk siapkan kerja/belajar dengan lebih cepat...dan sistematik. 

Rujukan
  1. Wikipedia
  2. Med School Insider
  3. PsychologyThoughts
Terima kasih baca...

Review Blog Abam Kie (http://www.zukidin.com)

Asalamualaikum.

Alhamdulillah, malam ini diberi kesempatan untuk review salah seorang pemenang bloglist Najihah iaitu *bunyi drum* dipersilakan YB Abam Kie!

Nama Blogger: Encik Marzuki bin Zainuddin
Nama blog: Abam Kie Man of The House
URL Blog: http://www.zukidin.com/

Tel : +60129820100
E-mail : abamkie@yahoo.com
Location : Tanah Merah, Kelantan, Malaysia
Facebook : www.facebook.com/sirzuki
Instagram : www.instagram.com/abamkie
Twitter : www.twitter.com/abamkie


(Background sebenar transparent. Bukan warna kuning)

  1. First impression tengok blog tuan Abam Kie, wow blognya ada warna tersendiri iaitu warna biru. Lepas itu bila nampak gambar sendiri dekat header rasa kagum pula sebab tuan blog confident letak gambar sendiri. Confident!
  2. Kemudian, Abam Kie ada letak segmen banner Abam Kie yang akan berakhir pada 31 Jan 2019. Kalau korang belum join, apa tunggu lagi? Tekan link di sini ---> SINI
  3. Nak tahu Abam Kie ada banyak peminat atau tidak...? tengoklah betapa ramainya follower dia! Untuk Google + Follower ada 1200 Follower! dan untuk Blogger follower dengan jumlah 1268 orang. Wahhh...
  4. Banyak sangat post Abam Kie tentang sekolah, politik, masalah, bahasa dan banyak lagi di post label yang boleh kita semua baca.
  5. First post di blog Abam Kie adalah pada 23 November 2012 yang bertajuk 12 Cara Membahagiakan Suami Dalam hubungan Intim (bertag #Intimacy) dan latest post adalah pada 23 Januari 2019 dengan bertajuk Membuka Akaun BeeStar-I di Bank Muamalat. (bertag #Finance) 
  6. Banyak sangat konten yang menarik dalam blog tuan Abam Kie. Semoga blog Abam Kie semakin berjaya dan memberi bantuan untuk yang memerlukan. 
Terima kasih join segmen Najihah yang lepas. Jangan lupa untuk terjah blog Abam Kie!
Terima kasih baca!

Tuesday, 1 January 2019

Pizza Tahun Baru Bersama Roommate

Asalamualaikum. 

Belive or not. Najihah baru sahaja azam untuk tingkatkan post tentang makanan (sebab korang dengan makanan tak boleh berpisah kan...). Tiba-tiba roommate, Tashah ajak beli Domino. Hahaha apa lagi, order la.



Najihah order online. Nasib baik Domino boleh hantar sampai kolej. Hehe. Najihah dan Tashah beli pizza regular biasa sahaja. Sekadar nak meraikan tahun baru, 2 semester bersama, dan tinggal 2 final lagi. Huhu doakan kami tau. 

Satu pizza Aloha Chicken dan satu lagi pizza tuna. Semoga tahun 2019 ini lebih baik daripada tahun sebelumnya. Dan semoga semua perkara yang kita buat pada tahun ini dan tahun seterusnya semuanya kerana Allah. Kerana perbuatan tanpa redha Allah hanyalah sia-sia. 

Ujong Permatang, 7:14p.m

Gambar diatas gambar yang Najihah tangkap maghrib tadi. Gambar itu cantik tetapi menakutkan. Semoga kita semua dilindungi Allah selalu. 

"NEW BLOGLIST IN THE HOUSE" + PEMENANG

Asalamualaikum! Yeay alhamdulillah tamat sudah segmen Najihah. Najihah start buat bloglist selepas asar tadi hinggalah sekarang. Al-maklumlah Najihah lupa mana satu gadget dan terrrrbuat dekat gadget yang salah. 


Betapa gigihnya Najihah tulis nama semua orang dan letak link secara manual. Ya Allah...itulah lupa lagi mana satu gadget bloglist. Tapi apa-apapun usaha berhasil juga akhirnya. 


Tahun ini hanya 25 orang sahaja yang ada dalam bloglist Najihah. Tahniah... lepas ini kita cabut nombor siapa yang menang untuk blognya di review. 

Yeay siap juga akhirnya bloglist. Korang boleh tekan "showmore" untuk tengok blog korang tersenarai atau tidak ya...
Baiklah, sebelum kita tengok siapa pemenangnya... mari kita lihat poll yang Najihah ada buat. 


25 vote dalam 56 hari sahaja.

Nampaknya, ramai yang suka konten makanan dan review book + drama. Najihah saja buat poll nak tengok mana yang korang suka. Tetapi, bagi Najihah, Najihah akan tulis mengikut keselesaan Najihah. Kerana tiada guna menulis konten yang kita kurang gemar bukan? Tapi apa yang pasti tahun ini 'mungkin' Najihah lebihkan menulis untuk konten makanan dan review buku Insyallah. Mungkin ok. Hehehe. Apapun terima kasih kerana ikut syarat syarat yang disyaratkan (eh). Ini dia number list korang mengikut giliran komen di post segmen sebelum ini. 

YOUR LIST NUMBER

1-Miss Mulan
2-Yun Sing
3-Syah Banu
4-Cik Tie
5-Farhanna Jafri
6-Mia Liana
7-Abam Kie
8-Cik Kaella
9-Jamil Hashim
10-Shirven 
11-Nur Izatie
12-Adda Comel
13-Shuhaida Saad
14-Nurin Irsalina
15-Misya (Aimi Syahirah)
16-Cikla Shahril
17-Cik Ash
18-Mamapp
19-Intan Saffyna 
20-Tiara Sapphire
21-Shikin Razali
22-Yeaslmn
23-Sayidah Napisah
24-Nadia Hakimah
25-Ejulz


Baiklah jom! kita berpindah pada pemilihan 2 pemeneng untuk blognya direview. Pengumuman, Najihah tukar Google Generator kepada Random.org tau. Lebih senang nampak gayanya hehe. Ok jom tengok Random.org 

Uish..korang tak sabar nak tahu siapa pemenang? Tunggu yaaa

TAHNIAH KEPADA EJULZ

dan

DAN ABAM KIE 

Pada mulanya Najihah terkejut dua-dua pemenang lelaki. Insyallah Najihah akan review blog tuan-tuan selepas Najihah habis final. Terima kasih kepada semua orang yang join. Korang tak rugi apa-apa sebab still dimasukkan dalam bloglist. Insyallah. 

HAPPY 2019 and HAVE A NICE DAY EVERYONE!
(yess siap juga akhirnya....yeah!)